自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

newlifenewholy 發表於 22-9-4 11:59
唔係喎,係過去你戶口,你再去交,唔係直接過俾學校!

學生資助處有程序, 怎會過其他人手呀, 防範有的人唔生性攞左去用唔交學費, 政府好穩陣既

大宅

Anka 發表於 22-9-4 12:26
學生資助處有程序, 怎會過其他人手呀, 防範有的人唔生性攞左去用唔交學費, 政府好穩陣既
...

可能八大係咁,我姪女讀副學士,次次都要等政府過數先可以去交學費

伯爵府

newlifenewholy 發表於 22-9-4 11:59
唔係喎,係過去你戶口,你再去交,唔係直接過俾學校!

我仔都分咁,D$直入佢戶口
以為去年第一年遲左申請,先入佢戶口,今年year2又系直入佢戶口

大宅

TAKTAKB 發表於 22-9-4 12:35
我仔都分咁,D$直入佢戶口
以為去年第一年遲左申請,先入佢戶口,今年year2又系直入佢戶口
...

樓上話係直接過比學校,所以我都好好奇,因為我剛問我仔,我仔都話係入佢戶口

男爵府

回覆樓主:

我都想知糸每年做申請或一次過做四年呢?幾時deadIine。本來打算不申請,現在又想考慮下。

大宅

natnatbaby 發表於 22-9-4 13:35
我都想知糸每年做申請或一次過做四年呢?幾時deadIine。本來打算不申請,現在又想考慮下。
...

每年一次,去學資處個網睇,有分新生同舊生既deadine

男爵府

kcpak 發表於 22-9-2 15:40

8大,42100一年

我20年前都係依個價。20年冇加過。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 22-9-2 23:28
我早你幾年,由11k加到我畢業17k,果時我哋仲笑話加到萬七
跟住加到4萬幾,就好多年無再加了

hi, 想問少好多野係咩?資料嗎?我仲諗緊要唔要亞仔申請貸款好

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

natnatbaby 發表於 22-9-4 13:35
...

一年一次,留意deadline有不同,舊生會更早

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kikiboy 發表於 22-9-2 19:15
題外話:講開大學學費,你哋知唔知原來喺大陸大學學費一年6000蚊左右咋,最多都係一萬一年(私立除外)
...

係,連宿費水電唔駛一萬,食堂又平又多選擇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

blackberry 發表於 22-9-4 18:32
hi, 想問少好多野係咩?資料嗎?我仲諗緊要唔要亞仔申請貸款好

係呀
我女申請,每年都要交(彌償人即係我)入息證明、工作證明、地址證明等等 (網上申請果部分我就唔清楚,阿女自己填)
阿仔新申請,系統有問有無同住兄弟姊妹有申請貸款,有就可以用簡易申請,我見交少好多嘢

王國長老

blackberry 發表於 22-9-4 18:33
係,連宿費水電唔駛一萬,食堂又平又多選擇

宿費睇新定舊啦,新又貴d,二人房又貴過大房
我女今年無的起心肝申請做hall tutor (衰女包話一個人瞓好恐怖),頂!做hall tutor 免宿費慳成皮啊!

食堂就….哈哈哈,講起大學食堂,想信唔少人會有不愉快回憶(平就真係平,好唔好食就….)

不過點都係有趣嘅人生經驗

子爵府

sylvester123 發表於 22-9-2 15:47
請問如果是自資學位,吾知有冇一樣有grant or loan??

loan 一定有,佢有一隻係免入息審查嘅, 可以借曬佢嘅學費,收取利息的大約現在係1.5個percent一年, 最遲可以畢業之後兩年先至開始還錢,仲係攤開好長期還。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-9-4 11:56
借嚟旁身都好。有機會去exchange要筆錢,有機會讀master (4年借16萬幾,萬一決定出國一年預40萬,都幫到 ...

糸吾糸真糸叫小朋友還?或儲定筆$比佢還?

大宅

newlifenewholy 發表於 22-9-4 12:44
樓上話係直接過比學校,所以我都好好奇,因為我剛問我仔,我仔都話係入佢戶口 ...

網上係話過比學校!真係奇怪?!

王國長老

natnatbaby 發表於 22-9-4 20:52
糸吾糸真糸叫小朋友還?或儲定筆$比佢還?

自行決定吧
我哋會負責大學學費,所以而家政府代交,之後我哋會幫佢還。
而呢幾年慳咗嘅學費就係儲備

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

jellyfish1989 發表於 22-9-4 19:11
loan 一定有,佢有一隻係免入息審查嘅, 可以借曬佢嘅學費,收取利息的大約現在係1.5個percent一年, 最遲可 ...

謝謝資訊

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-9-4 22:31
自行決定吧
而呢幾年慳咗嘅學費就係儲 ...

謝謝!我睇到頭大了,等亞女糸hall返來先。

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 22-9-4 18:40
宿費睇新定舊啦,新又貴d,二人房又貴過大房
我女今年無的起心肝申請做hall tutor (衰女包話一個人瞓好恐 ...

我回jm講大學食堂,因老大在大陸讀

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 22-9-4 22:31
自行決定吧
而呢幾年慳咗嘅學費就係儲 ...

好提議,我又叫亞細申請先,佢地之前已供完教育基金,咁舊錢留嚟收息都好

首頁

尾頁

跳至