自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

希望樓主小朋友無陰影啦

男爵府

2024年龍年勳章

痴線,我會直接拖女走,罵佢,再攪大件事,上晒所有媽咪group開名唱臭佢,等唔好再有小朋友受罪

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

野原美冴 發表於 22-8-15 18:56
我個人認為, 逢係幼稚園、興趣班呢d封實哂嘅, 一定教得唔好, 有野唔比得人知。
...

唔係既,我以前教過幾年書。
唔封住,家長(特別係老人家)係咁裝,係咁say hello,小朋友又望,一陣又喊(見唔到人好好地,一見到人就會喊),根本教唔到野。到你教唔到野一陣家長又投訴。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

apricot2018 發表於 22-8-16 00:31
我以前試過去間補習中心應徵小學功課導師,大開眼界,佢哋要求我試堂好惡咁鬧啲小學生,我冇照做跟住就唔 ...

有家長真係鐘意導師夠惡,我自己就唔認同

男爵府

我都有報社區中心興趣班, 真係好平呀, 我無EXPECT佢學好多野, 消磨下時間囉. 我見佢開心就OK.

大宅

Bigbigc 發表於 22-8-16 12:14
我都有報社區中心興趣班, 真係好平呀, 我無EXPECT佢學好多野, 消磨下時間囉. 我見佢開心就OK. ...

x2,小童群益會果d幾好,2個小朋友好鍾意呀

琥珀宮

apricot2018 發表於 22-8-15 18:26
今日我同4歲女兒第一次去圓玄學院賽馬會觀塘社會服務中心上英語3D繪畫班,咁暑期班都係諗住等個女開心吓, ...

其實咁細只適合玩親子班

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

apricot2018 發表於 22-8-15 20:08
我唔知未玩過呢種筆。見佢俾4-6歲報以為ok. 吸取了經驗了長知識。

呢種筆 OK 呀, 我女就黎 4 歲, 之前佢個表姐成日比佢玩 (親戚飯局果時) 玩成晚, 表姐整左個匡, 我女就填滿入面, 我覺得都唔算危險, 4-6 我覺得係可以玩呢種筆

同埋, 根本唔係個班的問題, 係導師同間野的問題
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

apricot2018 發表於 22-8-15 23:50
我有諗過,但同職員講完佢哋嘅態度咁,仲讚果個導師好好係王牌,我覺得投訴都哂氣。
...

agree
剩係職員的回應你已經知佢地係包庇佢, 同埋你估佢地唔知咩, 應該你都唔係第一個投訴, 又可能佢地根本覺得咁樣對小朋圥係正確教導方法所以你投訴都係 side 氣

讚成你上網講, 等唔同路的家長唔好中伏 多謝你 因為我都搵緊班比我個女, 佢就黎 4 歲, 我同佢報左個整朱古力班, 尋日第一堂, 我係門口聽到兩個導師都幾惡, 但未去到你果間咁誇張, 同埋佢地冇鬧, 只係叫小朋友做野的語氣幾惡下........ 我其實都有 D 擔心, 所以係班房門口坐左一個鐘 後尾都聽到佢地有講有笑, 所都 OK.... 我呢間都係平野黎架, ywca 咋
大事化小, 小事化毛.........

瑪瑙宮

apricot2018 發表於 22-8-15 19:19
跟住佢叫我囡行出去拎唔知鉛筆定較剪,咁我囡行到出去唔知件嘢放响邊,佢就又超大聲鬧“咪果度咯!!!! ...

我諗尼 d 應該去投訴佢, 但去邊度投訴呢, 又唔係正規學校.....

別墅

Sadness 發表於 22-8-16 00:46
四十歲都有?咁又真係難想像。。。(emoji)妹(emoji)仔就話冇經驗,咁大個人仲要教興趣班仲咁樣?
...

我反而覺得導師年輕啲好,好少讀緊書或者啱啱出嚟做嘢會大聲鬧人喝人。

別墅

李小羊 發表於 22-8-16 11:03
希望樓主小朋友無陰影啦

我囡果晚訓覺尿床,我同老公都覺得係同佢晏晝去興趣班俾條友鬧有關,佢已經戒咗片同冇乜尿床。隔日我帶佢去上其他興趣班,佢煞有介事不停問我去邊度,係咪惡老師,我不止一次安慰佢。奉勸各家長睇緊啲自己小朋友上嘅興趣班嘅質素,特別第一堂唔好一掟低佢哋就走人。

別墅

kmbb519 發表於 22-8-16 15:14
agree
剩係職員的回應你已經知佢地係包庇佢, 同埋你估佢地唔知咩, 應該你都唔係第一個投訴, 又可能佢地根 ...

我就係咁諗,班職員聽佢哋堂下點回我已經知咩料!係度讚個導師點好,咁咪即是話我講大話?我唔知我係咪第一個投訴,講真好少有其他家長3x度仲企喺課室出面咁耐,我係擔心我女唔適應,同埋都擔心枝筆會唔會有危險先打算留低望吓。隔咗幾日而家諗起個導師講嘅嘢,態度,班職員嘅回應都覺得好嬲同好驚。嬲係佢因為咁小事咁頻繁喝鬧我個女嚇到佢喊,驚係因為呢啲咁嘅人都可以開班教小朋友。ywca 我之前都上過,導師好好,好後生又斯文。

珍珠宮

2024年龍年勳章

佢係咪全個centre罵小朋友罵得最勁的王牌呀?

豪比佢啦!咪鬼返
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

比我我會入去省個導師, 教得小朋友都無咁耐性, 呢啲所謂導師要比人鬧下佢先會收斂, 你唔鬧佢間野既職員又包庇佢, 繼續上佢堂既小朋友會好慘所以一定要出聲直接鬧個導師, 唔好以為閂埋房門啲家長乜都唔知

別墅

Jessy 發表於 22-8-18 15:52
佢係咪全個centre罵小朋友罵得最勁的王牌呀?

豪比佢啦!咪鬼返

一定係

別墅

babyballball 發表於 22-8-18 16:12
比我我會入去省個導師, 教得小朋友都無咁耐性, 呢啲所謂導師要比人鬧下佢先會收斂, 你唔鬧佢間野既職員又包 ...

唔係個個都夠膽當面對駡...我其實都唔知我果時嘅做法係咪正確,我驚我入去當面鬧佢會加深我女嘅陰影,或者令佢覺得係自己錯先搞到阿媽咁/ 自己俾導師喝。我只想佢快啲忘記成件事。

別墅

chucimama 發表於 22-8-16 07:46
我仔女就係細個時俾呢D導師惡鬧,自此不想上任何興趣班
我女果時得兩歲,個繪畫班導師話佢係屋企無完成功課 ...

真係聽到都覺得痴線,畫畫咋喎咩事要俾人罰企 仲要2歲。其實啲導師做又36,唔做又36,唔明做咩要咁對小朋友令佢哋唔開心,我覺得有啲變態。

男爵府

apricot2018 發表於 22-8-18 15:33
我反而覺得導師年輕啲好,好少讀緊書或者啱啱出嚟做嘢會大聲鬧人喝人。
...

不可以一概而論,無論後生定成熟,如果佢本身態度、呢方面尊業不足、冇經驗加埋心態性格、責任感等等,都會對件事有影響。
做兒童活動唔係容易事,做呢啲工種長期以freelance 、自由半職形式,講真係缺乏適當培訓下,無論佢係後生定成熟,一定會參差不齊。有時d後生因為冇經濟壓力,心態也未必認真,有D又做兩做冇興趣唔做,一個活動換n次人等等問題,未必一定話乜年紀做係最好,只係咁啱你今次遇到呢個係咁。
淡而無味

別墅

回覆樓主:

小朋友真係好慘, 上個興趣班真係上到有陰影
而家d老師真係一代不如一代
我琴日都好唔開心
因為whatsapp 同個仔補習改上堂時間
個老師應該forward 左我個留言去問導師得唔得, 但佢自己唔小心回左我個whatsapp , 因為佢係reply 我句說話, 所以我知佢係回緊我嘅message, 竟然係打打 好on x, 好白痴
真心唔明改個時間做乜要咁

首頁

尾頁

跳至