自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ninachu 發表於 22-9-1 20:05
随心,俾唔俾都得,最緊要成日返嚟探我陪我食飯陪我傾偈

你說法就好似我父母,我好感激,當爸媽好似你咁同我講,又話,女,宜家經濟差,你搵唔多,唔使比,我地夠用,我時常話:得啦,爸,媽,比到你地係我嘅福氣,比得出,會搵得番,放心收。

大宅

野原美冴 發表於 22-9-1 20:42
我唔會要求仔女比幾多, 隨心。睇網上話大學新畢業生月薪大約$15000。 3%即係$450。如果仔女竟然比得出$450 ...

係呀,我中學時,媽每月比500零用我,爸每月$600,共$1100(返學車費、早餐、午餐、文具自己搞掂,我會計好數,分配)

大宅

buklaylay 發表於 22-9-3 10:44
隨心
我都係幫佢地儲起,將來俾返佢地

我爸媽又係咁講,我通常同佢地講,要使就使,唔使留比我,比你地就係想使得爽,應買應食就用,以前咁辛苦多年,直家應享福,雖然我能力有限,但都養得去你地。乖,我比幾多,食到就食,約朋友去飲茶,玩飽佢。

大宅

回覆樓主:

講$傷感情, 個人覺得如果父母本身有能力, 其實子女比唔比家用無咩所謂, 太執着兩邊都會唔開心, 反之如果子女願意主動比, 多多少少心意, 做父母嘅應該都會開心

但如果情況係父母本身經濟麻麻, 懂事嘅子女就自然會(亦都應該)擔起責任

大宅

回覆樓主:

見各位做人父母嘅你地,好好,全為仔女。我自己都諗緊,日後希望自己養到,照顧到自己,唔好煩到人。仔女做唔做,可遇不可求

伯爵府

我覺得養大仔女係責任,佢地未出黎做野冇錢當然要養。

但仔女養父母我覺得吾一定,因為父母退休前有工作,亦應要自己為退休作好準備。

至於家用可比可唔比,如果佢搵得唔多,慳埋慳埋咁樣就唔需要俾,但如果佢將來係專業人士,搵得多嘅,咪比囉,我同老公咪食好啲着靚啲囉。

我希望佢心入面有我地就得,例如佢出面食到d好野,會帶我地出去試吓,可以耐唔耐一家去下旅行甘就夠。

利申:我同老公係一畢業就開始比家中直到現在,我自己甚至做暑期工嘅人工都要俾一半做家用,時代吾同,我父母冇能力為退休作準備,但我同老公有能力亦有計劃,吾需要養兒防老。

珊瑚宮

回覆樓主:

随心 最緊要得閒陪我食飯陪我傾偈

子爵府

計番水電及住房面積大概成本,以及食飯等支出,衡量佢收入,大概叫佢承擔番一部分。
咁佢會減去家用的可支配收入,按此標準消費。
將來佢搬走我未必叫佢繼續比家用。搬開住肯定負擔重,但唔使再比家用就等同幫補番。

如果唔收佢家用,擔心佢消費超出佢本來收入水平,習慣咗就麻煩。

侯爵府

Jone_kuok 發表於 22-9-3 23:59
計番水電及住房面積大概成本,以及食飯等支出,衡量佢收入,大概叫佢承擔番一部分。
咁佢會減去家用的可支 ...

JM 你完全講出我嘅心聲,想教佢理財,唔想佢使慣哂。宜家個女想慳嘅時候咪帶下飯,任食

首頁

尾頁

跳至