家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

EmiRoom 發表於 22-12-3 21:58
危疾係保重病, cancer ,供10/15/20年就買斷
醫保就係平時睇醫生+住醫院,每年供
人壽係for死 ...

清晰易明
如果趁後生有錢,醫療都可以供斷,到咗年紀大吾洗仲要咩住份咁貴嘅醫療

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我第一份係21歲買,果時乜都唔識問,剩係知我瓜左有舊錢比我媽,同埋一個月比幾錢,半年後變孤兒單

大宅

回覆 Yanomi 的帖子

oh 醫療係用咩plan供斷?

男爵府

petitrat 發表於 22-8-16 18:11
我都係咁諗
所以搵緊啲資料

如買純人壽, 可自己經銀行買, 唔駛經 Agent

珍珠宮

EmiRoom 發表於 23-1-14 21:07
回覆 Yanomi 的帖子

oh 醫療係用咩plan供斷?

我都想知,agent 話醫保係冇可以供斷 嘅plan,我唔知係咪只係佢公司冇,其他公司有?

大宅

bb12345 發表於 23-1-15 10:49
如買純人壽, 可自己經銀行買, 唔駛經 Agent

thanks 之前咁啱銀行sell我,見合適就ebanking買咗,好方便
親子王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

MissMaMa 發表於 23-1-15 11:09
我都想知,agent 話醫保係冇可以供斷 嘅plan,我唔知係咪只係佢公司冇,其他公司有?
...

會唔會係果啲儲蓄plan又有醫療保障?
親子王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

珍珠宮

petitrat 發表於 23-1-15 16:38
會唔會係果啲儲蓄plan又有醫療保障?

一般危疾會有儲蓄plan,但醫療冇

複式洋房

有份人壽未s都可以用到,退休就有年金派,s左屋企人同樣會賠到保額。

珍珠宮

thelittlecute 發表於 23-1-17 01:08
有份人壽未s都可以用到,退休就有年金派,s左屋企人同樣會賠到保額。

如果係已供滿嘅人壽保單,退休可以做保單逆按揭

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我自己買供得斷個d,上年剛剛供完保到100歲,由佢派紅利繼續儲。
我仔女係一出世就幫佢地買,年紀越細買保費越平,而且定額供款。

純人壽就保費平保額大但年紀越大保費越貴同埋無得供斷,應該到某年紀就唔受保,我就唔太鍾意。

洋房

MissMaMa 發表於 23-1-15 11:09
...

可以供斷、我老婆有份供多3年就搞掂,原理就唔太清楚要問返agent ,我有病搞唔到先慘

首頁

尾頁

跳至