跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 1103媽咪會-Chat Chat Room(Part 10)

明傑爸爸,
多謝啦~~你代明傑同太后kiss我咁好!咁我都唔介意叫我老公代我接受啦!!!hahahaa!!!

大宅

Re: 1103媽咪會-Chat Chat Room(Part 10)

[size=medium]
涉 10 個 月 內 多 次 虐 待
要 五 歲 少 主 吃 糞 菲 傭 被 控

【蘋果日報訊 】 香 港 人 生 活 繁 忙 , 不 少 父 母 都 會 把 照 顧 年 幼 子 女 的 重 任 轉 嫁 到 外 傭 身 上 , 然 而 外 傭 虐 待 少 主 的 事 件 時 有 發 生 。 一 名 五 歲 女 童 疑 在 過 去 約 十 個 月 內 多 次 遭 菲 籍 女 傭 虐 待 , 除 了 被 毆 打 外 , 女 童 更 向 母 親 投 訴 被 女 傭 以 鮮 奶 灌 進 下 體 、 被 要 求 吃 糞 便 及 以 手 下 體 。 女 傭 則 聲 稱 自 己 對 少 主 非 常 疼 惜 , 並 否 認 曾 犯 下 本 案 。   記 者 : 黃 詠 鍶

三 十 四 歲 菲 律 賓 籍 被 告 Cuizon Myrna Napuli 身 形 矮 小 , 皮 膚 黝 黑 。 她 昨 穿 牛 仔 布 襯 衣 束 起 長 髮 , 被 押 送 到 九 龍 城 裁 判 法 院 提 堂 。 被 告 被 控 一 項 對 所 看 管 兒 童 虐 待 或 忽 略 罪 名 。 控 罪 指 , 被 告 於 去 年 四 月 二 十 三 日 至 今 年 三 月 十 三 日 期 間 , 在 沙 田 火 炭 穗 禾 苑 一 單 位 內 , 故 意 對 一 名 五 歲 女 童 虐 待 或 忽 略 , 令 該 女 童 受 不 必 要 的 苦 楚 。 被 告 暫 毋 須 就 控 罪 答 辯 , 案 件 押 後 至 下 月 二 十 五 日 再 提 堂 , 控 方 將 會 在 期 間 聽 取 法 律 意 見 。

身 體 曾 被 傷
控 方 昨 在 庭 上 透 露 , 被 告 受 聘 於 受 害 女 童 的 父 母 , 現 時 已 被 解 僱 。 被 告 涉 嫌 曾 將 鮮 奶 倒 進 受 害 女 童 的 下 體 、 要 求 女 童 吃 糞 便 、 毆 打 女 童 以 及 用 手 女 童 的 下 體 。 女 童 其 後 向 母 親 投 訴 , 而 且 她 的 兄 長 亦 表 示 曾 目 睹 事 發 經 過 , 事 件 遂 交 由 警 方 處 理 。 據 悉 受 害 女 童 現 時 情 況 良 好 , 但 身 體 部 份 地 方 仍 有 被 的 傷 痕 。
被 告 昨 由 當 值 律 師 翁 靜 晶 代 表 提 出 擔 保 申 請 。 翁 指 雖 然 被 告 現 時 並 無 受 聘 , 但 獲 安 排 居 於 外 傭 公 司 的 宿 舍 , 而 且 受 到 宿 舍 職 員 的 監 管 , 每 晚 均 須 在 指 定 時 間 前 返 回 宿 舍 , 故 此 被 告 很 容 易 便 可 被 聯 絡 上 。 她 續 指 被 告 否 認 有 關 指 控 , 並 表 示 對 受 害 女 童 十 分 疼 惜 , 被 告 亦 堅 信 自 己 在 審 訊 後 必 定 能 夠 證 明 清 白 。

拒 絕 保 釋 申 請
翁 靜 晶 又 指 , 除 了 受 害 女 童 及 其 家 人 的 證 供 外 , 本 案 並 無 如 攝 錄 機 拍 攝 的 片 段 等 實 質 證 據 。 被 告 提 出 以 四 千 元 現 金 作 擔 保 , 以 及 可 交 出 旅 遊 證 件 及 每 天 到 警 署 報 到 。 裁 判 官 游 德 康 最 終 以 案 件 嚴 重 , 而 且 被 告 並 無 本 地 聯 繫 為 理 由 拒 絕 其 保 釋 申 請 。 被 告 須 還 押 監 房 看 管 。
案 件 編 號 : KCCC1936/05

別墅

ivybibi / 明傑爸爸 & All,
我都好同意ivybibi所講, 所以我都係會打算1歲半時比佢地返屬意的幼兒園playgroup 熱吓身先, 熟習一吓環境, 亦都可以等父母多d 瞭解呢間幼兒園, 再決定佢係好定唔好!
我都承認我地呢一代關注仔女學業同前途d父母好認真, 好緊張, 揀幼稚園/ 小學/中學 等相當費心神, 怕揀得唔好會浪費左仔女d學習機會, 但我都同自己講盡量放鬆d, 其實我地呢班爹地媽咪個個都好pro, 搵左好多資料, 所以我相信我地d bb係會接收到最好(最有愛心)o既教育 :lol:
明傑爸爸, 我相信維記或keen mind都係至top o既選擇, 各有各好, 去呢間唔去o個間亦唔會代表會損失好多, 學校係學習的其中之一個途徑, 家庭的角色亦同樣重要, 所以放心啦, 父母任何一個選擇都係仔女最好的選擇! :mrgreen:
我任教的學校, 其實每位老師都十分盡心盡力去教, 但學生成績總是差強人意, 歸根究底其實係家庭問題! 好多家長唔理仔女/唔識教/唔肯同學校配合, 所以我地就事倍功半! 所以家庭教育都好重要架!!! 入到好同唔好o既學校都要父母投入時間同心血, 小朋友先會學到真正的知識同做人道理!
該用戶已被刪除

大宅

Dear serenacheung,

其實最好的選擇, 就是給我獨中了六合彩金多寶, 等我可以辭去份工, 專心做湊仔公及家庭導師 (發緊夢)

大宅

豹媽,

衍霆今日都玩得好開心 ~ 我地包左個場黎玩添 豹豹好叻呀, 識得用手指在手掌上轉圈, 如果可以就到時間一齊番, 衍霆可以多個朋友仔一齊同佢玩
你要shift, 時間可能難就d, 而家搖鈴組我番Saturday 14:30 ~ 15:30番左個幾月,衍霆開頭第一日喊到九彩到而家自已要入去玩, 如果你揀平日, 就得2堂1個week果d, 但你可以問下ivy可否返平日但番1堂, 又或者你join Saturday, 唔得閒可叫屋企人帶豹豹黎, 我見有d BB都係得工人帶佢黎, 因為我覺得佢幾好, 遲d我都會繼續比佢玩皮球組 :lol:

ahpei

別墅

明傑爸爸,
喂, 我都想呀! 所以我會睇吓, 如果o個期係好多獎金的話, 我就一定要老公買, 仲要諗住中左會點添呀!!! 我每星期發三次夢!

男爵府

Dear all,

[size=large]開左新part啦,快d去報到啦!\"\"

首頁

尾頁

跳至