自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 pi0219 的帖子

請問你家人手術成功嗎?同埋做手術之前使唔使做身體評估?例如抽血照心電圖照肺?因為家人好耐冇做過身體檢查,而家佢成日覺得自己心跳偏快,唔知身體狀況可唔可以應付大手術?謝謝你。

男爵府

回覆 渺薩' 的帖子

請問佢有冇做手術或化療?

男爵府

回覆 waiyuktsoi 的帖子

肚痛同埋大便黑色

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kk1186 發表於 22-8-26 14:50
回覆 waiyuktsoi 的帖子

肚痛同埋大便黑色

明白,祝你家人早日康復

我的生命由我主宰.

男爵府

回覆 貓咪達人 的帖子

家人有買保險,但唔知而家claim保險會唔會好難,早排曾發生過宏X保險claim唔到錢. 所以屋企人都擔心唔知會唔會好難claim到保險。

男爵府

回覆 goldpiglet 的帖子

政府醫院係唔係一定要揀屋企附近嘅醫院?定係可以揀啲例如瑪麗醫院或者威爾斯親王醫院呢啲大醫院。

複式洋房

病人及照顧者支援資料,睇吓有無用💪🏽

https://www.cancercarers.org.hk/node/7

侯爵府

minami2018 發表於 22-8-26 14:14
私家唔洗等咁耐,有冇保險都應該去私家

私家明明無希望都會叫你做手术賺一筆先, 都係聽埋政府點講至決定啦.
期間就在私家check埋有無轉移...Sorry, 唔係好信醫生但唔理又唔得!

男爵府

回覆 GPWC 的帖子

資料好有用,非常多謝你咁熱心幫忙。

公爵府

kk1186 發表於 22-8-26 14:53
回覆 貓咪達人 的帖子

家人有買保險,但唔知而家claim保險會唔會好難,早排曾發生過宏X保險claim唔到錢. ...

即刻搵保險經紀問清楚先,講個情況俾佢知

男爵府

回覆 jyjy1684825 的帖子

有道理,政府除咗排期耐之外,其實都係比較可信

公爵府

kk1186 發表於 22-8-26 14:46
回覆 pi0219 的帖子

請問你家人手術成功嗎?同埋做手術之前使唔使做身體評估?例如抽血照心電圖照肺?因為 ...

手術前點都要做檢查架 ,抽血,心電圖之類,政府醫院做手術的話,佢地會做手術前有個術前檢查做,做完ok冇問題就會有手術日子

伯爵府

回覆 Milky0083 的帖子

呢單案最後點?

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/664655/%E5%90%8D%E9%86%AB%E6%9C%B1%E5%BB%BA%E8%8F%AF%E6%B6%89%E6%9C%AA%E7%99%BC%E7%8F%BE%E7%97%85%E4%BA%BA%E8%85%B9%E5%85%A74%E5%90%8B%E9%95%B7%E7%95%B0%E7%89%A9-%E8%A2%AB%E6%8E%A7%E5%85%A9%E9%A0%85%E5%B0%88%E6%A5%AD%E5%A4%B1%E5%BE%B7

私人執業、著名結直腸外科專科醫生朱建華,涉嫌未有發現一名向他求診,需進行關閉造口手術病人的腹部內有異物,病人多次因腹痛向朱建華求診但只獲處方抗生素,在大半年間病人亦輾轉多次向不同醫生求醫,終由另一名醫生做手術,在病人腹部取出被家屬形容為「紗布包著一截小腸」、約直徑4吋長的異物。
朱建華被指控在病人告知有腹痛的情況下未有為其提供適當措施,以及未有發現病人腹內存有異物,醫務委員會今早就案件的兩項專業失德罪名,召開紀律聆訊。原文網址: 名醫朱建華涉未發現病人腹內4吋長異物 被控兩項專業失德 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/664655

男爵府

回覆 貓咪達人 的帖子

我知道政府做手術一定要做手術之前評估,私家要唔要做我就唔清楚,係咪私家都會早幾日做身體檢查以確定是否適合做手術?

男爵府

回覆 ilovebb2019 的帖子

就係睇到呢單新聞有啲擔心,其實仲有冇好嘅私家醫生係叻做腸癌手術?

男爵府

kk1186 發表於 22-8-26 14:55
回覆 goldpiglet 的帖子

政府醫院係唔係一定要揀屋企附近嘅醫院?定係可以揀啲例如瑪麗醫院或者威爾斯親王 ...

我爸前年確診去排症係用居住地方收症,他先在私家醫生確診後,那位醫生建議我們去政府醫院排症,他說這情況排的時間不會很久建議我們不要浪廢金錢,最後真的很短時間便安排好所有手術前檢查及做手術,現在他康復得很好,但建議排政府之前係私家做曬所有檢查拿所有報告去排症會這樣便會快一些!

男爵府

回覆 l.s.l.s 的帖子

請問你爸爸係邊間醫院做手術?第幾期同埋使唔使做化療?多謝你。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

kk1186 發表於 22-8-26 13:57
家人剛照完腸鏡,發現有惡性腫瘤,請問如果做手術政府定係私家好?大腸癌手術危險嗎?做完之後多唔多後遺症 ...
有買保險就立即通知你保險經紀。
我媽咪當年都係腸癌,已經康復好幾年。
我媽咪係政府做手術,當時佢肚痛咗一段日子,有次叫白車睇急症,醫生睇完就留院檢查,夜晚通知我佢有腸癌,跟住第安排做手術,過程好快。當晚做完醫生打電話俾我,手術完成無問題。之後就安排做化療,我哋揀咗係家中食化療藥,付款姑娘上門洗傷口。做晒所有化療後,帶媽咪睇中醫調理,都係見一步行一步,成個過程都係政府醫院做,好感恩遇到醫生姑娘大部份都好好,媽咪唔太辛苦。
希望你家人順順利利 早日康復 加油!

男爵府

回覆 clarawuwu 的帖子

多謝你,請問你媽媽係第幾期腸癌?做化療反應大嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kk1186 發表於 22-8-26 15:04
回覆 貓咪達人 的帖子

我知道政府做手術一定要做手術之前評估,私家要唔要做我就唔清楚,係咪私家都會早幾 ...

私家都會做評估先

首頁

尾頁

跳至