自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

再收緊會連中大型企業都受影響

伯爵府

gallygally 發表於 22-8-26 11:01
院舍好多打哂針了, 但有長期病患確診就打幾多針都冇咩用。 你話佢地冇貢獻, 咁佢哋以前都冇貢獻嗎?你講 ...

好多八九十歲長期病患 難聽D講,就算無肺炎本來都已經差唔多。

再者長期病患每日就係活係痛苦之中,唔好以為唔死就等於幸福...

侯爵府

2024年龍年勳章

為了經濟,政府唔理得咁多,林鄭時期,一定要跟清零路線,今年確疹跌到幾千都畀人鬧,現在8千幾,好似無乜人嘈,我估遲些確疹數字也不公佈

象牙宮

小肥兔 發表於 22-8-26 13:26
你家事我無興趣知! 公開講放棄老人, 冷血的你, 講完就話想下啫, 你個人真係幾滑頭, 不誠實
...

討論區緊係發表意見!法例出左黎咪盡量守囉!冷血都無計,時間太長了,如果你生活上有影響可能都會冷血一d!唔通新加坡要唔打針就全部自費醫療就唔冷血咩

子爵府

回覆樓主:

收緊只會係紅黃碼入手,加強執法,完

伯爵府

Abull 發表於 22-8-25 23:37
但唔再次收得緊,黎緊爆發同3月有咩分別,而家係日日都有好多個人死,日日有記招,但有咩意思,醫院已經要 ...

其實驚乜?
驚就打針,唔驚就繼續
這個世界不應再停頓

伯爵府

airhei 發表於 22-8-26 13:50

對,唔好自己掘個氹,而且冇用,沒完沒了,大家打齊針,勇敢面對吧

男爵府

airhei 發表於 22-8-26 13:50

其實都好

黃碼,同住家人唔使隔離咁耐
咁樣少啲誘因啲人唔報

伯爵府

BK Milk勳章

我覺得要收緊,特別係婚宴,個個除口罩影相、食嘢。

水晶宮

無話可說 發表於 22-8-26 13:07
環境迫人冷血都要!初頭我都覺要保人命,但3年後有疫苗面世都就黎2年,打針率最低都係呢班老人,拖累左社 ...

一句“環境迫人冷血”既說話都講得出?如果係咁,無錢就去打劫殺人放火都可以成為“理由”了,人失去良知枉為人

禁止訪問

子爵府

打左針就防重症,老人家如果打左針都唔洗太擔心。怕中既可以自己做好防疫 (盡量唔外出, 唔約親友, 唔外食)。如果個社會要停落黎保護老人, 都已經比左好多時間老人家打針了。

珍珠宮

畀面勳章

家有老人家要盡力做好保護,打齊針 ,少聚餐,少外食
保護老人家的責任主落實到家庭 ,院舍等照顧者或同住者上 ,而唔應該要整個社會向其傾斜。
若然真系愛護家中的老弱必然要自律,而唔系整個社會埋單。
政府一收緊防疫措施,全社會人都受影響,冇人能置身事外。

男爵府

nicelady2828 發表於 22-8-26 09:58
連任後會鬆d ge

佢鬆我哋唔鬆都無用
大陸夠冇迫針冇口罩令啦,我哋乜都有齊。

伯爵府

milkteabb 發表於 22-8-26 14:44
打左針就防重症,老人家如果打左針都唔洗太擔心。怕中既可以自己做好防疫 (盡量唔外出, 唔約親友, 唔外食) ...

對, 仲有三成長者又未打,第四針又打得慢,信好唔信又好,人人都唔想take risk, 但冇可能再犧牲後生去保護佢地了,完全唔make sense

男爵府

維仔媽媽 發表於 22-8-26 14:51
家有老人家要盡力做好保護,打齊針 ,少聚餐,少外食
保護老人家的責任主落實到家庭 ,院舍等照顧者或同住 ...

同意。而且老人家係頑固啲,自己對住長老都知架喇,佢哋永遠是對的,就算點講都無用,最後只能由佢哋堅持。

侯爵府

Abull 發表於 22-8-25 23:37
但唔再次收得緊,黎緊爆發同3月有咩分別,而家係日日都有好多個人死,日日有記招,但有咩意思,醫院已經要 ...

又收?想玩死香港?

侯爵府

kwokdicken 發表於 22-8-26 00:11
三大絕招
停食市,轉網課,全港WFH

笑死

侯爵府

唔係細路 發表於 22-8-26 01:02
怕既咪出少d街、唔好堂食,再唔係搬返大陸長住囉!出面個世界已經正常運行緊,香港作為一個國際大城市,再 ...

你啱,你4 十3 都冇人嚟啦

水晶宮

咁升法,不如直接宣布香港躺平啦
淨係識迫針,然後成個政府do nothing!
仲識做乜?

首頁
45678...9

尾頁

跳至