自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

經濟條件許可的話,我一定會選1。
也視乎一家的活動範圍、四大長老家及其他常到的地方,而將軍澳/觀塘又是否你們特別喜歡的地方

伯爵府

回覆樓主:

小朋友自己返放學緊係揀近啲,錢唔係問題緊係1
如果錢問題會再揀過,又唔係冇盤

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

公爵府

2024年龍年勳章

1吧
返工返學可以行過去,不知幾好

珍珠宮

回覆樓主:

灣仔無其他選擇?灣景中心/洋樓etc?
而家市道差萬幾已經夠租多間屋,我會再搵/揀2

我都係tko返灣仔,返慣咗又唔覺好耐

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

1.
將軍澳係新界區。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

cyadma 發表於 22-8-14 19:32
不是全家人, 一家四口,只是我同細啲嘅小朋友喺附近返工返學。

就細嘅小朋友緊要 d

大宅

Cheddar85ang 發表於 22-8-14 19:48
經濟條件許可的話,我一定會選1。
也視乎一家的活動範圍、四大長老家及其他常到的地方,而將軍澳/觀塘又是 ...

我們主要活動範圍都在港島區,6299 住灣仔, 舊區配套好, 交通購物好方便。
將軍澳環境ok,觀塘環境空氣麻麻, 但全新樓內籠同會所好吸引。
我怕做錯決定, 所以想聽多啲jm意見,分析利弊。

伯爵府

畀面勳章

子爵府

cyadma 發表於 22-8-14 20:19
我們主要活動範圍都在港島區,6299 住灣仔, 舊區配套好, 交通購物好方便。
將軍澳環境ok,觀塘環境空氣 ...

太古城/杏花邨/北角或其他港島線沒有選擇?

子爵府

中學都大個,搭地鐵唔係問題,而且慳萬幾,儲起好過

將軍澳/觀塘
我揀將軍澳,觀塘唔鍾意個區,舊,同埋感覺好亂好污糟。將軍澳去灣仔半個鐘一定到,其實好方便

公爵府

回覆樓主:

我會選1

水晶宮

cyadma 發表於 22-8-14 20:19
將軍澳環境ok,觀塘環境空氣 ...

租樓都好彈性嘅,一家人商量好就可以行動,住得唔開心再搬又得,雖然係好多功夫做。
好多嘢要住落先知,樓上樓下左鄰右里更加重要,住喺個無公德心嘅附近,樓上日日揼地都好難頂

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-8-14 18:10
我選2,每月儲多萬多元好好多。
我都係2。
儲多點錢好過。
窮人冇咩資格追求生活質素。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

珍珠宮

近學校可以靈活參加課外活動,對小朋友成長幫助非常大
我自己就係為咗近學校(走路10-15分鐘)租金就要貴30%,返工要揸45分鐘車程。雖然大人辛苦,但附近都係學校嘅家庭,好多活動比小朋友,個人覺得非常值得

伯爵府

cyadma 發表於 22-8-14 18:06
兩個租盤, 面積相若,大家會點選擇:

1. 港島區半新樓(內籠較舊), 距離返工返學地點十分鐘步程。

兩個盤都唔揀, 呢兩個選擇中間應該有其他更好嘅選擇

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

灣仔係12校網,不過都升中,無所謂了
灣仔其實配套麻麻(我住隔離區),無公園無咩康樂設施,天后好住好多
如生活範圍都港島,揀1啦,近長老都好重要

首頁
12345...6

尾頁

跳至