自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

阿囡大學Year 1,剛收到大學電郵話今年攞左Dean List。佢話又無獎狀又無獎金,係點樣呢?佢9月想用non jupas報三大 tran U。吾知有無用?點樣寫上去申請信度?吾該晒。

水晶宮

ydoris 發表於 22-8-7 11:03
阿囡大學Year 1,剛收到大學電郵話今年攞左Dean List。佢話又無獎狀又無獎金,係點樣呢?佢9月想用non jupa ...

佢會一直紀錄係transcript 內, 冇咩特別只係當中小學既優點一樣。但係見工時會留個好印象比人。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

恭喜樓主有個咁叻的女!

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

阿囡大學Year 1,剛收到大學電郵話今年攞左Dean List。佢話又無獎狀又無獎金,係點樣呢?佢9月想用non jupa ...

Students on the Dean's List will be presented with a Certificate of Honour, and this honour will also be recorded on their transcripts of study.

水晶宮

有D 院校GPA3 就有Dean List,有D 要去到3.5

珍珠宮

回覆樓主:

有用,買保險時可以報在學校Dean List,可以攞good student discount
另外可以保持到畢業係對搵美國大公司有幫助,因為外國學生一般冇得申請大學嘅scholarships,呢個可以證明學生嘅performance,畢業前可以搵department出reference

子爵府

2024年龍年勳章

好有用的, 當令千金畢業時, 會把所有的得獎記錄在案, 好似portfolio 咁, 搵第一份工時, 公司會睇的, 同一個post 可能有好多fresh grad apply 咁就有比較啦, dean list, master list, first hon, 都不是每位同學攞到的

伯爵府

Marians 發表於 22-8-7 11:22
好有用的, 當令千金畢業時, 會把所有的得獎記錄在案, 好似portfolio 咁, 搵第一份工時, 公司會睇的, 同一 ...

咁Dean list 勁D定first hon 勁D?一班有幾多人Dean list?

大宅

Tran U 要睇GPA, 本身讀緊UGC 定 Self Finance 個種先? 想報個科同現在讀緊的最好有關連,成功率大啲,注意每年Tran U deadline
你囡識得自已填form ga la

侯爵府

咁如果佢轉到校係未無左用呀?佢個班有四個攞到。

翡翠宮

牛年勳章

ydoris 發表於 22-8-7 11:38
咁如果佢轉到校係未無左用呀?佢個班有四個攞到。

轉校主要睇GPA,但如果同分都會睇既,點都叫做多樣野睇

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

annie133 發表於 22-8-7 11:34
咁Dean list 勁D定first hon 勁D?一班有幾多人Dean list?

First Hon 勁D,Dean list 我都攞過,唔講都唔記得

侯爵府

hihamham 發表於 22-8-7 11:35
Tran U 要睇GPA, 本身讀緊UGC 定 Self Finance 個種先? 想報個科同現在讀緊的最好有關連,成功率大啲,注 ...
佢讀SSSDP, GPA有3.7。Tran U都係同科既。佢暑假做緊作品集lor。我叫佢睇緊d要交既野。準備好點。

男爵府

回覆樓主:

Dean's list反映GPA分數已達到一個不俗水平(科科全部拎A/B,冇C),更勁係拎President's Honour Roll。我當年讀U試過拎兩次,一次仲要係GPA爆燈 (4.0/4.0)

侯爵府

分甘同味 發表於 22-8-7 13:15
Dean's list反映GPA分數已達到一個不俗水平(科科全部拎A/B,冇C),更勁係拎President's Honour Roll。我當 ...
嘩,妳好叻呀!

水晶宮

ydoris 發表於 22-8-7 12:54
佢讀SSSDP, GPA有3.7。Tran U都係同科既。佢暑假做緊作品集lor。我叫佢睇緊d要交既野。準備好點。
...

如果係sssdp轉3大,可能窄少少。不過可以try try. 如果非3大,機會會大d。加油。

水晶宮

分甘同味 發表於 22-8-7 13:15
Dean's list反映GPA分數已達到一個不俗水平(科科全部拎A/B,冇C),更勁係拎President's Honour Roll。我當 ...

我細路當時有幾科爆4 都係比Dean list 咋

大宅

我之前都以為Dean List有 Scholarship, 但原來唔會因為入了 Dean List 而有,但也有頒獎礼可以給父母出席

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Kittymummy 發表於 22-8-7 11:11
佢會一直紀錄係transcript 內, 冇咩特別只係當中小學既優點一樣。但係見工時會留個好印象比人。

...

我以為等如有船添 咁點先有船
放下自在

侯爵府

Kittymummy 發表於 22-8-7 13:21
如果係sssdp轉3大,可能窄少少。不過可以try try. 如果非3大,機會會大d。加油。
...
試下無妨啦,我又吾介意佢吾係讀三大既。疫情期間,DSE失手連報都吾夠分。無咩壓力既相信。佢呢科都吾係靠讀書既。

首頁

尾頁

跳至