自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

cjess111 發表於 22-8-15 16:02
已經住咗兩個半月,好熟好屋企,半夜煮宵夜可以有:焗雞塊、公仔麵、海帶湯。我地全家都唔食宵夜
...

淨係佢一個喺度住? 我唔會招呼人喺度住咁耐囉,親戚就話啫

珊瑚宮

2024年龍年勳章

cjess111 發表於 22-8-15 18:14
十日左右,今次對我同個仔都是非常好的經驗。

你個仔點睇?

大宅

李豆豆 發表於 22-8-15 18:37
你個仔點睇?

我個仔話非常不理解,始終是朋友,從來沒一起住過,連camp都未一齊去過,但因為識咗好耐,接近二十年,所以先會接來住,我已經閙咗個仔好多次,佢以後唔敢請朋友返屋企

大宅

李豆豆 發表於 22-8-15 18:35
淨係佢一個喺度住? 我唔會招呼人喺度住咁耐囉,親戚就話啫

我寧可佢一個住,我冇眼睇。眼不見為淨,見到啲行為真係大開眼戒

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

cjess111 發表於 22-8-15 18:14
十日左右,今次對我同個仔都是非常好的經驗。

你個仔有冇都覺得個friend好過份?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

cjess111 發表於 22-8-15 18:50
我寧可佢一個住,我冇眼睇。眼不見為淨,見到啲行為真係大開眼戒

我意思係個朋友自己一個,冇同屋企人一齊?

大宅

docomo 發表於 22-8-15 18:51
你個仔有冇都覺得個friend好過份?

當然過份,並非常不理解。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

cjess111 發表於 22-8-15 18:48
我個仔話非常不理解,始終是朋友,從來沒一起住過,連camp都未一齊去過,但因為識咗好耐,接近二十年,所 ...

你個仔應該都要話下佢,同埋住咁耐,伙食乜都冇俾? 佢屋企人都知架?
真係永遠唔好有下次

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

住咗咁耐,放長假定回流?

水晶宮

ngwong2 發表於 22-8-15 14:49
E十后生很自我.

agree, e+d人係咁,唔會諗人地亦唔介意人點睇

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

呢D係一味靠黐嘅超級菠蘿雞, 如果佢自己出去租酒店賓館3個月再加埋食, 計吓佢總共黐咗你哋幾錢?呢D人不知幾識揾人著數

珍珠宮

15週年勳章

cjess111 發表於 22-8-15 14:18
去別人家作客暫住一段時間,你會一聲不響拿別人的東西或零食及飲品(一整盒)入自己房,之後慢慢用嗎?
...

乜情況下都不会不問自取吧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

叫亞仔出聲話佢,叫佢沖完嘢飲放原位,呢D基本嘢! 未同佢計洗衫煮飯洗碗,都要主動出聲幫下手,主人家答唔洗幫一件事,都要offer 下,人情世故唔係個個識,尤其宜家D後生!唔識客氣! 招呼佢好似應份咁,樓主久唔久都可以出下聲點醒佢

子爵府

cjess111 發表於 22-8-15 16:02
已經住咗兩個半月,好熟好屋企,半夜煮宵夜可以有:焗雞塊、公仔麵、海帶湯。我地全家都唔食宵夜
...

真係當正自己屋企
個後生仔係你仔朋友,咁你同佢父母關係如何呢?會唔會都同到佢父母傾下?
講真如果我係你我真係會當教仔咁同個後生仔傾下佢呢方面嘅行為

珍珠宮

cjess111 發表於 22-8-15 14:18
去別人家作客暫住一段時間,你會一聲不響拿別人的東西或零食及飲品(一整盒)入自己房,之後慢慢用嗎?
...

就算自己兒甥也會問

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

請客通常講「當自己屋企,唔好客氣」
做客咪當真唔同你客氣囉

即係有時話工人攞咗貴價口罩/食咗阿mum包餅…… 唔想人拎嘅就收埋少少

一pack汽水8罐,佢行8轉又係飲8罐
成pack拎入房又係咁多,除非一日飲8罐/隊咗幾支紅酒,佢係唔識人情世故,但請客有時好難咁計較

**頭先未睇晒後續
睇完我會同佢講auntie都會用到蜜糖,請佢喺唔好收喺房
其他杯麵唔好refill得咁密
酒店room service唔會每日擺低2支水,係見個客拎咗先refill
佢見你refill就唔會同你慳 (鬼妹仔性格呀!)

大宅

好彩樓主個仔都係明白事理嘅人

大宅

李豆豆 發表於 22-8-15 18:53
你個仔應該都要話下佢,同埋住咁耐,伙食乜都冇俾? 佢屋企人都知架?
真係永遠唔好有下次
...

個朋友有屋企人,我認識但唔熟,佢個仔原本話住兩個月,住咗一個月後話再住多一個月,佢屋企人一個whatsapps message都冇

子爵府

我做客唔會,係禮貌,亦唔會摷人屋企嘢
但我做東,就唔會介意
都俾得佢住屋企兩個幾月,唔通佢每次想食咩都要問一聲?
定應該自己買嘅嘢先可以食?

我中學時曾經去外國exchange 暑假,host係極之好客
見我鍾意食,會買大量返去
對我亦好nice,周圍帶我去玩
令我有一個好美好嘅回憶

大宅

bubblegummy 發表於 22-8-15 19:20
真係當正自己屋企
個後生仔係你仔朋友,咁你同佢父母關係如何呢?會唔會都同到佢父母傾下?
講 ...

同佢父母識但唔熟。20幾歲唔係細路,唔敢教,如果係中學生就會。

首頁
23456...7

尾頁

跳至