自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

都冇辦法
落公園跑步成日見到狗主放狗痾尿,再倒水沖一沖
一早慣曬

子爵府

虎到金來勳章

或者掉轉頭講,而家「與寵物不共享的户外公共空間」,只剩下康民署的公園,就是那些暫時不被列入為「寵物共享公園」的地方。

其實康民署有無認真想過,根本現在的所有公共街道都一早已经與寵物「共享」中,從没有法例阻止過任何寵物使用公共地方。

子爵府

虎到金來勳章

任何寵物主人带寵物外出,除了讓寵物們跑跑跳跳舒展身心外,另外一个主要目的,又是什麽呢?不就是讓狗隻們在户外便溺嗎?康民署不是那麽纯真,認為所有狗主們,會在不被監管的情况下有良好的自律行為?

子爵府

虎到金來勳章

/「市民在使用「寵物共享公園」時,須遵守康文署訂立的守則,包括需以帶或繩子牽引其寵物,並加以妥善管束,以免寵物滋擾他人,並須清理寵物的排泄物,保持場地清潔衞生。」/

康民署增加「寵物共享公園」,所带来的客觀實際情况,就是增加「狗隻便溺空間」,方便狗主們溜狗便溺,並鼓勵狗主們利用公園便溺,前題是只要狗主清理寵物的排泄物。

男爵府

廷廷媽 發表於 22-8-14 22:03
我都冇養狗,成日見狗主放狗都係路上周圍痾,再用半支水溝淡d 狗尿,根本冇作用,其實係咪因為狗廁所不足? ...
做個樣扮下有清潔,起碼要用漂白水啦

子爵府

虎到金來勳章

以政府管核的户外公共空間計算,客觀事實是「寵物不共享公共空間」是比「寵物共享公共空間」少,真看不到政府還有需要繼續開放更多公園给寵物使用,另更多公園成為狗隻便溺的地方。

子爵府

虎到金來勳章

不明白康民署利用「寵物去享」這個所謂新概念,竟然像發現什麽新大陸一樣,將這畸形想法發揚光大,莫視大多数没有養狗的普羅大眾。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

虎到金來勳章

康民署增加「寵物共享公園」,所带来的客觀實際情况,就是增加「狗隻便溺空間」,方便狗主們溜狗便溺,並鼓勵狗主們利用公園便溺,前題是只要狗主清理寵物的排泄物。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tailinlin 發表於 22-8-15 17:00
狗女都未必得,佢一出街興奮,會周圍聞,周圍痾少少,留氣味,墊都墊唔切,用尿墊印一印再沖水就得。 墊住 ...

我隻狗大大時我會攝紙,佢踎低果幾秒夠晒用
所以我唔駛諗「痾完屎要沖乾淨」呢個問題,因為便便唔會掂地,仲可以抹完菊花用膠袋收拾好至繼續行

但尿尿真係墊唔到,學你話齋索返走+沖水已係極限
attach1/tmp/phpqux9Nt

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-8-16 20:08
我隻狗大大時我會攝紙,佢踎低果幾秒夠晒用
所以我唔駛諗「痾完屎要沖乾淨」呢個問題,因為便便唔會掂地, ...

係呀,大大我都係墊紙,但開小真係墊唔切

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

華妹妹 發表於 22-8-14 22:05

咁香港立法禁止養寵物?

欣賞你放狗咁有手尾
可惜更多似乎係樓主講嗰種 將軍澳站附近街道呢幾年真係多左好多屎跡 見過有人拎住杯珠奶,兩手fing fing 就咁放狗,任由狗隻自行方便!
如果個個狗主似你咁,我諗社會就呢個議題會少左好多爭拗同罵戰!

水晶宮

回覆樓主:

澳門係咁樣教育狗主,好值得參考…「墊好,包好,棄置好,環境衛生齊做好」,亦指出 淋水稀釋,是錯誤做法。

https://youtu.be/rA4f03XA2gA

attach1_sign/tmp/phpI94lKQ
attach2_sign/tmp/phpHCECE5
attach3_sign/tmp/phpkba0yk
attach4_sign/tmp/phpzVSutz

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

帶狗的人,應該以為自己用小水柱沖左就係清潔左架啦

子爵府

虎到金來勳章

howmuch 發表於 22-8-16 21:49
澳門係咁樣教育狗主,好值得參考…「墊好,包好,棄置好,環境衛生齊做好」,亦指出 淋水稀釋,是錯誤做法 ...
多謝你的youtube link , 想不到澳門在這方面做得比香港出色很多。

港區政府就求求其其寫幾隻字,寫完網誌就算。

男爵府

MC(TIGER) 發表於 22-8-16 22:37
帶狗的人,應該以為自己用小水柱沖左就係清潔左架啦
好令人討厭,疫情下是否要消毒下呀!

子爵府

虎到金來勳章

KOKOMAN 發表於 22-8-25 00:18
好令人討厭,疫情下是否要消毒下呀!
上次去M+, 夜晚博物馆出面好黑,見到有隻 unleashed 嘅狗,無狗主,隻狗係書店門前疴屎,大煞風景。

果度黑嗎嗎,行人踩落去都未必知!勁討厭!

子爵府

虎到金來勳章

我唔憎狗,不過就好憎「寵物共享公園」,人畜界限不分,我好怕!「畜牲就係畜牲」,呢句説話非虚,有d事,就如大小二便,係無得教嘅!此之為「畜牲」。

我認為香港有9成狗主,都係未 ready 嘅,都係自私嘅,見有人,就執屎,無人,就話知你。

而家係調番轉,市民想去無狗屎狗尿痕迹嘅户外公共地方,就只有未被康民署列入為「龐物共享公園」嘅地方,而全港大约每十户人家中,只有一户養狗!

呢个真系政府好謊謬嘅政策!

珍珠宮

Sophia527 發表於 22-8-15 12:44
帶狗去staycation,其實啲狗會左酒店房地氈大便,我都好奇之後酒店點清潔?
...

免費請我都唔去,好嘔心

首頁

尾頁

跳至