時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

登陸火星 發表於 22-8-14 01:12
回覆 大力大力 的帖子

識得幾個入到大學,寧願退學,小學、中學及大學都有人退學 ...

你同佢哋講唔鐘意中國唔鐘意國安法,退學都係無補於事,離開中國香港實際好多同型好多

子爵府

夏芳 發表於 22-8-13 22:14
據有參與的新生說:只是轉播廳內有新生走,但主場內的新生沒有離場,新聞有誤導喎!
...

轉播廳走都係離場,都應該要跟進處理

子爵府

不如將國安法變畢業試仲好啦 就算講座都可以遊雲

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

退學啦嘛咁無骨氣

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

真係垃圾!大學生唔係學生?學生學習國民教育有問題咩?唔喜歡學校理念就退學,一個二個懶係讀左兩版DSE試題,就自稱係天子門生嘅無賴。

水晶宮

世事無常 發表於 22-8-13 22:20
離場以為好型,不滿就退學,咁先最型

那班人只有扮型,佢哋退學?難了。

男爵府

大力大力 發表於 22-8-13 21:32
現在多很大學生、就連女學生都粗口連篇、隨口問候人哋父母及生殖器官
、香港教育爛了20多年、要撥亂反正、 ...

香港教育爛了20多年、高官自己都送仔女出國、前特首都送子女去英國高級學府然後而家返大陸搞教育。香港教育點會好、點可撥亂反正、起碼要中央出手全面派人來特訓老師、否則等2046 吧

男爵府

回覆樓主:

建議搵國安部守住禮堂門口,強行離場學生即時以觸犯國安法律拘捕。

水晶宮

ken6555 發表於 22-8-14 07:54
建議搵國安部守住禮堂門口,強行離場學生即時以觸犯國安法律拘捕。

為在呢班咁嘅蛋散出動國安部人員?講笑咋, 班蛋散國安課唔合格都畢唔到業架啦,離場之後咪又係繼續死返嚟讀國安課,咪比佢哋離下場自high下囉,國安部真係唔會陪佢哋癲

公爵府

牛年勳章

ddkaka 發表於 22-8-14 08:41
為在呢班咁嘅蛋散出動國安部人員?講笑咋? 班蛋散國安課唔合格都畢唔到業架啦,離場之後咪又係繼續死返嚟 ...

啲黃老師都係
平時也文也武,
為咗升職,升國旗、考基本法乜都肯制

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lovedgs 發表於 22-8-13 22:30
我女最近係政府做intern,佢話有個intern連office wifi都吾敢用

咁點解要去政府做intern 呢

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

大力大力 發表於 22-8-13 21:32
現在多很大學生、就連女學生都粗口連篇、隨口問候人哋父母及生殖器官
、香港教育爛了20多年、要撥亂反正、 ...

mark 低離場學生姓名,扣分,解釋離場原因並記錄在畢業證書。

超級版主

超級版主

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

水晶宮

lovedgs 發表於 22-8-13 22:30
我女最近係政府做intern,佢話有個intern連office wifi都吾敢用

佢最好咩都唔好掂,廁所都唔好去,隨時會攞到佢啲DNA

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

人地info day無啦啦整個國安講座,有時間都聽多幾科啦,無野搵野黎講,適當時候做適當野,有個course 必讀甘已經夠,慢慢教,你明知個仔唔鍾意夾梗逼佢咪愈反感,愈行愈遠,而家d後生仔就係要人明白佢地,超哥話目標為本就應該諗清楚明白點做

珍珠宮

ddkaka 發表於 22-8-13 23:26
幾廿歲都唔化,唔鐘意中國離場有咩用,離開中國就有用

離場嘅應該停佢哋學費借貸、獎學金等,唔愛國就唔享受國家資源。仲要記錄在案,唔俾佢哋考任何政府工。

首頁

尾頁

跳至