自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

購物狂媽媽 發表於 22-9-4 09:19
大把大陸人都同你一樣咁諗,口裡說不,身體卻很誠實,日本疫情前去旅客數量,內地人係排第一,連人地電飯 ...

係law,內地人都係咁去,呢度既網友又洗乜咁肉緊。
有旅客就有錢搵,去果個又爽,賺錢果個又happy,日本仔有大錢搵,契埋你做阿仔都仲得

伯爵府

MrBeast 發表於 22-9-4 06:23
又咁講啦, 如果當年美佬冇定兩粒原子彈去日本, 中國仲要死唔知幾多人。我欣賞你哋嘅民族主義但唔好得個講字 ...

唔知黃人而家仲有冇用東江水?即係佢唔再用屋企嘅水喉水先好憎大陸喎,D水好大機會係由大陸提供架
補充,我識好多黃人仲好鐘意淘寶添呀,所以真係唔好得個講字,豈有此理吖

公爵府

人有分好同唔好,日本都有好嘅一面,亦相信有好嘅日本人。但當年日本侵華係事實,講成利多於弊嗰班真係愧對列祖列宗。

侯爵府

juniormiu 發表於 22-9-4 10:28
唔知黃人而家仲有冇用東江水?即係佢唔再用屋企嘅水喉水先好憎大陸喎,D水好大機會係由大陸提供架
...
你好想將個post搬去政治擂台咩?

伯爵府

大力大力 發表於 22-9-3 14:58
去日本冇問題、我都鍾意去日本、但係大家要認清歷史、話去日本當返鄉下、當然就唔好啦。
...

去日本消費,埋等於俾錢佢哋賺,又多粒子彈對準中國

侯爵府

2024年龍年勳章

Jone_kuok 發表於 22-9-3 16:36
比西方贊唔係咩好事,好似戈爾巴喬夫,西方將可以頒嘅獎和贊譽都比曬佢,但在俄羅斯人心中,係:原來佢現 ...

呢個網友有質素!

當年戈爾巴喬夫同葉利欽都係盲目崇拜西方, 搞散自己國家佢哋有份!

伯爵府

kwokdicken 發表於 22-9-3 15:28
日本係最落後國家
無文化淨係識抄中國, 現代就抄美國
人無衛生, 唔識煮食, 生食, 食到好多人中毒死亡, 寄 ...

得罪好多bk會員wor,呢度唔少人認好鐘意去日本

伯爵府

somehow 發表於 22-9-4 10:57
得罪好多bk會員wor,呢度唔少人認好鐘意去日本

始終社會上隨波逐流無主見既人比較多
所以日本呢種國家咁受歡迎唔奇怪

珍珠宮

2018復活節勳章

購物狂媽媽 發表於 22-9-4 09:14
咁唔好講香港人用返鄉下呢d極端例子啦,但又點睇得出大陸人仲係因為以前侵華而好憎恨日本呢個國家/日本人 ...

妳無知唔睇新聞,又無用腦諗嘢,就唔好出來獻醜啦。在內地,憎日本的人,遠比親日本的人多,上論壇看看,或看看新聞,就一清二楚。近日蘇州穿日服女孩被公安帶走的新聞,鬧得火熱,雖然依法無理,網上卻絕大多數是支持公安。以往也久不久有新聞報導,穿日服上街的,給旁人當街責罵。

妳淨識講內地人去日本旅行買嘢,有冇睇内地有幾多人,香港有幾多人? 2019年計,中國内地遊客去日本,共959萬人次,香港則是229萬人次,只是四倍多一點,但內地人口是香港二百倍。以人口比例計,香港人去日本次數多好多倍,基本是全球最高的,證明香港人是全世界最哈日的。

伯爵府

MrBeast 發表於 22-9-4 10:41
你好想將個post搬去政治擂台咩?
打個比喻啫,版主好大方唔會嘅

伯爵府

登陸火星 發表於 22-9-3 15:42
回覆 露比EE 的帖子

讀中史有日本侵華,就唔明毛主席讚日本。

毛澤東感謝日本侵略中國而令國民知道要團結先可以對抗外敵,否則中國人仍然一盤散沙,尤其當年國共內鬥,令人民無所適從;地主霸地租畀農戶耕種,又搵藉口刻扣農民工資等等,當時國民政府同地主互相勾結發大財,農民卻無日溫飽。

珍珠宮

2024年龍年勳章

MrBeast 發表於 22-9-4 08:06
history

唔係history咁簡單,仲係現在進行式。美國去年仲用緊無人機殺死阿富汗一家大小。

而家仲用緊烏克蘭做代理人戰爭,唔俾烏克麵同俄羅斯傾和談。又想利用台灣日本搞亂亞洲。

幫美國恰中國嘅正賤人。

子爵府

其實我都鍾意去日本旅行,旅行不過唔會叫嗰度做家鄉

侯爵府

woodpecker 發表於 22-9-4 22:08
唔係history咁簡單,仲係現在進行式。美國去年仲用緊無人機殺死阿富汗一家大小。

而家仲用緊烏克蘭做代理 ...
嗱嗱嗱, 係你要講ukraine 㗎咋, 咁我陪下你啦, 你知唔知美國贊助每晚ukraine 都有煙花睇

https://youtu.be/L1y-WwsZgsM

珍珠宮

2024年龍年勳章

MrBeast 發表於 22-9-4 22:32
嗱嗱嗱, 係你要講ukraine 㗎咋, 咁我陪下你啦, 你知唔知美國贊助每晚ukraine 都有煙花睇

https: ...

人地打仗,你就拍掌歡呼

侯爵府

woodpecker 發表於 22-9-5 00:08
人地打仗,你就拍掌歡呼
為烏軍打氣。炸晒俄武器,美國炸日本,相信當時全中國都拍爛手掌

Ukrainian forces Destroy Russian ammunition Depot in Balakliia, Kharkiv Oblast.
https://youtu.be/0jEVjtU5CPk

Bayraktar drones destroy $26.5M worth of Russian equipment in three days
https://youtu.be/gaTBoaeJVW8

珍珠宮

2024年龍年勳章

MrBeast 發表於 22-9-5 06:10
為烏軍打氣。炸晒俄武器,美國炸日本,相信當時全中國都拍爛手掌

Ukrainian forces Destroy Russian ammun ...

烏克蘭俾美國利用做戰場嚟對付俄羅斯,俾人利用做棋子,傻仔先會覺得開心。

美國領導嘅NATO,野心太大,東擴去到俄羅斯邊境烏克蘭,推烏克蘭去死。

美國咁遠,打死嘅大都係烏克蘭同俄羅斯人,美國賣武器賺到笑,戰火唔會去到美國國境,發戰爭財,死嘅係外國人,這就是冇人性嘅美國國策。

仲有人蠢到話美國好正義,幫烏克蘭出手,蠢過單細胞生物。

侯爵府

woodpecker 發表於 22-9-5 06:39
烏克蘭俾美國利用做戰場嚟對付俄羅斯,俾人利用做棋子,傻仔先會覺得開心。

美國領導嘅NATO,野心太大, ...

No, 先撩者賤, 明明係putin以外國勢力在 ukraine 搞don 獨. 而家弄巧反拙, norway sweden join nato, 邊個最傻仔

男爵府

露比EE 發表於 22-9-3 14:34
https://hd.stheadline.com/news/realtime/chi/2369756/%e5%8d%b3%e6%99%82-%e4%b8%ad%e5%9c%8b-%e7%be%8e% ...

阿爸阿媽,果一代,日本仔打扙!
食都冇得食!小時候
有位伯伯成日講,蘿蔔頭
講故仔比小朋友知!

侯爵府

juniormiu 發表於 22-9-3 14:42
所以果認日本做家鄉嘅中國香港人我真係無言

認同,咁鍾意過搬埋過去啦

首頁

尾頁

跳至