懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

今日懷孕9週+4,因為我係ivf,人工週期放胎,所以醫生要我塞陰藥同食荷爾蒙藥去到十週,仲有幾日就到喇
5週時開始流血流啡,自己出去買黃體素食,直到8週4左右已經無再流啡,因為之前試過兩次流產,一次6週自然流,一次8週無心跳,今次好幸運6週照到有心跳,最近呢次照係8週6,心跳175,胚胎size 2.14cm ,下一次照要去到十二週後去醫院做唐氏,呢段時間成日心掛掛唔知BB 有冇繼續生長,心跳係咪仲係到,有D 不安,想知其實係咪過左十週就叫做穩定既呢?

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

我3 次小產都係大概9 週照完之後先停心跳

大宅

chemgkaka930 發表於 22-8-9 00:56
今日懷孕9週+4,因為我係ivf,人工週期放胎,所以醫生要我塞陰藥同食荷爾蒙藥去到十週,仲有幾日就到喇
5週時 ...

bb睇落好健康,基本上過咗3個月胎盤成熟先叫穩定,依段時間訓多啲床、放鬆心情!我上胎頭3個月流啡作小產,都係訓床同食黃體同。而家小朋友5歲啦!祝順利!

洋房

vincy_cc 發表於 22-8-9 07:16
我二十幾週都唔敢覺得自己係穩定

真係每日都喺擔憂中渡過

洋房

Nbs 發表於 22-8-9 07:42
我3 次小產都係大概9 週照完之後先停心跳

有冇去check 下免疫?三次都係咁有機會免疫攻擊左個胎

洋房

Taiko0_0 發表於 22-8-9 09:32
bb睇落好健康,基本上過咗3個月胎盤成熟先叫穩定,依段時間訓多啲床、放鬆心情!我上胎頭3個月流啡作小產 ...

我無返工,所以大部份時間都訓床渡過,仲有兩星期就捱過三個月希望無事無幹咁渡過,黃體我都諗住食到12週先停,有你鼓勵,我會加油,多謝

水晶宮

chemgkaka930 發表於 22-8-9 09:38
我無返工,所以大部份時間都訓床渡過,仲有兩星期就捱過三個月希望無事無幹咁渡過,黃體我都諗住食 ...

過埋唐氏檢查先諗其他嘢啦

大宅

5週時 ...

如果擔心可以每兩星期照一照
不過其實都唔擔心得咁多,緣份上天有佢既安排,好好放鬆下加油

複式洋房

水晶宮

chemgkaka930 發表於 22-8-9 09:34
有冇去check 下免疫?三次都係咁有機會免疫攻擊左個胎

無,之後生咗個正常bb
3 次裡一次原因不明,一次應該有染色體問題,一次應該有結構問題

大宅

我1次17wks結構問題引產1次細週數自然流,然後成功生左個仔,上年想再生多個,1次化學1次8週胎停,今次第6次懷孕,食緊荷爾蒙藥+薄血藥,已經做左政府唐氏同T21,12w4了,一日未有胎動都仲係好擔心,不過唔到我地控制,我而家淨係想快d有返胃口,仍然日日口淡淡同胃唔舒服中。

洋房

Nbs 發表於 22-8-9 09:56
過埋唐氏檢查先諗其他嘢啦

Book 左下星期做t21, 醫院唐氏要月尾,時間過得好慢

洋房

Yin807 發表於 22-8-9 10:21

如果擔心可以每兩星期照一照

知道

洋房

cwl0313 發表於 22-8-9 12:57
我1次17wks結構問題引產1次細週數自然流,然後成功生左個仔,上年想再生多個,1次化學1次8週胎停,今次第6 ...

真係未抱到手每刻都擔心中,ivf 媽媽更加玻璃心,我反而無嘔過仲好食得,成日都好肚餓,已經重左2.5kg大家都加油

大宅

7-8 成的流產發生在 12 週之前
12 週後胎盤, 臍帶發展好, 有羊水, 胎兒生命支持系統 + 保護已經好充足,
呢個時候媽媽 行行企企+適量運動 完全冇問題的
同時如果個胎有重大基因問題的話, 大部份都活唔過呢個週數
所以12週後的確可以話係穩定期

洋房

awless 發表於 22-8-9 16:24
7-8 成的流產發生在 12 週之前
12 週後胎盤, 臍帶發展好, 有羊水, 胎兒生命支持系統 + 保護已經好充足,
呢 ...

好詳細,唔該哂

男爵府

2024年龍年勳章

chemgkaka930 發表於 22-8-9 16:56
好詳細,唔該哂

好快過啦 放鬆心情 plan定黎緊要做既野 t21, 結構 個d (emoji)趁依家個肚未大去多啲街街 ,遲吓個肚大得制出街一陣都累啦

大宅

cwl0313 發表於 22-8-9 12:57
我1次17wks結構問題引產1次細週數自然流,然後成功生左個仔,上年想再生多個,1次化學1次8週胎停,今次第6 ...

我第一次8-9w照唔到心跳,胎無長,私家吸宮。第二次順利生左囡囡,依家3歲。第三次上個月尾20w照結構,無左心跳,胎無長大,應在16-17w已停,入政府院藥引,等報告出係咩原因(可能搵唔到原因)

別墅

5週時 ...

我都係做 IVF, 醫生要我塞黄體同食黄體藥到12 週

首頁

尾頁

跳至