自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

同上幾次考試分數係咪差好遠?
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

公爵府

回覆 lilybaby8282 的帖子

係、

子爵府

回覆樓主:

有。小朋友係學校對完卷之後。學校會定左日子可以返去查卷。需要既家長寫封信比班主任。個日就可以返去睇卷。三次呈分我都有睇。中英數常老師都係到。唔明可以問任教老師。亦會講今次小朋友衰D咩下次纠正返。

子爵府

castle100 發表於 22-8-13 12:44
查卷?阿仔今次呈一跌咗廿名、想知衰邊個位.我問咗老師、老師話我哋學校冇得查卷、想問其他學校係咪都係冇 ...

男爵府

回覆樓主:

真係每間學校唔同,我哋學校都講明家長冇得查,不過我覺得有疑問可向校方反應,必要時打去教育局查詢,呢個方案我曾經都考慮過,不過成績出嚟都似預期,所以沒有用
同埋我個仔自己對卷時都好小心計分,因為佢都緊張個分數

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

castle100 發表於 22-8-12 16:44
查卷?阿仔今次呈一跌咗廿名、想知衰邊個位.我問咗老師、老師話我哋學校冇得查卷、想問其他學校係咪都係冇 ...

應該間間學校不同,阿女學校比家長查卷。上次查卷扣多兩分,由c轉b 去見中學感覺好啲

大宅

無,學生自己上堂對

象牙宮

2024年龍年勳章

阿仔當年, 學校俾家長查卷, 家長如有疑問, 可寫下問題, 老師會覆.

子爵府

BK Milk勳章

跌左20名,可能係其他同學努力左

伯爵府

咁分數有無相差好遠?

侯爵府

回覆樓主:

我地都只係學生睇,家長無得睇

男爵府

2023年兔年勳章

就算無得查, 都會叫小朋友抄抵每一科個分, 亦會大概知邊一科跌得差。 亦可打去問班主任或該科老師, 不過都係陣暑假操好呈二啦

男爵府

其實小朋友自己對卷時應該睇到自己錯D咩,問下小朋友記唔記得,下次一定要提小朋友記低錯在哪裏,佢哋咁大個都要負D責任了。因為我事前已經知道學校唔俾家長查卷,所以一早吩咐自己個仔對卷時要小心睇清楚同記低錯處,我個仔基本上都會記得份卷每一part有幾多分,你可以叫你個仔對卷時Mark低,例如閱讀理解幾多分,標點符號幾多分, Grammar幾多分咁

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 castle100 的帖子

我女學校有

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

lopoto 發表於 22-8-13 13:23
如果小朋友講到俾你聽錯咩就算啦

有時跌左20名唔一定係自己小朋友差左,反而係其他小朋友發力追上來,尤其 ...

哩個都好大可能性
.........................................

公爵府

2024勳章

我哋學校有

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我姨甥學校有,但老師好老實唔建議查
因為計錯分情況,一百次都無一次;反而老師因為明知check卷,一定會再金睛火眼對多次至俾家長check,途中睇睇吓發現有得再扣,就經常發生

首頁

尾頁

跳至