自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

man11981 發表於 22-8-16 16:02

即係唔怕有人就快好,再交叉感染?因為好返就會有抗體,係 ...
唔怕~
快測敏感度好低,我第6日先測到陽...你小朋友細 留大便驗核酸~

男爵府

mercurycc 發表於 22-8-16 15:04
朋友2月咪外母阿媽一人接走一兩個,
終於全部中晒,外母重要入院,
其實咁情況預一家中多。

所以個例係,如果屋企有人中,未中嘅要留家隔離,不能外出。

大宅

未中嘅要留家隔離,不能外出。

男爵府

man11981 發表於 22-8-16 13:21

請問如果我老公隔離完,佢可唔可以返屋企?因為我見我地嘅 ...

你老公陰性後出營,可以返屋企,同埋唔需要再隔離,即係可以隨時出入。
至於點解你地隔離令到30號,原因係未打齊針。打齊兩定三針就可以第六七日陰,第八日唔洗隔。

子爵府

百厭豬 發表於 22-8-16 16:20
你老公陰性後出營,可以返屋企,同埋唔需要再隔離,即係可以隨時出入。
至於點解你地隔離令到30號,原因係 ...

大人打咗三針,大嗰兩個打咗兩針,未夠期打第三針,細女就一針都未打
隔離令就話打咗兩針,如果第六+第七日快測係陰性,就可以唔使隔離

子爵府

回覆 man11981 的帖子

正確,我老公都要第7、8日連續兩日快測陰先可以回家,佢第6日仲係陽

大宅

回覆樓主:

加油, 早日康復

子爵府

回覆 man11981 的帖子

唔好呀,我地同老人家分開住,佢地住隔離座,我老公確診前一日仲有去老人家屋企,好彩佢地無事,因為老人家可以好大件事
隔離到第五日,屋企物資需要補給,請老人家幫手買,掛門外

伯爵府

BK Milk勳章

man11981 發表於 22-8-16 14:56
請問你全家中之後,大家仲有冇戴口罩?

子爵府

回覆樓主:

其實要病徵出哂嚟2,3日快測先有check到2條線,最快知就係自己,喉嚨係會怪怪哋同少少痕.跟住發燒幾日後就開咳到肺都甩。最後食無咳藥,頂唔順食連花膠囊先頂到

子爵府

回覆 kimmy2006 的帖子

真係個個CASE唔同,我老公係早2、3日就有唔舒服,日日快測仲係陰,去到第4日先係陽,全程無燒,少少咳、鼻水,好返之後都只係少少咳,全程無食藥,細仔就確診左隔一日先發燒,無其他病徵,淨食退燒藥,工人姐姐都係確診後一日先發燒,第2、3日開始咳,不過唔嚴重,好返之後都無咳,淨係必利痛。
不過我有朋友,2月中,至今半年都仲咳緊,有時仲咳都好嚴重。

象牙宮

man11981 發表於 22-8-16 12:48
老公星期日確診(全程佢自己喺房),星期一送咗入竹篙灣,本來諗住唔好惹到我哋,但係今朝我喉嚨有少少唔舒 ...

一家人, 很難不會中。

隔離好處 有供食。自己病, 多休息。
照顧者/ 老人家, 还是居家好了。

連花+止痛, (連花連續服用3天)/ 金花清感顆粒 服药3天症状无缓解,应去看醫生。有缓解,还是病中,要改感冒藥。咳嗽。/ 
看中醫,患者網上預約後,一般3天內獲診症。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

man11981 發表於 22-8-16 13:21

請問如果我老公隔離完,佢可唔可以返屋企?因為我見我地嘅 ...

隔離令/檢疫令係寫病發後14日
因為唔知你幾時轉陰
day6 day7連續2日快測陰可提早完成隔離
前設打咗2針或以上先係
但有啲人day9先轉陰,咁就要睇埋day10

若果你細女未打針而中咗,佢係要睇day13 14,就算day5 day6已轉陰,都唔可以提早出關

子爵府

CCHINGC 發表於 22-8-17 07:27
回覆 kimmy2006 的帖子

真係個個CASE唔同,我老公係早2、3日就有唔舒服,日日快測仲係陰,去到第4日先係陽 ...

我終於撩鼻驗到兩條線,琴日收到政府送來嘅檢測包同埋口罩x4份
大女冇唔舒服
二仔發燒,最高39.1 ,食完藥有跌返,冇其他病徵,驗唔到兩條線
細女發燒,最高38.1 ,食完藥又跌返,驗唔到兩條線
好在屋企夠藥,今日有人上嚟做核酸檢測採樣,但係淨係做我一個,因為佢哋未測到兩條線,未可以申報確診
琴日消防處打嚟話想帶我一個去隔離,我同佢講我一湊三個小朋友,唔想去隔離,麻煩佢同衛生署講返我情況,佢話咁就等衛生署再覆我,之前打過去衛生署熱線問,佢話通常入隔離營,都係一大人帶一小朋友,如果一大人帶三個小朋友,應該都可以居家隔離

子爵府

333s 發表於 22-8-17 07:40
一家人, 很難不會中。

隔離好處 有供食。自己病, 多休息。

Thanks 今日我開始有咳、周身冇力,37.7,仲要做家務最攰

子爵府

小倩 發表於 22-8-17 08:57
隔離令/檢疫令係寫病發後14日
因為唔知你幾時轉陰
day6 day7連續2日快測陰可提早完成隔離

而家三個小朋友都未檢測到兩條線,未可以申報住,我諗細女如果確診,個檢疫令日期會再延長
最奇怪係,原來我老公康復左,可以返屋企,仲可以返工,咁但係屋企有人確診,唔怕惹到其他人咩?

侯爵府

man11981 發表於 22-8-17 09:31

而家三個小朋友都未檢測到兩條線,未可以申報住,我諗細女 ...
康復者短期內都有抗體不容易再次感染和傳染別人, 所以先俾佢地進入社區

侯爵府

man11981 發表於 22-8-17 09:30

Thanks 今日我開始有咳、周身冇力,37.7,仲要做家務最攰
辛苦哂你了, 1湊3

加油!

已刪除用户

已刪除用户

首頁
12345...7

尾頁

跳至