自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 pomanlife 的帖子

你家人幾多歲?做化療前身體好唔好?同埋有冇做手術?我家人七十歲,身體麻麻地,瞓得唔好,容易頭暈,心跳偏快,所以唔知點幫佢選擇,唔做治療驚惡化得好快,治療又驚佢受唔住或者受更大痛苦,而家我每日上網搵資料,心好痛。

男爵府

請問你家人確診後治療了幾耐時間?睇網上資料,有人喺四期,治療了幾年都唔得,即係用化療藥用了幾年,所受嘅痛苦可想而知。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kk1186 發表於 22-8-27 17:10

你家人幾多歲?做化療前身體好唔好?同埋有冇做手術?我家人七十歲,身體麻麻地, ...

我家人嗰時61歲乍,事發前半年成話腰痛瞓唔到,以為勞損痛,後尾小便都有血,家庭醫生建議做驗血petscan,結果已擴散到肺肝骨子宮附近膀胱,因為嗰啲器官出血已經用唔到標靶,佢話要化療試試,咁咪試囉。未發現時仲食到野,
用左藥乜都食唔到特別係打完針嗰幾日

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kk1186 發表於 22-8-27 17:13

請問你家人確診後治療了幾耐時間?睇網上資料,有人喺四期,治療了幾年都唔得,即 ...

治療左未夠半年就走左⋯⋯⋯⋯當中既過程佢身痛家人心痛,骨入面有癌細胞又痛,原來政府醫院有減輕化療後副作用既藥,止嘔藥冇記錯六百蚊好似得3粒,食左之後真係唔會嘔,骨入面癌細胞又痛,政府腫腫科醫生又問自唔自費打左骨針,令癌細胞休眠⋯⋯⋯⋯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kk1186 發表於 22-8-27 16:56

私家有冇介紹?謝謝你。

陳梅堂醫生

男爵府

佢打完第一針化療藥副作用咁大,你哋有冇諗過停咗化療唔醫治,唔知咁樣有冇好啲?喺網上睇資料睇到都唔知點樣揀醫定唔醫?有人做完化療好返,有人做完化療去得仲快,所以我家人都好矛盾,佢都唔知應唔應該治療,因為化療嘅副作用真係冇人知道。

彩鑽殿

kk1186 發表於 22-8-27 17:32

佢打完第一針化療藥副作用咁大,你哋有冇諗過停咗化療唔醫治,唔知咁樣有冇好啲? ...

打左4針之後啲血指數唔得,去輸血之後話再打,原來一停藥癌細胞就瘋狂咁擴散,一下就上左腦。如果從冇開始過可得唔會擴散得咁快,起碼可以行可以走唔會成日食唔到,成日瞓床

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

pomanlife 發表於 22-8-27 17:07
二期係咪做左手術先化療?
我媽咪係做完手術,之後安排見醫生團隊,醫生話要配合化療,可以揀醫院做/自付費用係屋企食藥,我哋揀咗屋企食化療藥,舒服好多。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

kk1186 發表於 22-8-27 17:13

請問你家人確診後治療了幾耐時間?睇網上資料,有人喺四期,治療了幾年都唔得,即 ...

你家人年紀幾大?確定到幾多期嗎?

一、二期甚至三期頭,都可以選擇不做化療,老人家做完手術一星期左右就出得院

男爵府

回覆 traeh 的帖子

家人七十,估計三期,請問做完手術會唔會經常頻便、肚痛?

大宅

kk1186 發表於 22-8-26 14:46
回覆 pi0219 的帖子

請問你家人手術成功嗎?同埋做手術之前使唔使做身體評估?例如抽血照心電圖照肺?因為 ...

我奶奶也是要去照心臟才做手術,佢成天發燒,在公立醫院也快做手術,做完2個多星期,暫時OK.

男爵府

回覆 kelly6688 的帖子

請問你奶奶做什麼手術?是做完手術發燒嗎?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

kk1186 發表於 22-8-27 21:14
回覆 traeh 的帖子

家人七十,估計三期,請問做完手術會唔會經常頻便、肚痛? ...

人人體質與情況不同,我家人比你嘅年紀大,術後進展良好,主要係頭幾日虛弱少少,之後無太大不適。希望你家人都平安順利過關

男爵府

kk1186 發表於 22-8-26 13:57
家人剛照完腸鏡,發現有惡性腫瘤,請問如果做手術政府定係私家好?大腸癌手術危險嗎?做完之後多唔多後遺症 ...

係私家做晒pet scan, ct scan 後,請私家醫生寫紙就可經A&E直接收症入院。

前年有家人就係咁,一月中入A&E, 安排一月尾前做手術
違規簽名-超版代刪

侯爵府

回覆樓主:

有無買保險? 睇下私家醫生聽咗意見先... 照排公立, 睇下比到咩時間

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

去睇私家,朱醫生,又名朱大腸,
上網查下。家人曾經三期,最後好返已過5年。

大宅

kk1186 發表於 22-8-27 21:26

請問你奶奶做什麼手術?是做完手術發燒嗎?

腸腫瘤 ,沒做前發燒,做完好好多,冇發燒了

男爵府

請問你奶奶係腸癌第幾期?使唔使做化療?

水晶宮

kk1186 發表於 22-8-26 13:57
家人剛照完腸鏡,發現有惡性腫瘤,請問如果做手術政府定係私家好?大腸癌手術危險嗎?做完之後多唔多後遺症 ...

私家好貴呀,我先父嗰時確診咗,政府好快比期佢做手術,因佢驗到嘅時侯已經係第四期

不過如果越後期嘅,就好大機會擴散,要做定心理準備

首頁

尾頁

跳至