自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

前幾日見工,個department head好串,同佢講"你好byebye",完全零反應,又係咁踩我公司细,樣樣要人手做,一味話自己既間公司好大,又電腦化,到我問佢關於工作上既問题,就句句都窒頭窒勢,我黎見工姐,大家係第一次見面,好似上去比佢發洩鬧人咁,諗起都嬲

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我未遇過呢D人, 咁無禮貌... 破壞佢公司形象

大宅

可能佢已有既定人選,咪玩你囉。

侯爵府

happy55 發表於 22-8-8 21:42
前幾日見工,個department head好串,同佢講"你好byebye",完全零反應,又係咁踩我公司细,樣樣要人手做, ...

我試過見份工個上司叫我介紹自己(得我同佢兩人),但佢係度傾電話,我停咗佢叫我繼續,間公司有請我但我做了兩星期多啲就辭職,頂唔順

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

坐喺間房等見工,聽晒隔離房interview 緊,個見工嘅走咗,聽到兩個負責in嘅男人對見工嘅評頭品足,嗰下我勁想即走

大宅

飯團貓睏睏 發表於 22-8-8 21:48
可能佢已有既定人選,咪玩你囉。

我走嗰刻真係好想喊,第一次見工有比人侮辱既感覺,唔適合咪算,都唔使係咁踩D求職者,真係好過份

複式洋房

回覆樓主:

n9

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

前幾日見工,個department head好串,同佢講"你好byebye",完全零反應,又係咁踩我公司细,樣樣要人手做, ...

哩隻死嘢無家教!

公爵府

happy55 發表於 22-8-8 22:05
我走嗰刻真係好想喊,第一次見工有比人侮辱既感覺,唔適合咪算,都唔使係咁踩D求職者,真係好過份
...

我明呀,今朝晨早流流都遇到隻死賤嘢,可能佢,唔係,佢一定係無家教,當佢狗吠肚餓要食屎。一係當自己農曆撞到污糟嘢,燒d街衣叫隻死賤嘢收嘢喇

珍珠宮

咩公司類型?
其實有實力嘅大公司有面試官培訓,面試係公司PR嘅其中一環,唔應該以為難候選人破壞公司形象。貌似個dept head係唔太感冒樓主,搵工好講緣份,勉強冇幸福,早早move on搵過其他機會,更好嘅一定在前面

珍珠宮

happy55 發表於 22-8-8 22:05
...

如果係MNC,可以LinkedIn搵呢間公司嘅VP of HR直接投訴,也可以去Glassdoor寫feedback
全世界都有呢挺欠缺自信嘅面試官,既然錯不在自己,何必介意。即使有offer,有個咁嘅老闆都唔會有咩發展,塞翁失馬焉知非福呢

男爵府

有,遇到都幾次...
對上一次嗰個人攞住個杯入嚟,一邊飲水一邊interview都算,佢仲要係好似大爺咁"艾'住椅背,一隻手放喺隔離張椅度。跟住又問我識唔識簡體字,我話識之後又指住牆上的相叫我讀俾佢聽。然後又話自己間公司唔多數要做(accounting位),又話我個expected salary咁高,想睇下咩人開價開咁高
浪費時間,就算請我都唔做!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大把啦

侯爵府

回覆樓主:

我試過去間幾大的公司見工,個interviewer勁無禮貌,好hard feeling. 之後HR打來話請我,我問佢係咪跟當日的interviewer, 佢話係,我就話咁我唔做啦,HR問我點解,我如實佢答

侯爵府

junetam 發表於 22-8-8 22:26
有,遇到都幾次...
對上一次嗰個人攞住個杯入嚟,一邊飲水一邊interview都算,佢仲要係好似大爺咁"艾'住椅 ...

真係見到嘥時間

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

米就係有些論點話咁樣可以考求職者既EQ喎,我真係覺得好CHI SIN.
你in 得人, 某程度上代表緊間公司。你買緊人我賣緊人, 5 0岩既, 米next 囉。何必讓人難堪。
我試過, in 完某公司後,做retail 既, 佢既產品,我一概5買。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

見工無試過遇見差嘅! 反而係自己quit 個陣見嘅HR, 個exit interview, the worst ever ! 大公司喎,哼! 比咩我都唔會留

瑪瑙宮

回覆樓主:

都唔明,係要問見工既人,點解上一份工你唔做呀?咁其實想聽真定聽假呢?

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

禁止訪問

大宅

mizuho 發表於 22-8-8 22:21

如果係MNC,可以LinkedIn搵呢間公司嘅VP of HR直接投訴,也可 ...

first in係hr 見,佢都幾nice,但係second in個係 department head,講說話高高在上咁,我感覺佢睇唔起我,但係我自問學歷同經驗都唔差架

首頁

尾頁

跳至