自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

wingwing515 發表於 22-8-28 23:32
我因為要湊一個b,一個小朋友,所以自己經驗係:
係屋企全日戴n95,一日換3個,戴咗13日,包括沖涼都戴,食 ...

好彩小朋友都無事,祝你們身體健康

伯爵府

小ice 發表於 22-8-28 23:32
可以分享入隔離營需要咩物品嗎?係咪要買張上網卡?
帶蓮花清瘟,維他命C,要唔要帶個水壺入去煲水?
...

我未入過隔離營,但飲食同消毒用品唔會無,當然可以帶自己想食嘅嘢,帶自己嘅日常用品,預十日左右嘅份量應該差唔多。

子爵府

kl1 發表於 22-8-28 23:32
其實方艙同竹篙灣嘅分別就只不過有無獨立洗手間同浴室,但絕對係分開一格格有私隱嘅,啲毒傳媒就係特別鍾 ...

所以政府依個時間應該再介紹一下竹篙灣,順便推介一下啟德個新營啦

伯爵府

fayefa 發表於 22-8-28 23:36
所以政府依個時間應該再介紹一下竹篙灣,順便推介一下啟德個新營啦

係,有關部門做下宣傳工作,可以影下日常隔離中心工作,有咩物資、工作人員如果派發物資、食物,房入面係點樣,再訪問隔離人士嘅感覺,已經可以化解毒傳媒嘅分化報導。

子爵府

kl1 發表於 22-8-28 23:40
係,有關部門做下宣傳工作,可以影下日常隔離中心工作,有咩物資、工作人員如果派發物資、食物,房入面係 ...

要係廣告形式成日播先得。啲人可以去隔離的話,傳播風險都低啲啦。

伯爵府

fayefa 發表於 22-8-28 23:43

要係廣告形式成日播先得。啲人可以去隔離的話,傳播風險都低 ...

絕對認同。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

kl1 發表於 22-8-28 20:11
申報方法:
必須上衛生署網向衛生署申報,報咗之後衛生署有個個案編號畀你並發出隔離令;同你同住嘅都要報 ...

今早申報阿仔快測陽性,但係等好十個鐘都未有短訊叫我上載身份證和陽性相片,我再在網上申請多次,馬上收到短訊話我未能成功申請。跟住再打電話申報,暫時未有任何回覆

珍珠宮

2024年龍年勳章

kl1 發表於 22-8-28 23:40
係,有關部門做下宣傳工作,可以影下日常隔離中心工作,有咩物資、工作人員如果派發物資、食物,房入面係 ...

伯爵府

karen125 發表於 22-8-28 23:45
今早申報阿仔快測陽性,但係等好十個鐘都未有短訊叫我上載身份證和陽性相片,我再在網上申請多次,馬上收 ...

可能太多人上報有啲塞車,如果未能成功就要繼續,將唔成功嘅msg儲存先,將來可能幫到你。早日康復!

大宅

karen125 發表於 22-8-28 23:45
今早申報阿仔快測陽性,但係等好十個鐘都未有短訊叫我上載身份證和陽性相片,我再在網上申請多次,馬上收 ...

你試吓在這申報快測
chp.gov.hk/ratp/
之後收到訊息,再去
chp.gov.hk/ioqo/
上載相片

子爵府

...

家人上月入 gogo灣,有連花有體溫計有血氧儀有快測數枝,有枝細的消毒藥水,餅乾零食。
每天會派樽裝水,亦有電水壺。

珍珠宮

2024年龍年勳章

ren 發表於 22-8-29 00:00
家人上月入 gogo灣,有連花有體溫計有血氧儀有快測數枝,有枝細的消毒藥水,餅乾零食。
每天會派樽裝水, ...

哇,聽落唔錯 好齊全,政府好好

男爵府

kl1 發表於 22-8-28 23:28
不收費,有米、餅乾、粟米湯、麵、午餐肉、咖啡

原來有免費物資派,我哋都唔知。嗰陣時好彩有朋友可以幫手買菜和食物。

伯爵府

YUKISHING 發表於 22-8-29 00:04
原來有免費物資派,我哋都唔知。嗰陣時好彩有朋友可以幫手買菜和食物。
...

要打去民政事務署申請,但只係輔助,唔可能解決到正餐,所以入去隔離營就會比較好啲。

大宅

男爵府

kl1 發表於 22-8-29 00:06
要打去民政事務署申請,但只係輔助,唔可能解決到正餐,所以入去隔離營就會比較好啲。
...

有親朋好友幫手好過靠政府,除非真係無人幫手。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

...

竹高灣...按上星期家人的INFO, 入面已有個4/5L 電熱水壺..有風筒, TV, 電拖板,
另外, 入去時已有旅行裝的洗頭水, 沖涼液, 毛巾, 杯等, 亦有血氧計,溫度計, 廁所卷紙...
杯麵, 即沖飲料, 包裝飲品等 是可以訂, 不過,無得選, 同埋唔會即叫即到, 要多DD 耐性....
每日有2個橙, 樽裝水派, 訂飯是隔日的, 即是今晚12點訂的是星期二的餐...
話果到有FREE WIFI, 不過家人搵唔到來上, 好在亦自備左上網卡,
一定要自己帶定藥物, 果到好似是有醫生, 由醫生睇完先俾到藥.....

家人帶拖鞋, 一條薄氈仔, 藥物, 酒精, 消毒濕紙巾,KN95 口罩, 杯麵, VC 糖, 電解質沖劑, 喉糖, 小食, 保溫杯, 消磨時間的物品等... 家人帶左NOTEBOOK 入去做野,

** 有就帶埋條HDMI去, 連埋部NOTEBOOK 可以上網搵戲在TV 睇, 帶鹽, 可以用來漱口, 亦可用來調味, 家人話D飯唔好食, 又無咩味, 最後佢差不多餐餐叫粥食,

家人入去時, 因為比較突然, 基本上在家有的野覺得會用到的都帶埋去...

Stay Hungry , stay foolish !!

伯爵府

YUKISHING 發表於 22-8-29 00:12
有親朋好友幫手好過靠政府,除非真係無人幫手。

入隔離營唔係靠唔靠政府。係唔想傳畀屋企人。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

tristawan 發表於 22-8-28 23:52
你試吓在這申報快測
chp.gov.hk/ratp/
之後收到訊息,再去

報咗上面,收唔到短訊,報唔到下面

男爵府

kl1 發表於 22-8-29 00:14
入隔離營唔係靠唔靠政府。係唔想傳畀屋企人。

我意思係如果揀居家隔離,想人買物資俾你,有親朋好友幫手好過等政府來幫你。

首頁

尾頁

跳至