自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

【三星掌門】李在鎔正式獲特赦 南韓司法部:需要克服國家經濟危機
https://inews.hket.com/article/3326295/
三星電子(Samsung Electronic,韓:005930)副主席兼實質控制人李在鎔正式獲南韓總統尹錫悅特赦,南韓司法部指出,因應急切需要克服國家經濟危機,需要特赦能帶領國家經濟引擎、科技發展和就業的經濟領袖。李在鎔因應捲入賄賂前總統朴槿惠案件而入獄,但累計坐牢18個月後,去年8月獲假釋出獄。
當地法務部去年2月宣布李在鎔服刑結束起5年內,不得在三星工作,他獲假釋後相關限制維持。隨最新特赦,李在鎔恢復經營權利。
外界視李在鎔獲特赦僅屬象徵式,但有利他更自由地活動,並更主導三星未來發展。事實上,在南韓特赦他前,李在鎔今年5月已陪同尹錫悅會見到訪美國總統拜登,參觀三星芯片製造設備,6月也曾到訪歐洲會見半導體光刻機ASML行政總裁Peter Wennink。
李在鎔以外,同樣捲入朴槿惠案的樂天集團主席辛東彬也同樣獲得特赦。

咁都得有錢就得, 腐敗得很

珍珠宮

咁利害,一個人嘅力量可以救全國經濟

水晶宮

三星產業可以話掌管韓國經濟命脈, 話無同司法體制有利益衝突點都唔會信

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

如果呢件事發生喺內地,唔知香港媒體會有乜嘢評論呢?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

國民不能冇三星手機用!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

syyysc 發表於 22-8-12 14:42
國民不能冇三星手機用!

三星富可敵國,南韓政府束手無策

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

根本南韓就係腐敗不堪

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

同韓劇D 劇情一樣, D有錢佬當入去渡假咁, 坐幾個月就可以大搖大擺出返嚟, 真係可以隻手遮天

男爵府

韓國係由上流社會話事,就如一堆"上流"韓劇一樣

子爵府

韓國財閥影響力好大

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

老翻太太 發表於 22-8-12 14:39
咁利害,一個人嘅力量可以救全國經濟

韓版“李氏力場”

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一個收黑金的國家,有錢就係王者啦,沒什麼錢解決不了的問題。連拍劇都咁寫實黑金往來是常態。

伯爵府

牛年勳章

睇開韓劇就知南韓腐敗不堪

男爵府

hfl2000 發表於 22-8-12 14:37
【三星掌門】李在鎔正式獲特赦 南韓司法部:需要克服國家經濟危機
https://inews.hket.com/article/332629 ...

好黑暗
所以韓劇裏面嘅黑暗劇情應該好多係真實嘅。

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我頭先先同阿囡講,南韓呢個國家都幾恐怖,有錢或有影響力嘅,做錯事都可以特赦,乜世界

侯爵府

之前睇過有韓國人講: 係韓國-窮就得於有罪

伯爵府

熊熊老婆 發表於 22-8-12 14:42
如果呢件事發生喺內地,唔知香港媒體會有乜嘢評論呢?

唔使問媒體,反而想問下成日喺bk講china china china班會員會點睇

公爵府

牛年勳章

Lilyforest 發表於 22-8-12 16:54
唔使問媒體,反而想問下成日喺bk講china china china班會員會點睇

ken哥應該第一個會出現!

伯爵府

熊熊老婆 發表於 22-8-12 16:55
ken哥應該第一個會出現!

成日覺得佢似lunch 哥

首頁

尾頁

跳至