自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

無我養,但我認為無所謂,只要主人做好責任,其實全部OPEN都好。好多時人污染地方還勁,唔通禁人用,重點是責任問題。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

jamesbond007 發表於 22-8-14 21:30
我住將軍澳,海濱公園是有兩邊的,一边是通往康城,另一邊對面岸由將軍澳通往調景嶺。

通往康城那段海濱公 ...
你是否覺得有問題?無計.....我地住個區咪又係,一轉.......出來就係狗排泄物味道,可能養狗習慣左佢地唔覺?

珍珠宮

回覆樓主:

換著一個大陸bb週街痾尿只用dd水沖一沖
應該瘋傳

珍珠宮

kwokdicken 發表於 22-8-14 21:59
香港人口密度高
唔適合人狗共融
尤其是公屋環境, 十級反對(本身唔係住公屋)

係呀,一陣又話你冇愛心,連隻狗仔都包容唔到乜乜物物。。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

華妹妹 發表於 22-8-14 22:05

咁香港立法禁止養寵物?

你隻係狗女?狗女可以,因為踎低痾
狗仔天性係所謂黃狗射尿,要挨柱挨牆,無可能痾在尿墊

大宅

jamesbond007 發表於 22-8-14 21:30
我住將軍澳,海濱公園是有兩邊的,一边是通往康城,另一邊對面岸由將軍澳通往調景嶺。

通往康城那段海濱公 ...
我「覺得」而家有部分狗主有一種想法,
就係集體去打破固有規則,
即係唔使理會法例或私人地方禁令,照帶狗進入私人屋苑、商場、街市及超市(手抱/坐車都會污染食物,有啲仲坐超市手推車)、食肆邊位,
以為久而久之其他人就會習慣,加上香港嘅老問題就係有法例但無人執法,
後果係監人賴厚咁逼人去接受人狗共融。

大部分狗主溜完狗以為已清理好,
樓上已講咗好多「清理」例子
其實只係將清潔責任交俾清潔工,
好簡單一個問題:如果你屋企地板上有屎,你會唔會只係執走嚿屎而唔洗地?
我相信絕大部分人會洗番屋企塊地,
咁點解出到街唔係咁做?

男爵府

要睇下有冇清理乾淨

子爵府

華妹妹 發表於 22-8-14 22:05

咁香港立法禁止養寵物?

你好有公德心

男爵府

回覆樓主:

見過有狗係行人路中間痾,主人用少少水沖,路面又有d斜,形成一條黃色狗尿河流,我睇到就叫小朋友跳過,有人睇唔到就踩中左

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

cnynicole 發表於 22-8-14 21:34
狗主應該要清理的好啲。 有時就咁沖一沖覺得硬係唔多乾淨。 仲會有尿味。

我個人唔怕, 都唔介意有狗狗sha ...

問題係,這邊規定不準放狗的。狗主博懵放狗,而沒有人敢出聲,亦沒有人執法。
講真,確實有好多人希望有一條沒有狗的步道,但狗主....

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 22-8-15 14:07

一狗公一狗女,但隻仔係唔會黃狗射尿
因為佢bb果時,佢學左我隻狗女去廁所方法,自自然然唔識黃狗射尿。
我都明,狗公係用唔到尿墊,會唔會可以用尿墊索番d尿,有時如果狗狗痾歪左,我都會索番d尿,唔會索得晒,叫好d咁。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-8-15 14:07

狗女都未必得,佢一出街興奮,會周圍聞,周圍痾少少,留氣味,墊都墊唔切,用尿墊印一印再沖水就得。 墊住俾隻狗痾,好多時都墊唔切。

子爵府

虎到金來勳章

寵物共享公園名單, 現時全香港共有115個 寵物共享公園:

https://www.lcsd.gov.hk/en/common/pdf/Annex_IPP_Venue.pdf

康文署「寵物共享公園」增加至超過110個
  康樂及文化事務署(康文署)今日(六月二十九日)宣布,在諮詢相關地區持份者後,將於七月一日增設12個「寵物共享公園」,令康文署轄下的「寵物共享公園」超過110個。

市民可攜同寵物在共融環境下使用公園設施。新增設的「寵物共享公園」,詳情如下:

中西區
———
永利街休憩處

東區
——
北角渡海輪碼頭廣場海濱花園
油街休憩處

觀塘區
———
觀塘海濱花園(指定位置)
鯉魚門休憩花園
鯉魚門避風塘防波堤休憩處
三家村遊樂場
月華街遊樂場(指定位置)

油尖旺區
————
窩打老道/衛理道休憩處
衛理道臨時休憩處

西貢區
———
將軍澳海濱公園

沙田區
———
車公廟路遊樂場

康文署會考慮市民對新安排的意見,如反應理想,會考慮在將來開放更多的場地讓寵物進入。

市民在使用「寵物共享公園」時,須遵守康文署訂立的守則,包括需以帶或繩子牽引其寵物,並加以妥善管束,以免寵物滋擾他人,並須清理寵物的排泄物,保持場地清潔衞生。

2022年6月29日(星期三)
香港時間11時00分

子爵府

虎到金來勳章

其實我從来未見過食環發告票 给因放狗而弄污街道嘅狗主。一次都未見過!

有政策,無執法!

子爵府

虎到金來勳章

狗主們成日話唔夠狗厕所,於是康民署索性大開公園,比你地任由放狗!去你的吧!寵物公享公園!去吧!

大宅

jamesbond007 發表於 22-8-15 20:17
寵物共享公園名單, 現時全香港共有115個 寵物共享公園:

https://www.lcsd.gov.hk/en/common/pdf/Annex_IP ...
根本就係急急腳話試完就推行,
要你硬食。
香港政府部門做事就係咁款,禁絕唔到人,唯有開放,包裝到好好睇睇。

就好似將軍澳單車館旁個公園,
最初唔俾人踩單車,
但禁之不絕,唔通要個食Q去追咩,
最後咪劃晒線,當規範咗囉,
但人哋會跟住啲線?梗係唔會啦,呢啲就係阿Q精神喇!
再將佢包裝吓,美其名呢度係單車公園,要推廣單車活動。

好喇,單車禁唔到,就輪到狗,
康文署場地一直係唔俾狗進入,
而家又禁唔到,
處方話通過係無問題。

啲狗狗通過時,唔會排泄?
條法例只係明擺喺度,從來無執行,
呢啲就係自欺欺人。

你問十個清潔工,
十個都憎人放狗。
因為成件事,佢哋就係最終受害者。

子爵府

虎到金來勳章

飯團貓睏睏 發表於 22-8-15 21:28
根本就係急急腳話試完就推行,
要你硬食。
香港政府部門做事就係咁款,禁絕唔到人,唯有開放,包裝到好好睇 ...

完全明白你嘅意思,單車公園而家比人骑單車驶入去,其實都幾危險,有易撞到老人家同细路。

至於在狗隻便溺問题上,食環系一定唔会執到法,因為狗主“執完屎”叫做已經清潔,所以不構成犯法了。康民署網頁真系咁寫: 狗主要自行清潔糞便。

政府其實間接鼓勵狗隻隨時隨地随街便溺,只要自行清潔即可。

「市民在使用「寵物共享公園」時,須遵守康文署訂立的守則,包括需以帶或繩子牽引其寵物,並加以妥善管束,以免寵物滋擾他人,並須清理寵物的排泄物,保持場地清潔衞生」

侯爵府

開心吸收勳章

將軍澳嗰段路太窄,平時都好多人散步跑步已經好迫,而家加埋放狗,真係人狗爭路。好多時啲人有得隻狗自己行,一係條繩拖好長打橫霸晒條路條路。

子爵府

虎到金來勳章

wln 發表於 22-8-15 01:42
有啲人眼中,有好多野都可以接受唔到,何止狗尿狗A ,辛苦既其實係自己。
...
我接受唔到「狗屎」及「狗尿」啫,包容吓我啦!

子爵府

虎到金來勳章

Glau 發表於 22-8-15 21:45
將軍澳嗰段路太窄,平時都好多人散步跑步已經好迫,而家加埋放狗,真係人狗爭路。好多時啲人有得隻狗自己行 ...
係呀係呀!用果d 伸缩狗繩,重要打横行

首頁

尾頁

跳至