自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

快D生好
過2年要千二萬架喇
過5年要億二

pansy888hk    發表於 22-8-16 22:51

別墅

2023年兔年勳章

god....餵人奶唔係因為平,係因為想BB更健康啊樓主。講真如果你c6真係愛你,想組織家庭都係大家come出嚟,你咪同佢開心見誠討論下開支點處理,最多咪公一份,婆一份。

我呢啲過來人只可以忠告你有仔趁嫩生,唔咪產後手尾都幾長,我都係較遲生小朋友真係長期覺得好攰,好似宜家啲人患長新冠咁,有時抱住阿B飲飲下奶都差D瞓著左。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

驗咗先再諗,無謂杞人憂天

別墅

D..D 發表於 22-8-16 21:59
快D生好
過2年要千二萬架喇
過5年要億二

公爵府

牛年勳章

回憶父母年代, 窮, 爸爸一個人找食, 媽媽照顧幾個孩子, 真不容易

爸爸真棒棒

別墅

關愛羊 發表於 22-8-16 22:07
god....餵人奶唔係因為平,係因為想BB更健康啊樓主。講真如果你c6真係愛你,想組織家庭都係大家come出嚟, ...

其實我都唔細,30中
仲要係雙職父母,要分工湊bb,咁我又唔鍾意同姐姐住,老公話事業搏殺期時間都係成本,小朋友喊都會搞到佢冇覺瞓影響工作,總之宜家既佢就係唔想要bb,我既子女緣可能好淡薄

別墅

pauline_c 發表於 22-8-16 22:10
驗咗先再諗,無謂杞人憂天

又係

伯爵府

回覆樓主:

能有小朋友係開心事 隨緣啦

男爵府

sasa615 發表於 22-8-16 21:27
要有6百萬先生得既,地球應該好快人口滅絕

全對

珍珠宮

依文 發表於 22-8-16 22:15
其實我都唔細,30中
仲要係雙職父母,要分工湊bb,咁我又唔鍾意同姐姐住,老公話事業搏殺期時間都係成本 ...

男人25至50都係搏殺期架啦,咁唔通到更年期都唔使生?佢好似唔like細路咁喎,你地婚前有冇共識生bb架?仲有你返工加上疫情要泵奶都幾困難。你唔中意工人咁有無人湊bb?有多餘地方嗎?

男爵府

回覆樓主:

如果要有六百萬先生得仔,起碼少一半以上的bb出世

別墅

2023年兔年勳章

依文 發表於 22-8-16 22:15
其實我都唔細,30中
仲要係雙職父母,要分工湊bb,咁我又唔鍾意同姐姐住,老公話事業搏殺期時間都係成本 ...
600萬成本生仔,我覺得大部分開支都係用嚟for第日讀書補習、學樂器嗰啲錢,以我為例,小朋友出世頭一年,兩公婆仲有錢儲,因為頭一年洗費有限,最多係買奶粉尿片、請陪月,都係有限錢,我請個陪月一個月兩萬幾蚊好貼地,我只係請左兩個月,除左自己學識陪月既技巧接手之外,careu亦完成到我要求嘅野,就係建立bb生理時鐘,唔會日夜顛倒凌晨4點喊住醒起身要飲奶,否則父母真係會有排痛苦,夫婦之間又唔和諧,呢d野都建議你要計劃好

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好多家庭都冇600萬流動資金....唔好話600 連100 50 10 都未必有...一樣都養得大d小朋友 窮就窮養...貴有貴養..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

依文 發表於 22-8-16 21:57
所以要計生一個小朋友條數都真係好襟計

計好條數。如果真係咁緊拙,真係諗清楚先好生。

回想仔女初來報到時,奶粉尿片錢,相比而家,根本濕濕碎!當然,人人話貴有貴養,平有平養。但無可能要個細路,學似大人咁死慳死抵,咁不如唔好生,因為好多嘢係無得慳。試想想,出街食個飯,二人份量,同三或四人份量; 去旅行,二人價錢,同三至四人價錢 所以小朋友越細反而越平,一個同兩個又差一截 如果今次係唔中,兩公婆担開,一齊計吓條數先啦!

象牙宮

回覆樓主:

我當年結婚生仔60萬都無,我諗18年黎養佢無用我200萬掛

別墅

daijuju 發表於 22-8-16 22:21
男人25至50都係搏殺期架啦,咁唔通到更年期都唔使生?佢好似唔like細路咁喎,你地婚前有冇共識生bb架?仲 ...
婚前大家都覺得係會生小朋友
如果真係有小朋友可能要麻煩到父母幫手

別墅

CassandraYoung 發表於 22-8-16 22:25
如果要有六百萬先生得仔,起碼少一半以上的bb出世
又係,香港真係個個咁有錢先生咩

別墅

關愛羊 發表於 22-8-16 22:25
600萬成本生仔,我覺得大部分開支都係用嚟for第日讀書補習、學樂器嗰啲錢,以我為例,小朋友出世頭一年,兩 ...

其實我都係好怕冇覺瞓既人,會好燥底同發忟,仲要做高齡產婦,如果真係有左連我自己都驚驚地產前抑鬱

別墅

lovemisha 發表於 22-8-16 22:28
好多家庭都冇600萬流動資金....唔好話600 連100 50 10 都未必有...一樣都養得大d小朋友 窮就窮養...貴有貴 ...
十分同意

別墅

foggyao 發表於 22-8-16 22:32
計好條數。如果真係咁緊拙,真係諗清楚先好生。

回想仔女初來報到時,奶粉尿片錢,相比而家,根本濕濕碎 ...
我諗聽日驗唔驗到有冇都好
都好似真係要攤開傾下啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至