心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我又忍唔住去睇番我跟她的過往whatsapp,每次睇每次眼淚都標出黎,真係好掛住佢,已經唔想同人地講了,怕人地聽得多都悶,但我放在心上好辛苦,只可以係呢度申下,佢在另一世界有冇同樣掛念我?

大宅

回覆樓主:

是要時間……心痛眼淚不自覺流

她仍在內心活著,在心內與她對話,慢慢習慣和她對話,當對變成平常的事……傷心減低

男爵府

回覆樓主:

家姐一定想你開心,從沒在你心上離開,她一直與你同在,你只是需要時間療傷

男爵府

malaspiga 發表於 22-8-17 21:39
家姐一定想你開心,從沒在你心上離開,她一直與你同在,你只是需要時間療傷
...

係,佢永遠都唔會離開我心,就算過左幾耐時間,我都會咁掛念佢,我永遠都最愛錫佢。我最冇用就係當我同任何人一提家姐,眼淚就自然咁湧出黎,好難控制,佢嘅離開,真係好痛心難過,非常唔捨得

瑪瑙宮

我都好唔想面對尼 d 日子, 無奈始終會黎.

男爵府

回覆樓主:

今晚又係到不停抹野,我唔想坐係到睇電視,因一定會邊睇邊想住佢,其實我已很倦,理應放工返黎睇下電視relax下的,我而家一訓落床個腦又不停想住家姐,我真係冇法接受佢已離世嘅事實,但我可以點,我一路落去咁樣都唔知點算,冇人可以幫到我,我知只可靠我自己走出困局,但我真係好痛苦呀,我好想好想家姐返番黎我身邊呀

瑪瑙宮

回覆 Abull 的帖子

經過這次, 你才真正長大.

男爵府

Nancy20090615 發表於 22-8-19 10:36
回覆 Abull 的帖子

經過這次, 你才真正長大.

其實我已很大了,中年人士,思想亦好成熟,我不是細路女,只不過我是好唔捨得家姐嘅突然離開,我跟她自細有什麼事都一起面對,關係密切,比其他兄姊感情更加深厚,可能呢啲就係人地指今世的緣分,我知有些家庭的兄弟姊妹關係好淡薄,不會來往。雖然我很細已沒有父母,但身邊有呢個家姐一起長大生活我已很足夠,所以她的離世我冇法接受到

瑪瑙宮

Abull 發表於 22-8-19 10:48
其實我已很大了,中年人士,思想亦好成熟,我不是細路女,只不過我是好唔捨得家姐嘅突然離開,我跟她自細 ...

我明.

我爸早死, 佢死前幾年我媽同佢離婚, 我前夫要離婚, 好多野都係接受唔到, 都係要接受, 過渡時刻係非常痛苦.

只有自己先幫到自己, 尼句真. 唔開心繼續尼度呻, 會舒服 D .

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我今日午睡時都夢見故友, 發夢中流真眼淚... 已經6-7年, 依然傷感... 更可況係家人...

男爵府

lojo11 發表於 22-8-21 21:57
我今日午睡時都夢見故友, 發夢中流真眼淚... 已經6-7年, 依然傷感... 更可況係家人... ...

所以我覺得時間係唔會沖淡我對家姐嘅思念的,永遠都係咁掛住佢。次次一想她眼淚就自然流出,仲要係時刻都想住佢

翡翠宮

Abull 發表於 22-8-21 22:08
所以我覺得時間係唔會沖淡我對家姐嘅思念的,永遠都係咁掛住佢。次次一想她眼淚就自然流出,仲要係時刻都 ...
你家姐離開左幾耐? 好突然? 明白有D野時間未必沖淡到...

男爵府

lojo11 發表於 22-8-21 22:37
你家姐離開左幾耐? 好突然? 明白有D野時間未必沖淡到...

5月離開,是好突然,所以我接受唔到

翡翠宮

Abull 發表於 22-8-21 22:40
5月離開,是好突然,所以我接受唔到
你仲有無其他兄弟姊妹? 因病? (如果唔想講, 可以唔洗理我)...

男爵府

lojo11 發表於 22-8-21 22:44
你仲有無其他兄弟姊妹? 因病? (如果唔想講, 可以唔洗理我)...

有兄,有姊,但同這家姐先至係最感情深厚,佢今次係第一次化療後有唔舒服,跟住就突然離世,我真係好傷心,心痛,天天都非常掛念佢

翡翠宮

Abull 發表於 22-8-22 16:09
有兄,有姊,但同這家姐先至係最感情深厚,佢今次係第一次化療後有唔舒服,跟住就突然離世,我真係好傷心 ...

我朋友都係cancer 離開,佢知道嘅時間已經係末期,一年後就走了!你家姐第一次化療後就走,真係好突然,都未及消化患病消息就走了!你要好好保持自己呀!

男爵府

lojo11 發表於 22-8-22 16:12
我朋友都係cancer 離開,佢知道嘅時間已經係末期,一年後就走了!你家姐第一次化療後就走,真係好突然,都 ...

多謝妳jm

公爵府

你要有信念,覺得你家姐只係飛升上界。。我近年追好多部修仙動漫,裡面既世界觀就係咁,你突然唔見個親人,原來佢已飛升上上一界,重新有新既機遇。。人係唔會死既,只係轉換空間。。

複式洋房

Abull 發表於 22-8-22 16:09
有兄,有姊,但同這家姐先至係最感情深厚,佢今次係第一次化療後有唔舒服,跟住就突然離世,我真係好傷心 ...

佢去咗第二個階段啫,已經遠離病痛。

你而家可能將佢放左係個腦到,不停想近期既她(較差果方面,例如:病容、以後都再見佢唔到果啲)。其實只要你想起她時諗返大家相處既點滴,睇吓相呀、短片、留言等等(相信一定開心比唔開心既多),記住佢最開心同健康既樣/事。
比啲時間自己,當你再想起佢時,相信你會回心微笑,因為你已經將她放在心上。

請盡量向好方面諗,相信所有愛你既人,都唔想你因佢既離開,而令你一直唔開心/流眼淚。

加油

大宅

回覆樓主:

明白你嘅感受, 想喊想講盡量 發洩出嚟 , 除咗等時間過冇其他方法

首頁

尾頁

跳至