自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

【明報專訊】學校正聘請9月新學年(2022/23)教師團隊,本報統計「明報JUMP」招聘廣告網頁版,在7月25日至8月2日,至少有200間中小學仍在聘請教師(不計算外籍英語教師,NET),佔全港學校18%,當中以英文科空缺最多。津貼小學議會主席胡艷芬說,教師離職受移民潮、工作壓力問題等影響,今年招聘教師情况較去年嚴峻,不斷有「音樂椅」。有3間學校均向本報反映請人有困難,其中有校長稱,過往7月初已請齊教師,指如情况持續,難以編排開學後時間表。教育局回覆本報查詢,形容今學年(2021/22)教師流失率略高,但學校有足夠的合資格教師任教。

明報記者 鄧佾文
統計「明報JUMP」廣告涉200校 英文科空缺多

教師招聘廣告不斷(部分見表),不少學校聘請多名教師位。本報訪問當中3間學校的情况,觀塘瑪利諾書院校長余健華稱,下學年共招聘6名教師,他說5月已有同事遞信辭職,同月刊登招聘廣告,校內有英文教師因獲政府聘用為AO(政務主任)而離職。他續說,至7月底校方仍在聘請一名英文老師,「(求職)信都不多,比往年少,所以才麻煩」。他說,學校過往甚少7月底仍未請齊人,通常7月初應完成;又稱如情况持續至臨近開學,學校難以編排新學年工作,最後或要聘請退休教師任教,「但不長遠,『止一止咳』」。

校長:求職信少過往年 倘持續難編時間表

「市場選擇少」 考慮聘無教師文憑者

津小議會:移民潮工作壓力影響 流動嚴重

https://m.mingpao.com/pns/%e8%a6 ... b%e8%b6%b3%e5%a4%a0

侯爵府

2024年龍年勳章

近年出生率低, 5-6年後這些出生回落的BB讀小學, 小學生上中學, 都唔需要咁多教師吧。

男爵府

回覆樓主:

香港已經讀死書!又加上現在教死書,日後又多一批小粉紅。

男爵府

hct300 發表於 22-8-8 10:21
【明報專訊】學校正聘請9月新學年(2022/23)教師團隊,本報統計「明報JUMP」招聘廣告網頁版,在7月25日至8 ...

除咗移民,都有好多老師退休,雪上加霜

la_source    發表於 22-8-8 10:55

水晶宮

我女間學校, 都好多老師走.

公爵府

牛年勳章

KenChung_FB 發表於 22-8-8 10:39

你又講得啱!
身邊有啲黃老師因為立咗國安法之後冇得荼毒學生,唯有走佬 !
不過有啲因為糧支而繼續留喺度!

公爵府

牛年勳章

雪雪媽 發表於 22-8-8 10:39
除咗移民,都有好多老師退休,雪上加霜

身邊有啲五十幾歲嘅老師,好多都提早退休!

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

其實仲有一個好重要嘅原因,係今年轉職嘅老師必定要通過基本法考試,但係因為推行得太急,有啲未考得切,所以唔可以轉職住

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

李露眉 發表於 22-8-8 10:46
我女間學校, 都好多老師走.

我地都係

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

19年一班傻仔死讀書, 不懂思考 ,被利用 , 今時今日仲未醒

伯爵府

冇咁多人讀,冇咁多老師,埋執啲校囉。冇理由專登揾返學生老師返嚟,為開校而開校。
好多行業都係咁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

多得英國鬼要香港人填鴨式教育, 令香港人唔識反抗, 依D歷史問題黃屍永遠局部失明

小粉紅被偽澳洲人笑讀死書, 中國科技發展全部讀死書做番黎, 唔好又講廢話話偷人技術, 被人偷技術國家又唔見佢進步

水晶宮

好多香港學生被黃教師荼毒教壞了 國安法後呢批黃老師走得就走(佬)

男爵府

熊熊老婆 發表於 22-8-8 10:54

我地都有一位因病提早退休,另一位老師舊年本已因病想退下來,請唔到人唯有頂多一年,今年冇辦法都係要退!

希望佢地安好!

公爵府

牛年勳章

SaSally 發表於 22-8-8 11:10
多得英國鬼要香港人填鴨式教育, 令香港人唔識反抗, 依D歷史問題黃屍永遠局部失明

小粉紅被偽澳洲人笑讀死 ...

我都好想知阿ken哥以前係咪喺香港讀書 !

水晶宮

2024勳章

熊熊老婆 發表於 22-8-8 11:28
我都好想知阿ken哥以前係咪喺香港讀書 !

聽講係,不過只得小學畢業,30左右才移去澳洲

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

講真有幾多讀書考試叻嘅人想教書?係人都知教書責任重大,教學生勞氣之餘,仲要經常應酬班麻煩家長,又要俾校長捽數,如果唔係對教學咁有熱誠,或者睇在入職薪金算唔錯,都未必做教師

伯爵府

熊熊老婆 發表於 22-8-8 10:54

咁多機會你咩上到位?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

黃老師走哂,真係開心

首頁

尾頁

跳至