自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

無私校揸手都唔敢擺一線津乙一

禁止訪問

翡翠宮

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 22-8-17 18:39
中西係利女不利仔

2019/21年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 15-Apr) https://www.edu-ki ...

女仔我都係最鍾意12網

大宅

無知一問⋯
升中的話,係咪都係跟住址嘅校網,同本身小學位處嘅校網無關?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

C.Humphrey 發表於 22-8-17 19:00
女仔我都係最鍾意12網

如只揀男女校,12網未必係最正,但如考慮女校,12網真係無敵

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ts812 發表於 22-8-17 21:06
無知一問⋯
升中的話,係咪都係跟住址嘅校網,同本身小學位處嘅校網無關?
...

Default跟小學網,但可選擇用屋企網

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-8-17 21:10
如只揀男女校,12網未必係最正,但如考慮女校,12網真係無敵

如只想男女校,邊個網先最正呢?

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-8-17 21:11
Default跟小學網,但可選擇用屋企網

謝謝你解答

因為家住11 網,但女應會讀12 網小學。唔知對第日升中影響如何⋯

翡翠宮

牛年勳章

ts812 發表於 22-8-17 21:20
謝謝你解答

因為家住11 網,但女應會讀12 網小學。唔知對第日升中影響如何⋯

到時升中可以揀灣仔或中西區,成績好兩個網有6-7間band 1女校,直頭正啦

禁止訪問

複式洋房

可以睇吓34校網,如果女仔可報協恩,農圃道同陳瑞琪喇沙都好,私校又可以考培正,最緊要近返學慳時間
附近新舊樓都有,連新盤瑜一都就開賣,可以留意吓

男爵府

may83370 發表於 22-8-17 17:30
我小朋友2年後要上小學,除咗11中環校網之外仲有邊個校網最靚? 我希望係有大量名牌小學同埋中學喺附近嘅&# ...

女仔的話灣仔首選3女津校有直屬中學,中西區津校有聖提和聖心有直屬中學,St.clare 有直屬中學但小學部是私小。
而九龍城區女津小有Maryknoll ,兩間Holy Family同St. Rose of Lima,這4間有直屬中學,而協恩小學是津校,中學部是直資。

男女校的話民生同培正有直屬中學。

民房

回覆 may83370 的帖子

平心而論,34網未必係最勁嘅名牌網,但講真有幾間小學都係排名好好,協恩附屬都全港第7, 農圃、陳瑞祺喇沙、何壽南哩堆全部都校風好、成績都好。如果balance番整體居住環境,交通,校網,樓價等等,真心覺得反而好過其他名牌網但相對比較雜或者舊,又或者太貴根本唔駛諗。
佢好似啱啱出咗個地鐵上蓋盤呀,你咪留意下囉~

民房

回覆 daijuju 的帖子

尼個我同意吖 我為咗比個仔大個咗之後多一啲選擇 我比較過之後都係覺得34 校網係唔錯嘅 附近生活環境都唔錯又方便我返工 (港島。。。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

我小朋友2年後要上小學,除咗11中環校網之外仲有邊個校網最靚? 我希望係有大量名牌小學同埋中學喺附近嘅&# ...

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

樓上幾個回覆咁搞笑嘅,
不約而同推薦何文田新樓

子爵府

babyhoi 發表於 22-8-23 23:23
樓上幾個回覆咁搞笑嘅,
不約而同推薦何文田新樓

樓主都係可能自問自答

民房

回覆 liz1221 的帖子

瑜一? 個名咁熟嘅😂😂😂 我好似日日揸車返工都經過見到個樓盤喺地鐵站上面起緊 (利申我唔係打手)
不過我搵樓租嘅時候都係會考慮吓地鐵站附近嘅樓,送小朋友返學之餘方便自己返工又方便😂

子爵府

女仔-中西區
男仔-東區

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

趁仲有兩年,如果嗰啲學校有開放日去睇多啲學校,聽吓校長講解下教學理念同埋參觀下設施。
曾經係我個仔準備升小學嘅時候我去參觀喺西環嘅地區學校,有間喺西環尾嘅小學嗰個校長喺度吹,話佢哋遊學團準備去奧地利,等學生感受吓音樂之都,我聽完都呆一呆,雖則話你喺地區都多人揀,但未至於係名校,學生都係普通家庭西環街坊,攪一個奧地利遊學團,其實係咪校長老師自己想去出公費?
跟住見個樣興趣班擺咗counter有啲小遊戲,小朋友都幾高興玩緊之際,幾個家教會嘅家長互相喺度講嘢腰膶對方,原來佢哋爭緊來年家教會主席,真係眼界大開!
我之後對呢間學校嘅印象好差!

may83370    發表於 22-8-23 23:38

首頁

尾頁

跳至