自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

水晶宮

selinako^^ 發表於 22-8-26 13:39
10000000000% 認同

同意。

selinako^^    發表於 22-8-26 13:46

男爵府

sunnymama2 發表於 22-8-26 07:27
10隻手指有長短,偏心唔出奇,但唔好落差咁大,好唔好

我老公係細。但6299偏大哥。連我地既小朋友都超大差別待遇。明白你

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實有時父母對仔女嘅愛,就好似追緊條女佢越唔睬你越唔緊張你,你就越鍾意佢一樣!
愛得多嗰個便輸了

男爵府

selinako^^ 發表於 22-8-26 13:39
10000000000% 認同

真係旁觀者清,當時人真係習慣左個模式。

selinako^^    發表於 22-8-26 13:57

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

三國1 發表於 22-8-26 13:26
我99都好偏心,唔算錫我老公同我個仔,我老公升職都冇咩反應,大伯,叔仔升職就會係咁講,大伯新年時要派50 ...

真係同我個case 有d似。c6未升職前年薪過百萬,叔仔年薪應唔過40萬(我知因為佢地住公屋,c6有幫手睇佢起收入過唔過limit)。叔仔升職99就開心到周圍同人講,包括佢新抱我,99成日讚叔仔叻仔,我都真心都替叔仔高興。

但c6升職就,62冇出聲,99就冷淡一句“你都有得升呀”?,“你得唔得ga?”,搞到c6 好尷尬。

我為令c6唔好咁尷尬,同c6講佢叻仔,又要c6請我食野,令個氣氛好d

珍珠宮

sunnymama2 發表於 22-8-26 13:46

真係同我個case 有d似。c6未升職前年薪過百萬,叔仔年薪 ...

你做得好好呀

男爵府

selinako^^ 發表於 22-8-26 12:47
我 C6 就相反, 99 最錫 姑9 跟住 大伯
除左咁 C6 仲比 佢家姐同大佬欺壓

直接講以後架車只車自己一家,因為發覺車其他人,攪到車廂污糟晒,以後都謝絕接載。唔開先例,因為幫得一個又要幫第二個。叫佢地自己 call 的。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

芝麻街 發表於 22-8-26 12:56
係呀成世人都唔知有冇比過家用,破埋產,老婆離婚,個仔又無本事養,欠朋友兄弟姊妹債,自己都攪唔 ...
99 都係錫衰仔多,我叔仔娶個買大送細嘅眼中只有錢嘅女人,大時大節一定有藉口唔得閒同兩老食飯,生左個女幾年都唔俾 99 見,去英國兩日前才通知 99,我 99 完全當佢地係寶呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

sunnymama2 發表於 22-8-26 13:46

真係同我個case 有d似。c6未升職前年薪過百萬,叔仔年薪 ...
十隻手指有長短,知99唔係最錫但唔代表唔錫嘅,有時唔開心就會諗62最錫我同我個仔,打和啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

esmehouse 發表於 22-8-26 13:51
99 都係錫衰仔多,我叔仔娶個買大送細嘅眼中只有錢嘅女人,大時大節一定有藉口唔得閒同兩老食飯,生左個女 ...
99 都係錫衰仔多....極同意呀

伯爵府

Rita 發表於 22-8-26 11:21
你老公應該幾hurt

其實男人真係會care?
我c6連講都唔講呢d比佢媽知,覺得冇咩大不了,我c6會話洗乜佢讚,不如一係獎金仲實際。
我同c6轉工都唔會特登講比長老聽。

瑪瑙宮

唉, 唔明都係自己生的為甚麼要偏心呢?
不過我得一個, 如果我生多幾個唔知我會唔會咁.

男爵府

上校車 發表於 22-8-26 08:01
我99 係偏心自己個女個外孫女
我奶奶都係

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Anpanmama 發表於 22-8-26 13:41
其實有時父母對仔女嘅愛,就好似追緊條女佢越唔睬你越唔緊張你,你就越鍾意佢一樣!
愛得多嗰個便輸了:happ ...

唔怪得我老公咁可憐

大宅

反差咁大

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

26days 發表於 22-8-26 13:48
直接講以後架車只車自己一家,因為發覺車其他人,攪到車廂污糟晒,以後都謝絕接載。唔開先例,因為幫得一 ...

c6 唔會, 佢好緊張原生家庭
我試過咁講, 佢照出去..
我嬲左幾日, 佢就扮冇事問呢樣問果樣

或者係 阿氏 其中一樣野

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

華妹妹 發表於 22-8-26 14:12
其實男人真係會care?
我c6連講都唔講呢d比佢媽知,覺得冇咩大不了,我c6會話洗乜佢讚,不如一係獎金仲實 ...

呢 d 小事就唔會放上心,見過感受過佢有幾心痛,我更心痛。

珍珠宮

Astra00 發表於 22-8-26 13:22
明白。或者咁說啦,將來就算我同心抱關係一般,我都不會討厭自己個仔。
...

正常人當然啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

係,偏心叔仔,我無見99幾年

子爵府

sunnymama2 發表於 22-8-26 07:13
c6琴日升職,放工番黎同6299講,suppose 6299 會d比反應,例如恭喜呀等等。點知c6講完6299係零反應,一粒聲 ...

賤人

首頁
45678...11

尾頁

跳至