自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

worthy 發表於 22-8-10 18:48
我地政見唔一致. 未至於完全相反, 但會拗. 初開始我會駁佢, 但我有個弱點就係激動少少講嘢就會勁頭痛, 所以 ...

我老公同我睇政治、民生、國際關係各樣都差唔多,但當然唔會百分百相同,我同親戚朋友們相處嘅準則就係盡量唔好提免傷和氣,幸好呢幾年落嚟要見嘅都相安無事,明知見面一定奶嘢嘅就唔會約

公爵府

20162016 發表於 22-8-10 21:43
最好彩就係冇小朋友

係囉!如果有小朋友唔可以離婚,我諗我屋企人會被逼到痴線,佢話啲黃概念簡直歪理得恐怖。

男爵府

半生緣 發表於 22-8-10 21:22
遇黃變黃,遇藍變藍!投其所好!平心靜氣討論!勿動氣!有野可以一齊鬧就最好!你老公又未必錯,你亦唔一定 ...

應當如此

水晶宮

Anpanmama 發表於 22-8-10 21:48
我老公同我睇政治、民生、國際關係各樣都差唔多,但當然唔會百分百相同,我同親戚朋友們相處嘅準則就係盡 ...

明知一講就會燒到含含聲,就一定唔會見面

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

世事無常 發表於 22-8-10 20:54
我有屋企人同佢另一半因為政見不同,最後都離婚了。我屋企人呻話佢另一半逼佢著黑衫、遊行、睇mute tv、聽 ...

網上都睇過。
咁而家點?有無彎轉?
香港人係從來都唔講政治,突然連幼稚園,街市啊姐都談論政治。
台灣朋友話因政見而影響家庭係好傻,佢仲話十年後,就會睇到……
話香港的撕裂只會做更多悲劇,叫我睇睇台灣選舉,雖然對立,但無必要家破人亡。
所以佢成日話香港人好傻。佢話針無兩頭利,政治太熱對經濟一定有影響。

伯爵府

其實多左時間一起,就多左時間磨擦,感情係差左~

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

zitzai 發表於 22-8-10 21:21
同你一樣,我唔講唔想嘈,但佢地好似驚死人唔知佢地係某種政見咁,一有位就發表 . 入茶樓都未 ...

依D情況我都試過,通常我會借D2話快D簡野食啦好肚餓,如果再不停講我就會自己玩電話吾搭咀,一係搵其他話題轉移視線!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

worthy 發表於 22-8-10 18:48
我地政見唔一致. 未至於完全相反, 但會拗. 初開始我會駁佢, 但我有個弱點就係激動少少講嘢就會勁頭痛, 所以 ...

其實香港政治暫時得黄藍,太黃太藍其實都唔係咁好,似一個宗教狂熱,迷咗入去真難溝通(係宗教上)失去理智。
早前聽一個佛家講,台上有黄,有藍,有紅,有紫,點會得一種顏色?個個講香港將會失去乜失去物嘅時候,有無人感恩香港?

大家試下理智分析

男爵府

我老爺好中意講政治,
一去佢哋果度老爺就不停同我地講,
但佢從來都唔會同奶奶講呢d,
因為我奶奶根本唔知佢講乜(識字少),
新聞也唔睇,
所以老爺只好同我地講,
我地都係“哦哦哦”唔發表任何意見。
樓主可以試下
1.扮唔知長期唔應機
2.自己做自己由佢噏
只要堅持耳邊風佢就會少提呢d話題。
最差係裝入耳/回應佢,
之後就會嘈到沒完沒了,
政治其實係一種洗腦,
同教育&成長有關,
已經好難扭轉,
無法改變只好忽略無視。

珊瑚宮

worthy 發表於 22-8-10 19:10
首先, 我地喺其他方面相處無大問題, 比以前好, 可能年紀越嚟越大, 老伴就係最親嘅人.

我係會揀話題嚟傾, ...

佢傾政治 帶佢遊花園 講第二啲免嗌交

珍珠宮

回覆樓主:

佢有佢講,你唔答就係,慢慢就無癮。

伯爵府

回覆樓主:

我同你都差不多,佢都會講,但我唔會加任何意見,耐左佢無引,就講小左,
方法就係忍,死忍,聽完唔開心架,但就係忍。
佢會挑戰我架,口upup,講完你都無反應呀,講你都唔明。呢d,但我都係忍。
我心態你有政見唔好走黎騷擾我
因為大家都有自己思想,我只會睇眼前既野。

伯爵府

不再討論政治就好, 討論只會浪費時間傷感情, 政府治嘅野都唔會了解亦都幫唔到忙

伯爵府

angelfan07 發表於 22-8-10 19:38
深同感受!
我屋企都有件,係難頂架!我同阿女返房都費事so佢,佢自己講講吓見冇人理佢就會慢慢無引收聲

也呢度咁多同道中人?佢地簡直係D失散兄弟。
我屋企都有件, 多多意見多多理論, 成個維園阿伯咁, 最初仲想同我洗腦, 我好直接話你同我講做乜啫, 你一係去維園搭個台講, 一係學開live講, 到時好多粉絲撐你, 咁先開心, 同我講我只會同你唱反調。

男爵府

題外話.....如果激動會頭痛千祈唔好掉以輕心, 建議去做下檢查

伯爵府

回覆樓主:

你老公有d似我99,曾經多次客氣叫佢唔好倾政治,不過佢會識做幾次然後會再犯。如果同場有佢志同道合既人附和佢,更加好似上左身。
有時真係要有d action 比佢知道你好唔鍾意,佢先會靜一排。

珍珠宮

anna59 發表於 22-8-10 20:51
如果佢身體有大件事,你會吾會照顧佢?

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

owla 發表於 22-8-10 23:17
題外話.....如果激動會頭痛千祈唔好掉以輕心, 建議去做下檢查

知道,多謝關心。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

pretty_cat 發表於 22-8-10 22:55
我同你都差不多,佢都會講,但我唔會加任何意見,耐左佢無引,就講小左,
方法就係忍,死忍,聽完唔開心架 ...

如果枕邊人咁樣,真係頂唔住!

伯爵府

你老公唔識尊重人,亦都係個種顏色其中一個特質。試吓借咗聾耳陳隻耳啦,時間耐咗佢就冇癮

首頁
12345...6

尾頁

跳至