懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

mbpo 發表於 22-8-13 10:29
我由5 週幾 留啡流到12週幾,期間流過兩次血塊,有睇私家食黃體素,打安胎針,照到子宮有少少血 ...

竟然~ 我個中醫成日話開啲勁啲嘅止血藥俾我~(emoji)

你大約幾多週好返呀?

大宅

我由知道懷孕冇耐後就開始流啡,之後到見紅拉,大出血又入過急症拉。不過我宮頸閉鎖不全,15w上左環托,前後應該由5-6w流啡見紅到20w,臥床到28w。加油,我38週催生左,仲有一個星期坐完月,見到bb咩都值了

複式洋房

wongsoso 發表於 22-8-13 17:21
我由知道懷孕冇耐後就開始流啡,之後到見紅拉,大出血又入過急症拉。不過我宮頸閉鎖不全,15w上左環托,前 ...

嘩.. 你真係好叻!有咗bb之後先體會到陀bb生bb係幾咁唔容易嘅一件事。媽媽真係好偉大(emoji)
辛苦曬你了,真心希望你同bb之後都健健康康呀~~!

大宅

ShowerD 發表於 22-8-13 16:55
咁你第一下有冇嚇親呀?我都有上網睇過好多文,可能係子宮入邊舊廢嘅組織。
不過可以停到流血 ...

流鮮血頭幾次係好驚,醫生都有開病假給我休息。之後就開始冇咁擔心,因為BB 正常長大。到後來流咗個血塊出來我都係冷靜嘅,都有認真望下係乜黎,擺入個樽度,到食完晚飯,夜晚先去醫院俾醫生睇下係咪血塊(emoji)醫生有叫我留院,但我話唔留院喇,第二日早上要我返去睇醫生,當時俾咗樽野醫生睇,有幾個醫生,可能有些是實習的,佢地見到好驚(emoji)不過真係流咗出來我成個人輕鬆咗,因為之前照超聲波都見到有個血塊唔散,醫生又話會keep 住流啡,一係等身體自行吸收。

複式洋房

carrot12 發表於 22-8-14 06:46
流鮮血頭幾次係好驚,醫生都有開病假給我休息。之後就開始冇咁擔心,因為BB 正常長大。到後來流咗個血塊出 ...

哈哈,你真係好淡定呀!最終佢哋有冇拎血塊去檢驗?
我覺得你唔入院都做得岩呀,我入院果次都係乜都做唔到,反而住院完全瞓唔著,返屋企休息仲好。
其實政府醫生真係好睇運,我上次住院果時反而係實習醫生好肯問症,又幫我摸下個肚咁。反而senior一來就大聲叫我坐起身同佢講野,因為我成晚冇瞓個人好攰,個肚又唔舒服,所以瞓喺病床同佢講野,其實佢行多兩步就聽到,唔明點解佢會咁對病人。

洋房

回覆 ShowerD 的帖子

我大概12周幾先好轉,依家14周仲間中有流少少

別墅

ShowerD 發表於 22-8-11 13:43
基本上由有咗之後嘅week 2已經流啡,果時仲以為係來m.

一直流到week 6, 睇咗2個醫生都話搵唔到原因,幸好 ...

.

複式洋房

mbpo 發表於 22-8-19 12:07
回覆 ShowerD 的帖子

我大概12周幾先好轉,依家14周仲間中有流少少

我15週都開始好咗少少了,希望keep到啦~ 一齊加油

複式洋房

ShowerD 發表於 22-8-11 13:43
基本上由有咗之後嘅week 2已經流啡,果時仲以為係來m.

一直流到week 6, 睇咗2個醫生都話搵唔到原因,幸好 ...

我都係咁呀,我係ivf bb! 而家11w4d, 自從放胎後無耐就流啡,但唔算多!試過去完小便,抹到有血絲,嚇到即刻入急症!又係check唔到咩事,淨係話呢啲係作小產,要休息多啲!呢兩日又有啲啲血絲,心情即刻down咗!每次產檢完見到bb心跳正常,當日係最放鬆同最開心!

複式洋房

Goldenpig_silve 發表於 22-8-30 23:28
我都係咁呀,我係ivf bb! 而家11w4d, 自從放胎後無耐就流啡,但唔算多!試過去完小便,抹到有血絲,嚇到即 ...

我果時都係,每次醫生話bb一切正常都好似一身鬆曬,連覺都好瞓咗

流啡真係好影響媽媽心情 祝你都快啲停啡~ 加油~~

首頁

尾頁

跳至