自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

成間公司啲公關都唔知死晒去邊係咪成條Team炒咗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

無話可說 發表於 22-8-11 13:38

做大公司無問題,真係唔好做外判工,好多應有福利同保障都 ...

咁你老公做野要小心D
唔係就正如你所講無計喇!!!

其實你都知D人唔係想做外判工,係行業多數係咁,
無福利OK但公司明知舞台唔OK照出SHOW就講唔通,
等如叫你老公用架有危險既車一樣,
一係唔做無收入搵其他人做,
其實真係好無良!!!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tahnee 發表於 22-8-11 13:40
郁唔返生不如死, 仲講咩生活有無保障 ......

你咁講都好冷血 ,賠錢買唔返行動自如等於唔使賠 ,僱主賠償係一個負責任表現,有錢先可以繼續尋求優質醫療,以你邏輯保險都唔使買,死咗賠錢自己都用唔到。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

karshing 發表於 22-8-11 13:47
兩三億李生緊係比得起,自稱亞洲第一嘅男團係手,財源滾滾,可惜Viu嘅魯生淡化慘劇,花姐又話自己好脆弱 : ...

比得起同比唔比係兩回事, 以佢地李家既精打細算, 佢肯賠兩, 三千萬都應該要還神, 最怕結果兩, 三百萬都無

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

WChan 發表於 22-8-11 14:16
比得起同比唔比係兩回事, 以佢地李家既精打細算, 佢肯賠兩, 三千萬都應該要還神, 最怕結果兩, 三百萬都無: ...

同感

侯爵府

hellolo 發表於 22-8-11 12:09
其實而家得佢一人可為佢男朋友討回公道,其他惜日戰友已消失得冇影冇踪,
希望佢可為佢討回佢應有的賠償:fo ...

佢一個人點會夠,但支持佢嘅人唔止一個,仲會愈來愈多

珍珠宮

missshasha 發表於 22-8-11 13:16
李X街其實有錢到咁樣,賠返三兩億比人,對佢來講都係濕濕碎,佢哋已經害咗個後生仔一世,佢真係唔怕有報應 ...

日理萬機尋歡作樂有幾何見到3個仔
播種作用都係日後有人同自己撳掣
靠個xx出身教仔唔知價值觀有幾正確

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

72leelily 發表於 22-8-11 14:30
日理萬機尋歡作樂有幾何見到3個仔
播種作用都係日後有人同自己撳掣
靠個xx出身教仔唔知價值觀有幾正確

有D 野係做比老李生同出面既人睇, 背後點玩都好, 明面有仔有老婆咁正常人一個, 老左有仔送終

伯爵府

大家鬥耍,睇下邊個耍唔甩,亦有機會全部耍甩

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

賺錢嗰陣就大大聲,要負責嗰陣就 mute tv

男爵府

回覆樓主:

果12個仲想繼續搵錢,繼續縮緊

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

無話可說 發表於 22-8-11 12:52
都係果句啦…究竟傷者係打邊個工先?分分鐘可能係日薪,段job計,外判公司請人,咁以法律講無可能叫viu tv ...

就算外判,做嘢嘅地方唔安全都應該係客公司賠錢。客人在銀行滑親都可以叫銀行賠錢,何況响果度做嘢?公司有責任提供安全環境畀員工工作,無論真接定外判

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

littlecar 發表於 22-8-11 13:11
你講到去大西洋咁遠

宜家係一個人為疏忽令一個後生舞者可能終生失去活動能力,

大家明點解既
總有離別的時候

大宅

當然係希望佢康復有期,假如殘廢或失去活動能力,坦白講李生咁孤寒,半個億都唔會賠償

象牙宮

littlecar 發表於 22-8-11 14:08
咁你老公做野要小心D,
唔係就正如你所講無計喇!!!

搵食艱難,越大間公司越走法律隙多,又外判出去盡量免責 亦有人專做外判工散工,出糧要現金唔供mpf!

象牙宮

Jnam 發表於 22-8-11 15:14
就算外判,做嘢嘅地方唔安全都應該係客公司賠錢。客人在銀行滑親都可以叫銀行賠錢,何況响果度做嘢?公司 ...

法律既野我唔知喇,剩係知有錢人士識點玩,曾經見過d無良公司老闆到呢…

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

無話可說 發表於 22-8-11 17:17
搵食艱難,越大間公司越走法律隙多,又外判出去盡量免責 亦有人專做外判工散工,出糧要現金唔供 ...

所以問點解DANCERS 唔叫停,其實佢地根本無能力,反而12子就有,因為佢地係主角

子爵府

tahnee 發表於 22-8-11 13:29
賠三兩億有咩用?四肢郁唔到, 如果o個三兩億可以換返佢識行就好

冇用?唔係賠完亞Mo 會好返,係佢嘅康復之路10分漫長,日後嘅生活費,醫療費,請醫護嘅費用,兩個老人家嘅生活開支,唔使陪?你認為李家唔需要負責任?

alau2021    發表於 22-8-11 17:30

侯爵府

無話可說 發表於 22-8-11 12:40
無咩留意,只係覺得佢父母係d唔出聲既人!賠償問題好難搞,已經警方審查中,仲要睇佢究竟打邊間公司工,僱 ...

如果公司處理得好, 你估so ching會唔會冒住被人雪足全約咁多年的險企出嚟表態? 處理得好的意思未必係即時賠啲咩錢, 只係要有跟進, 慰問, 提出幫助, 唔係龜縮, 滅聲, 水軍洗地, 淡化傷勢咁囉

大宅

回覆樓主:

今日又有個唔知咩工會代表話康文署喺200x年取消了一個職位,令到舞台安全出了安全漏洞,遲d又話政府唔監管。

首頁
23456...7

尾頁

跳至