自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

別墅

yeemeif 發表於 22-8-12 08:36
朋友嘅嘢唔洗咁認真,過客嚟

我都學緊

男爵府

人生不同階段有吾同嘅朋友, 緣起緣滅, 不能強求, 歌仔都有唱 "別離沒有對錯, 要走也解釋不多"。

人大左朋友越來越少, 因為我地學識左"選擇", 選擇適合自己嘅朋友, 選擇令自己舒服嘅相處方式。

pansy888hk    發表於 22-8-12 22:30

男爵府

回覆樓主:

緣起緣滅
不強求

大宅

ckcpooh 發表於 22-8-11 22:02
識左10年嘅朋友,以前成日見,成日傾計,成日玩,早幾個月仲有staycation. 一個疫情,佢飛黃騰達,我無左 ...

珍珠宮

yeemeif 發表於 22-8-12 08:08
在網識更難維繫

同意呀, 係最初因為由陌生人傾計咁, 如果成功見左面都好像維繫唔得耐咁, 是否因為無根基??

同事/同學, 好像會一起經歷事情, 會有一種漸漸熟悉的感覺~就像根基紮得穩咁~

珍珠宮

ry 發表於 22-8-11 23:39
我覺得網識 keep 唔耐,可能係因為大家共同嘅圈太窄,只有你倆個, 佢跟本唔識你朋友,大家通常只會話我朋友點 ...

如果男網友,太快曖昧, 又會好快消失..........唉呀, 總之唔太愉快咁~

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

識左10年嘅朋友,以前成日見,成日傾計,成日玩,早幾個月仲有staycation. 一個疫情,佢飛黃騰達,我無左 ...

識左廿年都可以因「政治」say goodbye, 真係唔該晒。睇化下啦,同愛情一樣,friend起上黎話要一生一世,但一下子可以話唔愛就唔愛架喇。
個有人同我講網上有真愛 係狗group 度識,friend 過打band,最後2019年bye bye.
不過唔可惜 人品惡毒既千其唔好做朋友
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

侯爵府

mizuho 發表於 22-8-12 00:05
99話,朋友就好似插花,咩季節就插咩花,花開花謝係不變道理
隨著生活、際遇、環境、時間嘅改變,係需要唔 ...

珍珠宮

mizuho 發表於 22-8-12 00:05
99話,朋友就好似插花,咩季節就插咩花,花開花謝係不變道理
隨著生活、際遇、環境、時間嘅改變,係需要唔 ...

OH~ jm 你99好勁啊, 此個比喻唔錯呀~

我都覺得人同人的感情好化學, 今日同你糖痴豆, 明天同你水溝油~

複式洋房

回覆樓主:

伯爵府

pansy888hk 發表於 22-8-12 22:29
同意呀, 係最初因為由陌生人傾計咁, 如果成功見左面都好像維繫唔得耐咁, 是否因為無根基??

同事 ...

原來係咁。話說我有一個識咗幾年嘅網友+鄰居,一開始勁好傾,相同立場,相同工作背景,差唔多隔兩三日都一定有Whatsapp 傾計,兩年左右,唔知我有咩得罪佢,無再傾計,屋企附近行過我同佢打招呼佢扮見唔到,雖然係咁,間唔中都仲有一兩句,有次問佢工作上意見,一副高高在上睇唔起你咁,(佢工作上高級過我的職位)態度勁冷淡高傲,自此之後,我就唔再同佢講嘢。佢係唔係睇我唔起?如果佢主動問我嘢,我仲應唔應該彩佢?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

其實10年, 好短.
算啦, 當緣盡囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

咁奇?你失咗方向會影響佢?令佢有咩損失?定係你有向佢呻?佢覺得唔想聽?

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

自求多福

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

pansy888hk 發表於 22-8-12 22:29

同事 ...

我啲例子就唔太關根基事,例如暸解多咗發覺係丁蟹咁性格,又或者成日單向圍爐,咁真係自娛自樂好過浪費一秒
又例如有舊同事係好好,咁佢工作同拍拖都忙到唧唔到時間見面,好多原因

珍珠宮

heily123 發表於 22-8-13 00:52

原來係咁。話說我有一個識咗幾年嘅網友+鄰居,一開始勁好 ...

如果仲有1,2句,比著我都會照答佢的, 一來大方d, 而且呢d叫"凡事留一線, 日後好相見"嘛~ 起碼唔會面左左啊~不過曾經咁樣疏遠左, 個心點都會有條刺的~係唔係?

不過是否睇你唔起?就真係唔知了~我以前都係唔知咩得罪個同事,無啦啦唔同我lunch, 到而家............仲係一個"謎"~

珍珠宮

mariefish 發表於 22-8-13 01:31
我啲例子就唔太關根基事,例如暸解多咗發覺係丁蟹咁性格,又或者成日單向圍爐,咁真係自娛自樂好過浪費一 ...

haha~~你的朋友似丁蟹性格??同埋咩叫單向圍爐啊?

其實有d人剛認識, 好像好夾,好像無所不談,不過識耐左, 會發覺對方有d野, 你唔會多like, 整整下就會疏遠了~呢d可能真係因了解而分開了~

我之前識一個網友,見過面添, 初時好friend, 不過唔知係唔係我果時經濟有問題, 佢借左dd錢比我之後, 之後就疏遠我, 之後斷聯左添呀~ 可能覺得我是麻煩友??

珍珠宮

lemontea520 發表於 22-8-12 22:36
識左廿年都可以因「政治」say goodbye, 真係唔該晒。睇化下啦,同愛情一樣,friend起上黎話要一生一世,但 ...

佢同你說是網上有真愛? 之後你同佢拍左拖? 不過因政見分開左? 唉呀, 都好化學!

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

pansy888hk 發表於 22-8-13 02:42
佢同你說是網上有真愛? 之後你同佢拍左拖? 不過因政見分開左? 唉呀, 都好化學!
...

係友情黎既,大家做好朋友,經湊仔經狗經一齊出黎玩,佢屋企有事我幫手疏導情緒,所以佢仲好感慨網上有真愛.....半年後就2019暴動,態度變哂。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

lemontea520 發表於 22-8-13 02:57
係友情黎既,大家做好朋友,經湊仔經狗經一齊出黎玩,佢屋企有事我幫手疏導情緒,所以佢仲好感慨網上有真 ...

oh~原來咁既, 你個人好有情義呀, 仲開解佢, 我而家對人真係懶懶閒了, 唔想太上心了, 如果有人初時好像friend咁, 我都會形住, 唉, 都唔好得幾耐了, 個個都1年半載貨仔, 可能反而我咁形住, 就真係弄假成真~

一場暴動,看清人的心腸了~咁你地果時咪有爭執囉?

首頁
34567...8

尾頁

跳至