自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

chanti 發表於 22-9-3 13:43
少功課,少測驗,少默書-> Marymount , 年年爭崩頭呀

自己私下補習補到癲咗呢,hea咪俾人淘汰囉

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

老師都要走。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

小班教學都要有足夠師資先可以成事

子爵府

回覆樓主:

呢幾年移民退學潮問題,好多band 3學校面臨收生不足而有殺校危機,骨牌效應慢慢到band 2,,大家先出現咁多小班教學既說法,如果小班只是為左保住老師飯碗,我好有保留
band1學校根本唔會理你小唔小班

珍珠宮

chanti 發表於 22-9-3 11:23
班想入出名學校的家長寧願大班。例如原本少左人爭華仁小學、會易入左、而家小左學位抽入、咁係比例上既機 ...

Del

珍珠宮

Shamuslau 發表於 22-9-3 14:14

自谷為主

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Lovelybbs 發表於 22-9-3 14:24
呢幾年移民退學潮問題,好多band 3學校面臨收生不足而有殺校危機,骨牌效應慢慢到band 2,,大家先出現咁多 ...

小班教學係2008年推出既政策來,只不過係分階段實行啫,睇佢list依家都有369間小學係小班啦 https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary/small-class-teaching/index.html

子爵府

moma1023 發表於 22-9-3 11:54
香港學校催谷,我覺得係因為家長嘅選擇導致呢個結果。 不少家長聽到學校少功課,少測驗,少默書,會退避三 ...

我就是選了間輕鬆的小學,大仔時有三班,每班20多人。細女這級兩班,合共30多人,她那班只有13人,後來有插班生,現在15人。真真正正小班教學。

少功課,少抄寫,一個月中英各一次默書,疫情後減至一學期中英默書各三次。學校資源充足,老師關顧學生。校車費有津貼。

侯爵府

CheungKeeKee 發表於 22-9-3 15:52
我就是選了間輕鬆的小學,大仔時有三班,每班20多人。細女這級兩班,合共30多人,她那班只有13人,後來有 ...

大家志同道合。 我仔嗰間都係小班教學20人一班,小功課小默書小測驗。不過上到高小係點又唔知啦。當年為咗呢間happy School放棄咗直資龍校,我啲friend以為我黐咗線⋯⋯

大宅

syyysc 發表於 22-9-3 10:39
出生率下降才是主因, 有雙非時可以去到八九萬一年出生率,現在已經下降到三萬幾。

...

2020、2021比2003 SARS仲少BB出生

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

加多返 英語 能力強的老師

子爵府

Eunice0203 發表於 22-9-3 10:30
快d全港推行我女今年仲35人一班

我33人

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

小班教學,對老師同對學生來講都好,咁樣老師又冇咁辛苦,教出嚟嘅學生質素都好啲

子爵府

spikenard 發表於 22-9-3 10:53
唔係要學佢地,係buy理念,少功課,多實驗,多元化活動,少測驗同默書

香港行唔到1模1樣,我知,但好的點 ...

其實外國到中學都係要做功課,溫書考試,不過小學真係可以多活動教學啟發思考

水晶宮

子若 發表於 22-9-3 16:14
其實外國到中學都係要做功課,溫書考試,不過小學真係可以多活動教學啟發思考
...

香港的小學功課有1個特色,抄生字,抄課文,日日都有的寫生字,我見人地外國介紹的,好少有呢1環節

太花時間抄抄抄

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

spikenard 發表於 22-9-3 10:53
唔係要學佢地,係buy理念,少功課,多實驗,多元化活動,少測驗同默書

香港行唔到1模1樣,我知,但好的點 ...

咁由家長做起,如果冇家庭支持,學校點會無拉拉迫學生。。

男爵府

Shamuslau 發表於 22-9-3 14:14

我女冇補習喎、冇比人淘汰

首頁

尾頁

跳至