自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

尋晚老公話痛到手都遞唔起 又要返工。戥佢辛苦。請問點先幫倒佢 ?!謝謝

別墅

留名

男爵府

陳小b 發表於 22-8-19 12:10
尋晚老公話痛到手都遞唔起 又要返工。戥佢辛苦。請問點先幫倒佢 ?!謝謝
...

要去相熟西醫到打針
放鬆肌肉

象牙宮

睇睇。
https://www.baby-kingdom.com/for ... thread&tid=23606393

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23605048

象牙宮

...

中醫針灸+吃藥。
西醫 /吃止痛。 消炎。
物理治療師; 脊骨醫; 極速去痛技術; 針灸。 主要靠自己斷尾。

休息: 暫停粗重工作及避免提重物。 ·
熱敷: 多做肩部毛巾熱敷或電毯熱敷,時間十五分鐘。 ·
保暖: 避免穿著露肩衣服。如在冷氣房中工作者,肩部盡量保暖 ...
太疲勞/過累, 壓力大, 睡不好, 还會發作的。

五十肩 - 最簡單肩痛自救法 伸展 - 繩運動. 滑輪運動. 靠牆運動. 肌肉鍛練運動.
i. 伸展運動 ii. 強化肌肉運動. 熱療水療.

YOUTUBE 看視頻
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

忍下痛拉筋最有效

男爵府

...

我睇脊醫+做運動好番,當時痛到衫都除吾到

大宅

333s 發表於 22-8-19 21:42
中醫針灸+吃藥。
西醫 /吃止痛。 消炎。
物理治療師; 脊骨醫; 極速去痛技術; 針灸。 主要靠自己斷 ...

係唔係普通中醫都識醫?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

...

盡量用冇入侵性治療
藥物和注射放到最後才用
始終都是入到人體體內
有一定副作用

先處理發炎丶後要矯正姿勢丶放鬆肌肉丶增加活動幅度丶痛症才會遠離

痛症成因…肌肉(emoji)筋膜處於猛緊狀態丶導致身體活動幅度減少丶長時間處於一個擠迫狀態丶血液流不通和壓度神經線丶導致發炎
attach1/tmp/php10l6t4

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

人體內冇獨立一條筋膜
所謂筋膜系存在肌肉
骨、筋、肉三樣系連串
唔好俾肌肉限制身體活動幅度
會影響埋骨骼位置

中醫稱筋膜為經絡、身體內系一個交通網絡、當行車時塞車會點?等同身體內部經絡不通、 慢性發炎影響身體長遠、快快揾出原因

https://www.edh.tw/article/26715/2

attach1_sign/tmp/phpCsuKcQ

翡翠宮

...

針灸,物理治療再加自己在家都要繼續拉筋!

子爵府

...

我之前係見老公忍痛,泊牆,做咗一排就好返

首頁

尾頁

跳至