自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大家都係中國人 何必呢
I-CABLE CUT左下面呢段! 中左伏!

https://www.i-cable.com/%E6%96%B ... %E5%AE%B3%E8%80%85/
i-Cable 2022年08月20日 兩岸國際 新聞資訊
柬埔寨內政大臣:正營救人口販運受害者
【有線新聞】柬埔寨內政大臣韶肯表示,正全力營救在當地的人口販運受害者。
韶肯表示,內政部正接觸所有住在當地的外國人,特別追查被人口販賣受害人,並透露警方周四在干丹省及西哈努克省巡查了有外國人居住或工作的酒店、租住物業和賭場,行動中拘捕數人涉嫌組織人口販運,也救出相信是受害者,調查他們的口供是否可信,無透露人數及國籍,但這些外國人都說是受高薪引誘,以為從事合法工作,但抵達當地後被迫做違法工作。
警察局副局長又說,近年發現多個誘騙非法勞工的網上騙局,已拘捕幾百名大陸與台灣人,又說多數詐騙者來自大陸,利用柬埔寨作為基地。
賣豬仔猖獗 柬埔寨官員稱正全力營救受害者|即時新聞|港澳|on.cc東網

「賣豬仔案件」愈揭愈多之際,柬埔寨內政大臣韶肯周五(19日)表示,正全力營救在當地的人口販運受害者,稱內政部正在全國範圍內檢查所有住在柬埔寨的外國人,大使館人員除外。

韶肯透露,干拉省及西哈努克省警方,周四(18日)已派人檢查有外國人居住或工作的酒店、租住物業和賭場,若干人涉嫌組織人口販運被捕,行動中救出一些懷疑受害者,正核實他們的口供是否真實。

韶肯未有透露這些人的國籍及人數,但證實部分外國人向警方供稱是被高薪利誘,以為到當地從事合法工作,但實情是抵埗後被迫從事未經同意的違法工作。

另外,柬埔寨國家警察局副局長稱,當局近年發現很多誘騙非法勞工的網上計劃,拘捕數百名涉事的中國大陸與台灣人,又說主要來自大陸的詐騙者,利用柬埔寨作為勒索金錢的基地。

象牙宮

台灣黑幫
中國黑幫
為黑幫洗白

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

柬埔寨咁講想卸走個責任,容許人哋係自己地方做犯罪基地,點會無責任

男爵府

Adiezz 發表於 22-8-20 11:35
柬埔寨咁講想卸走個責任,容許人哋係自己地方做犯罪基地,點會無責任
因為柬埔寨官員貪污,警察軍隊都冇辦法

侯爵府

Adiezz 發表於 22-8-20 11:35

如果係,不如直接呃柬埔寨人去做電騙,反正當地人咁窮

珍珠宮

唔出奇,好常見......... 華人特質係內耗、各家自掃門前雪、內鬥,只敢欺負自己人,唔會團結一致對外.....

海外華人都係咁架 (不分國籍),大家都有呢個認知,係常識黎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

333s 發表於 22-8-20 11:29
台灣黑幫
中國黑幫
為黑幫洗白
萬惡

公爵府

我又唔明,一個唔係發達國家,話會一個月有10幾萬收入,佢地又信?

伯爵府

回覆樓主:

侯爵府

加菲貓3 發表於 22-8-20 11:41
我又唔明,一個唔係發達國家,話會一個月有10幾萬收入,佢地又信?

我個仔仲好細,但我尋日都用呢段新聞同佢講,呢個世界冇咁大隻蛤乸隨街跳,有人開一個月十至廿萬人工俾你,你都要諗一諗自己何德何能去賺人哋份錢。呢個世界冇免費午餐,開得咁嘅人工一定要你付出相應代價,而且係你出發之前,你係冇諗過個代價付唔付得起⋯⋯
但問題係,其實有D人係真心誠意咁相信自己係有能力去賺十幾廿萬一個月甚至更多,我喺香港台灣大陸賺唔到錢,只係爭個機會,係社會嘅錯,只要有機會俾我就可以發圍⋯⋯
但係如果佢本身真係有能力嘅,就識得做吓資料蒐集,風險評估,最緊要佢應該有自知之明⋯⋯ 偏偏就係冇呢啲嘢,個結果咪⋯⋯

公爵府

moma1023 發表於 22-8-20 11:51
我個仔仲好細,但我尋日都用呢段新聞同佢講,呢個世界冇咁大隻蛤乸隨街跳,有人開一個月十至廿萬人工俾你 ...
哩單事有幾錢人被呃,但我認為,當中有八成人係知去做咩事,只有兩成人真係天真以為會無端端發達,其余既就係去做電話詐騙。。

珊瑚宮

加菲貓3 發表於 22-8-20 11:41

一個字 貪

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

露比EE 發表於 22-8-20 11:41
當地人窮,可能唔識電腦,中英都唔好,点幫手騙财

水晶宮

回覆樓主:

大陸人多比例多都好正常,平時又歧視大陸人香港人高上好多咁,宜家突然又“大家都係中國人”

ian723    發表於 22-8-20 21:01
耶魯    發表於 22-8-20 16:15
hungng    發表於 22-8-20 12:31

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

ewater 發表於 22-8-20 12:00

就係呢點...
見東張講都係揾番當地人去呃自己人
當事人, 亦係貪心中招

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

哈哈,真係叻!
任何事都有水兵出嚟將重點轉移,最後都係柬浦塞係被逼嘅,台灣人因為純品所以被騙,個個都無辜,乜都係中國大陸嘅錯,咁憎大陸,你哋咪仲係中國人?

侯爵府

ewater 發表於 22-8-20 12:00

做賊求財啫,嘅點會想勞師動眾搞大件事成為國際新聞呢?

如果一直有做開嘅?點解突然爆出黎呢?睇到話有人走得甩?咁究竟點能夠逃脫?咁究竟邊個救佢呢?講到班人咁無人性,咁收左贖金會道義放人?

依單嘢好奇怪,背後究竟係個咩故事呢?

hungng    發表於 22-8-20 12:35

子爵府

露比EE 發表於 22-8-20 11:41

唔識英文,唔識普通話,又唔識廣東話,又唔識其他外語,點騙

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

我唔明點解要呃人過去做?要詐騙邊度做唔到?

hungng    發表於 22-8-20 12:35

琥珀宮

畀面勳章

Anpanmama 發表於 22-8-20 12:12
哈哈,真係叻!
任何事都有水兵出嚟將重點轉移,最後都係柬浦塞係被逼嘅,台灣人因為純品所以被騙,個個都 ...

基本上樓主一出帖就估到大約講咩

SU213    發表於 22-8-20 13:23

首頁

尾頁

跳至