0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

埋身餵真係辛苦好多,同埋今胎又唔夠奶,好痛苦…所以都係轉返做補奶粉

別墅

有時補奶粉,都可以叫c6幫下手,自己無咁辛苦

別墅

我同樓主一樣,我除咗唔夠奶,BB埋身食仲要係食成個鐘先滿足,真係搞到我休息都唔夠時間⋯⋯
但我早排已睇開咗~家下係一餐人奶一餐奶粉咁餵,至少BB飲奶粉飲得快,我可以偷到多時間休息下
唔好覺得唔餵人奶一定係衰嘅,最緊要對自己好啲先,自己休息夠心情好啲先可以照顧好BB架~有幾多人奶就餵幾多囉~

大宅

我嗰時都係累到頂唔順,所以補左奶粉俾bb,揀咗隻成份接近人奶既,bb 一直飲皇家美素到而家,無熱氣,飲得幾好嫁。

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

suetsuet918 發表於 22-8-24 14:26
我嗰時都係累到頂唔順,所以補左奶粉俾bb,揀咗隻成份接近人奶既,bb 一直飲皇家美素到而家,無熱氣,飲得幾 ...
我今胎都有補奶粉同keep住埋身餵,因為要同時照顧大仔,是完全不夠休息的。補樓上講果隻奶粉,暫時細b都健康,免疫力幾好及肥肥白白,d肉都幾實淨下,而自己又無甘大壓力,都幾好!

大宅

太辛苦就加奶粉,最緊要媽媽餵得舒服,唔使太大壓力,而家d奶粉都很有營養。

複式洋房

好明白你嘅心情,我本身bb出世嗰陣都係諗住全人奶,但發覺真係好難做得到。跟住BB食唔夠奶又係咁喊,仲因為咁而有黃膽要入醫院照燈,搞到自己覺得自己好冇用,勁抑鬱,喺度喊。後尾自己慢慢睇開咗,加上老公又好幫手,唔夠人奶就補奶粉,跟住輕鬆咗反而啲人奶仲多咗,可以做到半人奶半奶粉到差唔多兩歲。而家小朋友已經三歲,仲有早晚飲奶習慣,由細到大都飲皇家美素,so far 少病痛。到而家大個左,我本身諗住比鮮奶佢,但佢話奶粉好好飲,唔肯轉

複式洋房

我開頭埋身,但因為要返工,就改左泵出黎再補奶粉,見bb都好肯飲,奶粉最好選擇淡口d,接近母乳咁冇咁甜

複式洋房

我開頭埋身,但因為要返工,就改左泵出黎再補奶粉,見bb都好肯飲,奶粉最好選擇淡口d,接近母乳咁冇咁甜

別墅

suetsuet918 發表於 22-8-24 14:26
我嗰時都係累到頂唔順,所以補左奶粉俾bb,揀咗隻成份接近人奶既,bb 一直飲皇家美素到而家,無熱氣,飲得幾 ...
我仔都係飲呢隻奶粉 覺得佢最接近人奶 淡淡地咁 而且容易吸收 阿仔既免疫力算幾好,大隻仔嚟架

大宅

leinada 發表於 22-8-24 14:20
我同樓主一樣,我除咗唔夠奶,BB埋身食仲要係食成個鐘先滿足,真係搞到我休息都唔夠時間⋯⋯
但我早排已睇 ...

飲到成個鐘咁耐,咁真係好攰… 媽媽唔夠休息都好大鑊

大宅

maggie_tamhk 發表於 22-8-24 15:22
太辛苦就加奶粉,最緊要媽媽餵得舒服,唔使太大壓力,而家d奶粉都很有營養。 ...

係呀,我都係咁諗,唔想搞到自己唔開心

大宅

JSCJSC55 發表於 22-8-24 15:48
我開頭埋身,但因為要返工,就改左泵出黎再補奶粉,見bb都好肯飲,奶粉最好選擇淡口d,接近母乳咁冇咁甜 ...

呢個我都有做research,而家揀緊d似人奶,同埋淡口d既

大宅

唔好比自己咁大壓力啦,媽媽除左餵奶仲有好多其他野要兼顧,同埋而家奶粉都有好多營養

大宅

虎到金來勳章 畀面勳章

好多時頭一個月都未必上到咁多奶,想多奶可以試吓埋身啜完後再泵清乳房,偶然補下奶粉都可以,阿b 食開既奶粉成份貼近母乳,都營養豐富,變左大隻仔又少病痛。

複式洋房

回覆 heidisooo 的帖子

唔好覺得唔夠奶,餵唔到人奶,就自己好衰,你都唔想...唔好比咁大壓力自己,真係唔夠,就補奶粉,都係一個方法

我個B之前因為濕疹便秘問題,經醫生介紹,飲緊佳貝隻羊奶粉,依傢佢D皮膚滑,超好摸,便便又好,生長線又達標~醫生個時話呢隻奶粉都幾似人奶,你如果真係下定決心轉嘅話,可以試下~

大宅

餵人奶呢d真係盡咗力就得,唔好俾自己太大心理負擔,依家d奶粉營養一樣好好,我個陣唔夠奶都有幫bb補aptamil白金版,之後直接全奶粉,一樣食得瞓得又玩得,好少唔舒服

大宅

laiwailing988 發表於 22-8-25 16:38
唔好比自己咁大壓力啦,媽媽除左餵奶仲有好多其他野要兼顧,同埋而家奶粉都有好多營養 ...

咁你揀邊隻奶粉?

大宅

mok_bb 發表於 22-8-25 18:58
好多時頭一個月都未必上到咁多奶,想多奶可以試吓埋身啜完後再泵清乳房,偶然補下奶粉都可以,阿b 食開既奶 ...

我而家都放開左少少啦,無咁覺得補奶粉有問題,多謝你既分享

複式洋房

我都有補Enfinitxx,佢有乳鐵蛋白,初乳成分最高,成份都似人奶,BB應該會肯飲啲

首頁

尾頁

跳至