自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 baby1628 的帖子

佢地係做咩行業??

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

baby1628 發表於 22-8-30 09:47
完全唔明好多人都話最少要做夠一年先走,我有工做咗唔夠兩個月就走,仲要係幾份,每次HR問我點解,我會直接講 ...

你答得幾好喎!
亦都可能你條件好好呢,所以有機會。

男爵府

carmenkcy 發表於 22-8-30 09:56
回覆 appledai 的帖子

見工時冇講一個月一次都有活動, 我以為一年最多2-3次活動 ...

只係小小額外工作,你已經咁唔滿意,證明你係想搵朝九晚五

準時放工,拍拍籮柚走,老老實實,唔知你做咗幾多年嘢,但係呢啲工,就算有都唔會到你搵到,因為咁好做嘅工係唔會有人辭職

大宅

因有小朋友同好難請假, 如果唔係都冇打算搵工

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

baby1628 發表於 22-8-30 09:51

講起上嚟都好誇張,幾個人問我有冇人介紹,個個都話請唔到人 ...

係吖,你講得好啱,我屋企人搵份文職工都搵咗好耐都搵唔到,就係比啲之前伏工累事!

男爵府

kingmommy 發表於 22-8-30 09:58
你答得幾好喎!
亦都可能你條件好好呢,所以有機會。

最緊要睇你點樣sell自己,HR都係考你反應,其實你兜得到,根本就唔係問題,我話畀你聽,我見過一份工,可以喺呢度分享下點樣畀人刁難

第一日HR面試,循例問廢話,當然我對答如流,然後循例問我點解覺得適合做呢份工,我循例答佢,因為我嘅工作經驗,我絕對有信心,可以勝任呢份工,例如我以前做過乜乜乜,表面上好似同呢份工冇關,正正因為我以往唔同嘅工作經驗,反而會令我更加明白,點樣令到客人滿意,點樣可以和同事合作無間,點樣可以同工作夥伴更夾

HR好好滿意之後,就到部門經理過嚟,全程英語對答,問完之後佢覺得我合適,仲話second interview就會到佢哋頂頭大老闆,嗰日interview前後用咗大約接近六個鐘

水晶宮

baby1628 發表於 22-8-30 09:47
完全唔明好多人都話最少要做夠一年先走,我有工做咗唔夠兩個月就走,仲要係幾份,每次HR問我點解,我會直接講 ...
你叻 抵你有OFFER

男爵府

baby1628 發表於 22-8-30 10:06
最緊要睇你點樣sell自己,HR都係考你反應,其實你兜得到,根本就唔係問題,我話畀你聽,我見過一份工,可以喺呢 ...

第二個禮拜收到面試正式second interview首先做paperwork,然後在即場打一封信要向客戶解釋,做完paper work終於見到大老細全程用廣東話問我,唔知我仲以為自己見緊ceo位,不停係咁質疑我,到我答到佢之後,然後佢講咗句,我哋公司係要員工萬能,除咗有能力做到你上司嘅嘢之外,仲要做得出息,畀佢玩咗兩個幾鐘頭,佢好滿意,但係我已經決定唔會做呢份工,佢問嘅level已經係manager級以上,但其實我只係見緊一個officer位,人工仲要係兩萬蚊左右

嗰一間係李氏力場,旗下嘅所為上市公司

我只係想帶出一個訊息樓主,依家嗰份工除咗要課外活動之外,其實基本上已經係超級筍工,因為出面好多工請唔到人原因係超變態

水晶宮

sheepmui 發表於 22-8-30 09:47
照寫,無問題,現職8個月搵工其實無問題,你留空白期仲衰。我有啲前同事一年轉3,4份工都仲搵到新工。呢個 ...
AGREE

其實都OK, 因為你見識多左, 經驗多左.

如果係一間公司太長日子仲同一職位, 新公司可能覺得你識既野有限, 事實年代唔同了

水晶宮

baby1628 發表於 22-8-30 09:53

其實做得學校開學活動一定會多,但應該唔係持續,而且一般學 ...
$15000你話低, 17500又做到死, 咁幾多錢才正常?

男爵府

chocolatebean 發表於 22-8-30 10:07
你叻 抵你有OFFER

唔係我叻,而係而家見工,都係要求你文武全才,所以而家呢一代好幸福,我講嘅係中年人士,以前過40歲邊度會有人請,依家好多公司都偏向請四十歲或以上嘅人

男爵府

chocolatebean 發表於 22-8-30 09:51
我覺得而家同以前我地個代唔同, 幾個月都可以寫, 每份工都賺到不同工作經驗, 令CV更豐富 (我公司好多妹妹仔 ...

咁做了三個月嘅工寫落去個CV會唔會印象好差,啲人成日話做唔夠三個月果啲cv會唔睇喎!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我覺得唔會

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kingmommy 發表於 22-8-30 10:15
咁做了三個月嘅工寫落去個CV會唔會印象好差,啲人成日話做唔夠三個月果啲cv會唔睇喎!
...

嗰 d 我唔寫

水晶宮

baby1628 發表於 22-8-30 10:06
最緊要睇你點樣sell自己,HR都係考你反應,其實你兜得到,根本就唔係問題,我話畀你聽,我見過一份工,可以喺呢 ...
你做 MGMT GRADE? 6 HRS 請人真係好審慎

男爵府

chocolatebean 發表於 22-8-30 10:14
$15000你話低, 17500又做到死, 咁幾多錢才正常?

Case by case,不能一概而論,我依家做緊呢份工,每日返工用咗七個鐘上網,呢啲工先至有生活質素,高人工嘅工我做過,比你搵五萬蚊一個月又如何,朝九晚九,七日都要開工,三更半夜都要接電話,隨時要處理突發嘢.成個人生就係工作工作再工作,咁又有咩意義

水晶宮

kingmommy 發表於 22-8-30 10:15
...
我覺得 8-10月可以寫, 3個月就唔寫啦!

男爵府

carmenkcy 發表於 22-8-30 10:01

因有小朋友同好難請假, 如果唔係都冇打算搵工

你要有心理準備,其實出面好多工,都係非常困身,尤其是大公司更加講規矩,我自己做過好多間唔同嘅大公司得出嚟嘅結論就係,大公司要求多多,但係人工低到hihi,規矩多啲人又麻煩,一句講曬祝你好運

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

carmenkcy 發表於 22-8-30 09:29
今年轉左工返學校文職, 但唔太習慣工作文化及工時長, 打算出年新年後搵工, 但只做左8個月, 之前的工作經驗 ...

揾啱可以走。無需在學校浪費多四個月。

男爵府

chocolatebean 發表於 22-8-30 10:17
你做 MGMT GRADE? 6 HRS 請人真係好審慎

上文已經講咗,只係見一個老散officer,都可以痴線到咁樣

唔講我真係以為自己見緊management level嘅工作

首頁

尾頁

跳至