自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

萍pig 發表於 22-8-21 19:04
社福害人不淺。個個只想不勞而獲,仲要覺得唔攞福利就笨。

這是政府漏洞,不應太易批出福利。就算批出,佢哋都要付出,幫手做嘢。

侯爵府

kwhkwh 發表於 22-8-21 18:38
我熬左幾年, 忍受左幾年「白紙」表現。
D白紙令公司終於放棄後生, 請番D 中中地年的入來。
...

我上年辭左工送太子去寄宿,因為末通關所以留低陪讀,今年暑假返香港都有舊同事問我搵唔搵工 所以我覺得我返香港做野都好容易加上我要求唔高

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-8-21 20:10
其實中年,尤其是要養家那些,我見好多都做野有責任、認真。好過白紙好多。
係。
ocFOOD 都有客群之馬既。
但一D低級錯誤,如寫個地址, 白紙寫錯比率高。我都5明點解。除左沒心裝載, 我想5到其他。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-8-21 20:23
係。
ocFOOD 都有客群之馬既。
但一D低級錯誤,如寫個地址, 白紙寫錯比率高。我都5明點解。除左沒心裝載 ...

白紙那些,提少次就瀨野,提完都可即時失憶。已說好多次fax後跟個電話問對方有冇收件,成日都提。不提就不做;做都會做錯。叫得佢做,有時自己都做左。

翡翠宮

回覆樓主:

朋友公司請個大學生做IT
剛畢業,比$18000
個大學生話我零用錢都有$16000
得$18000我洗乜岀嚟打工

伯爵府

回覆樓主:

其實失業係唔肯馬死落地行
飲食成日請人,(有家人做呢行)
識一個中學畢業,白紙,搵文職(唔知佢見左幾多間),有幾間都請,萬頭至萬中,當然要知自己有幾多料,唔好要求人工高,

大宅

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 22-8-21 18:45
有圖有真相之:老麥都出$65
我仔做暑期工,有長散,$60包飯包飯鐘
$3x-4x,邊有人做呀

青衣城麥記$45一個鐘,前幾日晚去食,好多人等食物要等好耐,我個時段無職員收食物盆

子爵府

我係小貓咪 發表於 22-8-21 21:09
青衣城麥記$45一個鐘,前幾日晚去食,好多人等食物要等好耐,我個時段無職員收食物盆
...

若取所有綜援,公屋,養仔津貼,仲有冇人唔打工?

伯爵府

海之風 發表於 22-8-21 16:53
我見有D好低人工,又無咩福利,工時長

所以無人做lor

x2

象牙宮

回覆樓主:

人工低,時間差,叫d讀過下書既人點做,搵埋都唔夠交租了!當一個人無經濟壓力自然揀工做,尤其是父母已經買左樓供完樓,第時都變遺產,邊使捱呢

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

maymay220hk 發表於 22-8-21 16:40
好多人話失業丶但又見好多工種冇人做

越嚟越奇怪丶啲人去晒邊

我自己夜晚都有份兼職做食肆樓面,我零經驗都應付到,真係長期唔夠人

伯爵府

想生BB熱投

brother4 發表於 22-8-21 17:46
後生仔不願番六日,另工時長,福利少,又辛苦及冇休息時間,幾個朋友不同公司難揾人(閒工),其中時薪7x ...

有興趣 wo
重有無請人?

珍珠宮

回覆樓主:

20至30本應該係人力市場最有力嘅支柱,但現今世界已變了,年老嘅父母輩反而要養返年青力壯果班。

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

將心比己,自己係未乜工都做,低薪長工時無福利都做先?

我做過就業服務,大把有細路女士表示:時薪低唔做,4點前收唔到工唔做,唔係屋企附近唔做,星期六日要返工唔做,暑假唔做,測驗考試期放唔到假唔做

係未做人阿媽先有資格揀工做,年青人就無資格先?得果一萬返6日返10返10都要硬食,仲要俾人話廢青...
問心,你個仔搵到咁既工,你有乜感想先?叫佢硬食,定叫佢搵過份?

子爵府

JoanC 發表於 22-8-21 22:36
20至30本應該係人力市場最有力嘅支柱,但現今世界已變了,年老嘅父母輩反而要養返年青力壯果班。
...

呢個年齡層的人,唔少去左移民,令勞動力減,都係難請人的原因之一。

侯爵府

loolooloo 發表於 22-8-21 16:51
以我嘅經歷嚟講,絕對係年齡歧視。
啲公司寧願請個18/22無經驗嘅,
都唔會請個有經驗嘅中高齡人士.

係,我阿姐成日話要小鮮肉,做個普通admin 位都要有大學學位。 年紀大d 都唔想。

男爵府

siugocandy 發表於 22-8-21 16:30
最近有調查幾個年齡群,宜家好多人揀工做,做得唔開心寧願唔做。

但係你睇到嘅事實,就係35歲打後有家室,去到60歲個失業率,其實都低於5%,反映真本香港失業率其實好低,只係啲人左揀右揀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

長琦良美 發表於 22-8-22 00:02
將心比己,自己係未乜工都做,低薪長工時無福利都做先?

我做過就業服務,大把有細路女士表示:時薪低唔做 ...

同意
又唔係偷呃拐騙,揀工係正常啦!$40個鐘仲要山長水遠又辛苦的話,搵阿水做咩

我仔怕對客,寧願搬貨,我樓下一大堆零售店佢唔做,個人選擇啫

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

其實唔做工的人,會累家庭加重負擔。亦令社會欠缺勞動力。覺唔覺得服務業常缺人做野,引致生活許多不便。所以好歧視壯年不工作的人。
家中只要有一個人不工作,便會影響其他家人。

首頁
12345...7

尾頁

跳至