自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

柬埔寨打工詐騙頻傳,不少人遭受暴力對待,甚至被活摘器官。資深媒體人林裕豐在節目上分享柬埔寨當地器官價目表,心臟、肝臟、腎臟與胰臟價格不斐,售價加總可達2400萬台幣相當驚人,除此之外,全身上下各器官,包括牙齒、頭皮和血液通通都能賣,也都有明標出價碼,因此到了當地以後,如果你無法替詐騙集團創造價值,那你的身體就是最終價值。

資深媒體人林裕豐在節目《關鍵時刻》上分享說,近來不少人被騙去柬埔寨打工,人蛇集團為了賺錢,通常會強迫女生從事性交易,男生的話則是賣器官。而在當地賣器官又分兩種,其中心臟、肝臟、腎臟與胰臟被稱作「大件」,價格從10萬美元起跳,而這4個器官加起來約可販售84萬美元(約2400多萬台幣)。

林裕豐表示,在柬埔寨賣器官的價值很高,因此「如果你沒有辦法替詐騙集團創造出價值,那你的身體就是你最終的價值!」從器官價目表中可見,所有器官中價值最高的是胰臟,一顆就要35萬美金(約1044萬台幣),接著依序是腎臟20萬美金(約595萬台幣)、肝臟15.7萬美金(約460萬台幣)、心臟11.9萬美金(約354萬台幣)。

林裕豐也說,除了上述所提到的「大件」之外,其他像是頭皮、小腸和皮膚也都有分區標出價碼,連血液也都可以賣,每500毫升可賣1萬台幣。最慘的是,由於當地醫療水準不夠,因此他曾聽過有受害者被取走一顆腎臟以後,因為詐騙集團摘除的手法與保存方式不良,所以他們就會跑來摘除另一顆腎臟。

男爵府

好恐怖,佢同菲律賓都唔敢去關鍵時刻講既未必係真不過都係唔去最好
唔貼得既話 版主唔好BAN 我

子爵府

醒目開學勳章

鬼地方

珍珠宮

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

好恐怖
Stay Hungry , stay foolish !!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

男爵府

回覆樓主:

侯爵府

Become 發表於 22-8-13 22:12
柬埔寨打工詐騙頻傳,不少人遭受暴力對待,甚至被活摘器官。資深媒體人林裕豐在節目上分享柬埔寨當地器官價 ...

聽起來好恐怖, 但活摘器官有點...不可能, 因為器官移植的醫療要求非常高, 誰願去柬埔寨做手术?
賣血,賣淫比較可信.
不過講到咁恐怖, 估計是嚇怕D台灣蠢人, 俾人活摘器官喎, 幾蠢都唔會去柬埔寨“打工”啦.

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

呃台灣人去柬埔寨打工?女人去賣淫?係咪應該掉返轉,呃柬埔寨人走去別國打工同賣淫呢?佢地咁窮,邊有人會肯去打工同邊有男人有錢搵娼妓呢?

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

仲恐怖過7月14

伯爵府

KUDOS 發表於 22-8-13 22:34
呃台灣人去柬埔寨打工?女人去賣淫?係咪應該掉返轉,呃柬埔寨人走去別國打工同賣淫呢?佢地咁窮,邊有人會 ...
同一疑問,希望唔係真架啦

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

好恐怖

珍珠宮

好有羅湖城feel

大宅

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

唔知真假, 不過呢個地方我一定唔會去

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好多年前去越南旅行,個導遊都有講過關於柬甫寨嘅呢啲新聞,佢俾埋份報導我地睇,話柬甫寨嘅郊外發現被淘空嘅屍體,呢啲唔係今日先發生嘅事。

茶類愛好者    發表於 22-8-14 11:31
yeung_ma    發表於 22-8-14 11:24

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

KUDOS 發表於 22-8-13 22:34
呃台灣人去柬埔寨打工?女人去賣淫?係咪應該掉返轉,呃柬埔寨人走去別國打工同賣淫呢?佢地咁窮,邊有人會 ...

明明好多菲傭去台灣打工

台灣人去5眼 working holiday 仲好
點解會去柬國呢?

台灣有咁窮?

大宅

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

柬甫寨嗰邊娼妓好離譜架,我十幾年前去旅行,有好多講關於雛妓嘅書,當時我好年輕,見到呢啲都好心痛

yeung_ma    發表於 22-8-14 11:53
茶類愛好者    發表於 22-8-14 11:33

首頁
12345...6

尾頁

跳至