美容扮靚

跳至

首頁
12345...14

尾頁

公爵府

抗老三大巨頭 :A醇、胜肽、玻色因, 大家點樣配搭?

A醇:曾經用過 Elizabeth arden 粉紅抗老膠囊 (A醇),敏感後冇再用~

胜肽:用過 Estee Lauder 小棕瓶 同 Revitalizing Supreme soft cream 都敏感~

玻色因:用過HR黑白繃帶,但唔鍾意個質感。Lancome Absolue Soft Cream 玫瑰味好香好正,但用完敏感

早排夜晚用HR 夜間精華(玻色因) + La Prairie luxe cream,呢個星期照用 HR 精華,但開始試用 Kiehl's Super Multi Corrective Cream(A醇+玻色因),原本我都驚對A醇敏感,好在呢隻冇~ 咁啱呢幾日 Kiehl's 官網有 set 裝優惠, 首次買仲有85折, 咁我就買咗支Retinol 精華, 希望唔會敏感 ~

眼霜就用 Lancome absolue eye cream (玻色因)

dominiciatong    發表於 23-11-28 17:54
333s    發表於 22-10-10 08:51

禁止訪問

公爵府

sachu1 發表於 22-9-2 17:33
Retinol 貴唔貴?

$760/50ml, 85折咗 $646,送5支4ml
attach0/tmp/phpYw16ub

水晶宮

回覆樓主:

用A醇會反黑出斑嗎?

男爵府

a醇我啱啱試緊枝日本牌子 tunemakers,
細細枝直接用或者溝落其他護膚品用都得,
用左1-2日暫時未有敏感, 但都未見效果

之前都用過elizabeth arden有敏感,
lancome absolue soft cream就睇皮膚狀態,
穩定既時候用真係明顯有滑左, 但唔穩定用就會敏感

另外早排係sasa買左盒fancl膠原蛋白飲, $150一盒10枝,
每日飲一枝, 飲左一星期左右係有覺得滑左同有彈性左少少,
即刻落單買多2盒

公爵府

emilylam 發表於 22-9-3 00:41
用A醇會反黑出斑嗎?

近排喺小紅書爬文,早C晚A做好防曬就唔會反黑喎~

333s    發表於 22-9-3 12:11

公爵府

owla 發表於 22-9-3 02:00
a醇我啱啱試緊枝日本牌子 tunemakers,
細細枝直接用或者溝落其他護膚品用都得,
用左1-2日暫時未有敏感, ...

有功效真係好開心

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

呢排我用緊呢堆間住用,但就停咗 kiehl's A醇,因要避光夜晚用完要即刻瞓覺,覺得麻煩所以就停用咗~
attach0/tmp/phpNbGjOQ

公爵府

回覆樓主:

我尋日補咗少少貨

YSL 精華,商品賣點係透明質酸,但對我嚟講更吸引嘅係玻色因,佢係玻色因加透明質酸。我之前都用過幾款透明質酸產品,感覺都好似唔入底層停留喺表面,YSL呢支精上面好快吸收,保濕度都唔錯~

Clinique 眼霜質係cream狀,本身冇酒清但用上眼有少少收緊嘅感覺,易推夠潤, 質感比我用緊嘅后還幼同 Lancome absolue 眼霜好~

一般抗皺精華會比較乾,而Clinique CL1870 精華就冇呢個問題,而且我用冇敏感 (我用好多品牌都有敏感情況:Lancome、 Estee Lauder、 Guerlain、 La Prairie etc...)

呢3樣用咗唔夠一個月,等效果中,但質感同冇令到我敏感呢方面頗滿意~
attach0/tmp/phpB4mYbo

伯爵府

2024勳章

我無jm咁有研究成份, skincare會用抗皺/保濕的product

另外主要由日常做起, 如早訓, 每日運動, 飲3L水, 多食菜, 食collagen+vit.c

子爵府

畀面勳章

mymarigold 發表於 22-10-1 15:25
呢排我用緊呢堆間住用,但就停咗 kiehl's A醇,因要避光夜晚用完要即刻瞓覺,覺得麻煩所以就停用咗~

...

高汁分享呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mymarigold 發表於 22-10-1 15:25

...

好鍾意你呢張相,抗老成份好清楚。
期待你咁多分享

我都覺retinol 好麻煩,laser前後又唔用得。

公爵府

baby_CH 發表於 22-10-2 11:12
我無jm咁有研究成份, skincare會用抗皺/保濕的product

另外主要由日常做起, 如早訓, 每日運動, 飲3L水, 多 ...

請問你食邊隻 collagen ? 大約幾耐見效?謝謝~

公爵府

me920 發表於 22-10-2 19:24
好鍾意你呢張相,抗老成份好清楚。
期待你咁多分享

我就係覺得麻煩所以停

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mymarigold 發表於 22-10-2 19:29
我就係覺得麻煩所以停

你有冇做咩醫美?

大宅

想用skincare抗老多過醫美

公爵府

me920 發表於 22-10-2 19:57
你有冇做咩醫美?

無呀~

伯爵府

2024勳章

mymarigold 發表於 22-10-2 19:28
請問你食邊隻 collagen ? 大約幾耐見效?謝謝~

我食youtheory膠原蛋白丸, 有埋Vit.C, 我食1星期左右已經覺得無咁乾, 我本身勁乾戍底

伯爵府

2024勳章

angelbbb 發表於 22-10-2 20:26
想用skincare抗老多過醫美

都年紀大咗就唔得啦

以前我都是咁諗

首頁
12345...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊