自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔5歲,學琴年半,最近每一次開新歌彈,佢都搞一大輪,又話唔識找音,好難,練琴前的準備時間都好耐
又或者根本都唔想學,究竟我應該找個新老師俾佢,定應該放棄唔駛佢學琴較好?家長應該點幫小朋友推動佢繼續學琴?

伯爵府

老師點講 ?

水晶宮

回覆樓主:

你幫1幫佢,一齊睇譜同去YouTube 搵嗰本書嗰隻歌的練習聽1聽係點彈

我家隻細練長笛初期都係咁,用呢個方法,睇左聽左,佢有概念了就不難

你本身都唔熟隻歌,佢有冇彈錯都唔知的話佢都冇信心的,彈錯音入左腦係好難紏正。

始終佢仲好細呀感到難而冇興趣是好正常的事。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

阿女細時都係學新歌就搞好耐
但學識左又好中意成日彈
轉眼間都考緊演奏
佢中意既就會繼續
係小三之前我都係陪綀
慢慢就可以聽住有錯先出聲糾正

大宅

TinyTomato 發表於 22-8-11 08:39
老師點講 ?

老師覺得佢係中上,係有能力去彈,係唔想做,而唔係唔識做
我見佢係屋企上堂都正常跟到,但要練習就唔想做,佢似唔夠熱誠

大宅

spikenard 發表於 22-8-11 08:51
你幫1幫佢,一齊睇譜同去YouTube 搵嗰本書嗰隻歌的練習聽1聽係點彈

我家隻細練長笛初期都係咁,用呢個方法 ...

其實我每次都係咁做了
我唔識彈,我可以做的陪彈,陪找音,找YouTube 的歌佢聽返

大宅

Mimmy 發表於 22-8-11 09:01
阿女細時都係學新歌就搞好耐
但學識左又好中意成日彈
轉眼間都考緊演奏

你囡囡好叻,媽媽一定下了很多功夫
學新歌真係搞好耐,最慘彈不到係到發脾氣,又鬧情緒,我應該可以點

已刪除用户

珍珠宮

smilesmilefan 發表於 22-8-11 08:35
仔仔5歲,學琴年半,最近每一次開新歌彈,佢都搞一大輪,又話唔識找音,好難,練琴前的準備時間都好耐
又或 ...

這說明你小朋友不喜歡彈琴,再逼也是圖勞無功,不如趁早換別的。不一定學彈琴的。

我小朋友無學過吉他,但是無意中見到YouTube 有人彈,就會心心眼。我心諗係咪佢好鐘意呢,於是就買了一支23寸的比佢玩下。

全家無人識彈吉他的,佢自己上YouTube 自學,點知又比佢摸索到。於是暑假我就幫佢報名,專人教真係見到成效。

所以小朋友的興趣係逼不來的

大宅

mln 發表於 22-8-11 09:24
這說明你小朋友不喜歡彈琴,再逼也是圖勞無功,不如趁早換別的。不一定學彈琴的。

請教下,黎緊小朋友學琴,正常好嘅老師會點教先睇得出教得好唔好? 我意思指正統嘅會教咩先? 睇譜先? 咁小朋友會唔會覺得好悶?(因我哋屋企無琴,亦係音樂白痴,小朋友話想試學,老師我都係附近搵)

大宅

藍尾巴 發表於 22-8-11 09:21

彈左右手主旋律先,右手彈好先再加左手。同埋老師應有教睇譜 ...

請教下,黎緊小朋友學琴,正常好嘅老師會點教先睇得出教得好唔好? 我意思指正統嘅會教咩先? 睇譜先? 咁小朋友會唔會覺得好悶?(因我哋屋企無琴,亦係音樂白痴,小朋友話想試學,老師我都係附近搵)

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

Kellytai 發表於 22-8-11 09:29
請教下,黎緊小朋友學琴,正常好嘅老師會點教先睇得出教得好唔好? 我意思指正統嘅會教咩先? 睇譜先? 咁 ...

要學一定要一得綀
租琴室也好, 電子琴也好, 否則以小朋友黎講好快失去動力
睇譜是必然吧
我女4歲初學時都有少量樂理功課做下
其實好簡單只係填顏色, 圈圈, 連線之類
加強睇譜認知
最近有親友個仔學琴一年, 都係唔識睇譜
我13歲既女都話"呢個老師一定唔掂"

男爵府

小朋友無興趣又唔練我唔會逼佢令到自己勞氣,浪費時間同金錢。如果佢對某方面有興趣會積極好多。

珍珠宮

Kellytai 發表於 22-8-11 09:29
請教下,黎緊小朋友學琴,正常好嘅老師會點教先睇得出教得好唔好? 我意思指正統嘅會教咩先? 睇譜先? 咁 ...

我也是在家附近看見有個後生仔自己開的一間小音樂室教人彈吉他,所以也不知好不好。

我小朋友話阿sir會教睇譜,吉他的do re mi位置,之後就練熟啲do re mi 各個音符位置,之後先學最簡單的生日快樂歌。

小朋友學識咗又唔覺得悶,現在佢自己識得睇譜來彈,初期會好慢,但不停重複學就好熟練,就會勁鍾意彈。

水晶宮

smilesmilefan 發表於 22-8-11 09:04
其實我每次都係咁做了
我唔識彈,我可以做的陪彈,陪找音,找YouTube 的歌佢聽返
...

https://youtu.be/5ofXb5fZc44

呢個係科學式易達到同建立成功感的方法

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

兩個仔,都係6歲3個月至開始學。5歲時問過音樂中心,都問過私人老師評估過,話仔遲D學好,唔好貪快。依家兩個都進展良好,每日會自覺練琴,屋企冇人識音樂可以幫到佢哋。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔三歲開始學,開頭時候都要陪佢一齊彈下練下…但老師都教得好好,好多時我仔都可以自己練琴

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

Kellytai 發表於 22-8-11 09:30

我哋嘅鋼琴老師一開始會叫我哋同小朋友報住出邊D合唱團、音樂班或唱遊班先,等小朋友有基本音樂概念,等小朋友夠年齡學鋼琴,老師一定一開始已經會教認譜,仲會每次學琴後寫家課冊,寫清楚要練D乜,練幾多次。
我大仔5歲話要學琴,我畀老師評估過,老師話可以6歲至開始。之後6歲問佢係咪都係要學琴,如果係就要認真學同練,唔可以諗住玩玩下。佢答我係,於是我至買二手琴,請老師開始教佢。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 smilesmilefan 的帖子

好多小朋友都唔想練琴架同佢練琴慘過乜.... (我個個就係咁) 轉左老師之後﹐老師主動叫我一齊上堂 (因我地係去老師家上的) 我都學埋一份....而家識DD 就真係陪住佢練。(不過我個個有專注問題﹐所以佢完成一首歌既時間會比一般人耐) 不過唔緊要﹐佢自己有興趣既.....慢慢黎LOR....(唔急考任何野既)

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至