自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

pansy888hk 發表於 22-8-13 03:01
oh~原來咁既, 你個人好有情義呀, 仲開解佢, 我而家對人真係懶懶閒了, 唔想太上心了, 如果有人初時好像fri ...

無爭執,自動慢慢唔揾大家然後有朝發現佢unfriend fb喇。
不過唔緊要,2014年我已經經歷左次朋友洗牌。原來朋友之間甘脆弱, 之後我都好似你甘唔太上心,無所謂啦,總之我對人好,過到自己個關就算。
以呢個ex朋友為例,暴動後見到佢講啲三萬thx呀,xx死全家呢啲毒舌野, ..正所以謂:阿媽叫我唔好同on x做朋友呀!
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

lemontea520 發表於 22-8-13 03:13
無爭執,自動慢慢唔揾大家然後有朝發現佢unfriend fb喇。
不過唔緊要,2014年我已經經歷左次朋友洗牌。原 ...

原來佢自己unfriend左你先啊, 明白, 佢都好小氣啦~ 不過佢呢d顏色的人士,是比較偏激的, 有佢講無你講~你唔同意佢, 就整走你~好霸道囉~

我都係以和為貴, 好多同事都係偏激人士, 係暴動果排有d爭執, 之後我扮無野, 係佢地成日找事來罵, 搞到我好慶~佢地個口真係好毒, 我聽到 xx死全家, 真係好心痛~

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

melomame 發表於 22-8-12 11:03
你都好告訴你移民
我有2個到埗先在gp通知
幾廿年朋友

redhot 發表於 22-8-12 11:07 我個所謂朋友,我連佢飛都唔知, 通知都冇句。直到見到佢fb去咗澳洲先知, 算吧啦! ...

可能唔想大家洗錢 搞送行
亦都 唔捨得大家

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

點解朋友一定越耐越好, 朋友只係人生中一個過客, 唔同階段你會想認識唔同朋友, 人係會長大同有唔同經歷, 隨緣吧

珍珠宮

ry 發表於 22-8-11 23:39
我覺得網識 keep 唔耐,可能係因為大家共同嘅圈太窄,只有你倆個, 佢跟本唔識你朋友,大家通常只會話我朋友點 ...

又唔一定嘅,我有個好朋友喺網識咗就嚟20年,我哋依然好好,每個月都會食飯,仲一齊去旅行,去staycation 。
另一班朋友都係網上識嘅,由大家單身,到依家有d嘅小朋友已經中學,大家仲係好好,其中一個結婚時,我幫佢做姊妹,佢對小朋友仲契咗比我

珍珠宮

jollyma 發表於 22-8-13 06:53
點解朋友一定越耐越好, 朋友只係人生中一個過客, 唔同階段你會想認識唔同朋友, 人係會長大同有唔同經歷, 隨 ...

睇性格啦,我就覺得朋友都係舊嘅好,已經有一定了解對方,相處舒服自然,大家都好有默契。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

pansy888hk 發表於 22-8-13 02:40
haha~~你的朋友似丁蟹性格??同埋咩叫單向圍爐啊?

其實有d人剛認識, 好像好夾,好像無 ...

都唔算係朋友,單向圍爐即係佢自己從來都唔會真心待人,但就經常期望人哋關心佢,安慰佢,咁我又唔係社工,冇呢個義務,朋友係雙向先算係朋友

你嗰單有錢銀瓜葛就麻煩啲囉,最好避免

pansy888hk    發表於 22-8-13 16:23

伯爵府

pansy888hk 發表於 22-8-13 02:35
如果仲有1,2句,比著我都會照答佢的, 一來大方d, 而且呢d叫"凡事留一線, 日後好相見"嘛~ 起碼唔會面 ...

我都係咁諗,不過真係唔想再傾咁多,以前真係拿個心岀來乜都講哂比佢聽。

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

ckcpooh 發表於 22-8-11 22:02
識左10年嘅朋友,以前成日見,成日傾計,成日玩,早幾個月仲有staycation. 一個疫情,佢飛黃騰達,我無左 ...

變幻原是永恆
無論世事,人情,心態……
其實,自已都會變,只係人嘅常態……要求別人嘅比自己多,即係所謂嘅私心

既然大家都有變,無法接受,唯有放下

pansy888hk    發表於 22-8-13 16:23

珍珠宮

ckcpooh 發表於 22-8-11 22:02
識左10年嘅朋友,以前成日見,成日傾計,成日玩,早幾個月仲有staycation. 一個疫情,佢飛黃騰達,我無左 ...

飛黃騰達成點?

子爵府

.
'

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

lovelykitty 發表於 22-8-13 07:02
我有個好朋友喺網識咗就嚟20年,我哋依然好好,每個月都會食飯,仲一齊去旅行,去staycation ...

我本來都係網識咗個好朋友
女人嘅妒忌心 令到佢唔睬我
群組本來應該散
佢專登約人食飯 去旅行 以為可以刺激我
小學雞 到

男爵府

回覆 pansy888hk 的帖子

上網識嗰啲都係悶先搵人吹水多。
一有自己新嘅圈子,理得你。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

男爵府

回覆 JChan 的帖子

妒忌你乜?
不過係㗎,有啲人,唔理男定女,妒忌心超重。
佢一知道你有好嘅消息,就會即刻沉默哂,或者搵嘢話你,做到好明顯。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

男爵府

回覆 cyyiu 的帖子

啲人怕悶,就會唔聽。就係咁簡單。
冇咩人肯聽耐,好現實。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我早前同朋友嘈左一場,大家都黑面 食野面左左 佢仲當住我面前打比朋友傾電話
我話佢係因為 佢搏命搵藉口等自己好過,唔面對現實。作為佢朋友 真係幾心痛

珍珠宮

YOGISOELMO 發表於 22-8-13 21:00

上網識嗰啲都係悶先搵人吹水多。
嗚嗚~~~~~~~原來是悶找人吹水嗎?? 即是我比人用來攝時間的?

不過我之前的CASE, 那人可能是"海王"找我做後備, 佢識到新女人就FING甩我。
另有個就可能涉及金錢, 所以唉呀...........都唔KEEP得長久~

現實識果D都係同事多, 比較KEEP到耐D, 暫時我仲有2,3個是10幾廿年的舊同事~

男爵府

我本身都唔明依個現像,
幾年前,我識咗個美國女網友。我哋日日傾,所以知道佢談吐正常,幾健談。但佢都成日話好多網友傾傾吓閃咗去。
最短兩個禮拜,最長兩年。直頭唔再覆你啲TEXT。(類似香港啲SMS)有啲衰到BLOCK埋佢。

有次忍唔住問點解會咁?佢都話,緊係啦,啲人上網同你FRIEND,就算閃咗去,唔通你真係打電話/上門刮佢咩?又話上得網搵人傾計,只不過係悶,一有世藝/新朋友,就唔記得你。

依番說話記憶猶新。

我同我BF都係上網識,但都明白其實已經算係奇蹟。
幾可有人會對上網嘅感情認真吖?又唔可以怪人,唔怕比人呃咩?
所以朋友依啲關係,真係講緣份。

至於你話錢銀,講唔講得咩事?問你借錢?

大宅

回覆樓主:

最近,我都同個我當佢閨蜜既同事斷交,
最搞笑,佢指責我唔聽佢電話,用“忙”黎敷衍佢,話覺得我同佢對朋友既定義唔同喎•••••
咁事實我係忙緊••••,又唔舒服•••未講少左兩句•••咁都唔得,唔係公主病到咁掛

侯爵府

你幾多歲呀? 仲咁care?
黑暴過後, 我連三十幾年的朋友友誼都可以無啦.
做人睇化啲啦.

首頁

尾頁

跳至