自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一名台灣IG網紅被騙到柬埔寨工作,短時間內被先後轉賣4次。

柬埔寨詐騙案在台灣鬧得滿城風雨,不少台灣年輕人被騙到柬埔寨淘金,遭人蛇集團控制、轉賣甚至性侵,受騙人數恐超過2,000人。早前「全球反詐騙組織」成員Sammy在新聞節目中透露,一名台灣網紅被販運至柬埔寨的悲慘經歷。

Sammy在台灣節目中指,一名台灣IG網紅被騙到柬埔寨工作,但一下飛機就被人取走護照,短時間內被先後轉賣4次,每次轉賣就經歷一次被輪流性侵,指該名網紅「7天內被性侵9次」。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kk80400 發表於 22-8-13 16:23

他又指這位IG網紅期間不斷被人毒打、電擊、攻擊頭部,她激烈反抗下導致全身血跡斑斑,期間人蛇集團更強迫受害網紅進行愛情詐騙、賣淫。結果該名網紅經IG向YouTuber「好棒Bump」求救GASO國際救援組織接到通知後才展開救援行動,由軍警出動救人
SAMMY透露當地部份警察辦案馬虎,經常以「勞資糾紛」為由不受理報案他又指曾遇過警察假意幫忙,最終竟然與人蛇集團有不法交易,然後又把受害人賣回人蛇集團。據台灣外交部資料顯示,台灣駐胡志明市辦事處2021年6月21日至2022年8月10日止,共接獲222名台人指遭誘騙至柬埔寨工作、人身自由被限制案件,單是今年7月便多達99名受害人,當中51人已返台灣
日本の平安を祈ります

珍珠宮

最好笑係台灣政府暫時都冇做任何野,好似話有d志願人士到機場舉牌叫人唔好去,中國報道話有5000名台灣人被拐,但係台灣公民就有d認為佢地低死,因為貪心唔洗理。

大家又認為點呢?佢地而家騙去果d人就係,我地平時果d詐騙電話其中之中,佢地當然都唔想呃人,
日本の平安を祈ります

侯爵府

kk80400 發表於 22-8-13 16:24
他又指這位IG網紅期間不斷被人毒打、電擊、攻擊頭部,她激烈反抗下導致全身血跡斑斑,期間人蛇集團更強迫 ...

好恐怖

男爵府

2024年龍年勳章

台灣人係咪窮到咁,要去外國淘金?
邊有咁大隻蛤乸隨街跳
要淘都當地人淘哂啦

珍珠宮

jimliu713 發表於 22-8-13 16:28
好恐怖

其實中國都有人呃咗去,我唸香港冇,因為呃去嘅條件係幾仟蚊美金,希望d人見到都講下比年青人知,唔好貪心
日本の平安を祈ります

男爵府

柬埔寨,緬甸呢類國家政府非常腐敗、貪污、窮,政府官員警察絕對信不過,非常恐怖,而且女人地位極低

珍珠宮

ilovepizza 發表於 22-8-13 16:30
台灣人係咪窮到咁,要去外國淘金?
邊有咁大隻蛤乸隨街跳
要淘都當地人淘哂啦

我都估唔到甘多台灣人去咗,甘多台灣人甘窮,係台灣搵唔到食
日本の平安を祈ります

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我諗起Netflix嗰套《孟買大家姐》

茶類愛好者    發表於 22-8-14 11:29
yeung_ma    發表於 22-8-13 16:45

珍珠宮

vkm2014 發表於 22-8-13 16:31
柬埔寨,緬甸呢類國家政府非常腐敗、貪污、窮,政府官員警察絕對信不過,非常恐怖,而且女人地位極低
...

呢期日日台灣都有報道,但政府好似暫時冇理,冇打算交涉
日本の平安を祈ります

珍珠宮

hfl2000 發表於 22-8-13 16:35
我諗起Netflix嗰套《孟買大家姐》

報道講男嘅可能一日轉賣幾次,逃走會被賣內臟甘話
日本の平安を祈ります

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

uri_lau 發表於 22-8-13 16:37

https://fb.watch/eT7bshgten/
日本の平安を祈ります

大宅

牛年勳章

kk80400 發表於 22-8-13 16:30
其實中國都有人呃咗去,我唸香港冇,因為呃去嘅條件係幾仟蚊美金,希望d人見到都講下比年青人知,唔好貪心 ...

當然有,只係少d
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220715/mobile/bkn-20220715172153026-0715_00822_001.html

珍珠宮

birdbirdfish 發表於 22-8-13 16:41
當然有,只係少d
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220715/mobile/bkn-20220715172153026-0715_00822_0 ...

哇 甘好彩 台灣個個受害者都打返台灣,台灣親人都報警冇人埋,個個都喊哂口唔知點算
日本の平安を祈ります

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

kk80400 發表於 22-8-13 16:35
呢期日日台灣都有報道,但政府好似暫時冇理,冇打算交涉

「問題的根源是貧窮」
https://star.ettoday.net/amp/amp_news.php7?news_id=2315045
廣告小妹今天提到在一支聲稱「上千名台灣人被騙都是因為政府無能」的影片下留言和網友吵架,裡面提出的觀點是「一讓台灣人賺太少被迫出國打工」、「二是沒能力建立邦交導致救援緩慢」,這讓她忍不住想吐槽。

先不論其他國家的情形,廣告小妹直說:「大國如我祖國救援也不順利啊,別人有科技園區,柬埔寨有詐騙園區,你覺得沒有政府支持這些園區難道不顯眼嗎?既然政府刻意不打壓,那也不會允許他國肆意介入。」更提到中國大陸警方也有努力,但柬埔寨當地政府不配合的話能做的事情就有限

琥珀宮

畀面勳章

kk80400 發表於 22-8-13 16:30
其實中國都有人呃咗去,我唸香港冇,因為呃去嘅條件係幾仟蚊美金,希望d人見到都講下比年青人知,唔好貪心 ...

香港都有,早前有個讀完書嘅男人,去柬埔寨上班,人工好高,咪又係賣猪仔

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

真恐怖

珍珠宮

I9528 發表於 22-8-13 16:45
香港都有,早前有個讀完書嘅男人,去柬埔寨上班,人工好高,咪又係賣猪仔
...

希望大家留意下 教教d年青人咪甘蠢
日本の平安を祈ります

大宅

牛年勳章

kk80400 發表於 22-8-13 16:43
哇 甘好彩 台灣個個受害者都打返台灣,台灣親人都報警冇人埋,個個都喊哂口唔知點算
...

我都覺得佢好好彩,總之搵工真係要抱住無咁大隻蛤乸隨街跳既心態,就無咁易被人呃

首頁

尾頁

跳至