夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係咪一句搵錢大晒
家中嘅事,小朋友嘅事,就一句冇所謂,一句好累,就可以乜都唔理,我都想自己可以忍心係咁,點解男人可以

男爵府

我覺得要睇下係咩事, 有d野係男人眼中真係冇所謂,
又或者佢根本唔知有咩分別, 就算你想佢幫手佢都唔知可以點幫手

侯爵府

sumpo 發表於 22-9-5 23:21
係咪一句搵錢大晒
家中嘅事,小朋友嘅事,就一句冇所謂,一句好累,就可以乜都唔理,我都想自己可以忍心係 ...

心態決定行為。好多野可能係自己認為一定要咁,所以攰死自己;調轉頭諗下,係咪一定要係咁呢?
相信未生前佢對屋企既事都係咁無所謂吧?

FeelSoCool    發表於 22-9-29 08:49

男爵府

2024年龍年勳章

sumpo 發表於 22-9-5 23:21
係咪一句搵錢大晒
家中嘅事,小朋友嘅事,就一句冇所謂,一句好累,就可以乜都唔理,我都想自己可以忍心係 ...

係咪搵好多 搵好多先好咁大口氣

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我會睇下係咩事
自己係女人都覺得有時女人好麻煩, 小事我會自己做左就算, 畢竟返左一日工都真係會攰

la_source    發表於 22-9-9 11:36

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

不如倒轉, 女既搵錢,男既持家, 如何?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

回覆樓主:

我都有同ㄧ疑問

但似乎十個有九個、都會覺得男人搵到錢就得、唔理屋企事係合理

大宅

gilgilgilgil 發表於 22-9-6 19:42
我都有同ㄧ疑問

但似乎十個有九個、都會覺得男人搵到錢就得、唔理屋企事係合理

要睇吓男人工作是否困身,男人投入工作某程度上係有吸引力的。大把男人搵唔到錢一樣大爺咁,女人亦要睇吓自己,是否有條件搵到一個有賺倒$,又回家交足功課嘅男人。睇開啲啦JM

FeelSoCool    發表於 22-9-7 09:57

侯爵府

whywhy6299 發表於 22-9-6 22:01
要睇吓男人工作是否困身,男人投入工作某程度上係有吸引力的。大把男人搵唔到錢一樣大爺咁,女人亦要睇吓 ...

同意要返工係辛苦、但好多wkmㄧ樣要顧小朋友好多嘢;即使ftm都吾能夠搞掂所有嘢、有D地方係代替吾倒爸爸角色、做爸爸需要有ㄧ定参与度、不然、應該吾好生;但似乎有好多男士以為生完有老婆湊就得.....

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

gilgilgilgil 發表於 22-9-6 22:41
同意要返工係辛苦、但好多wkmㄧ樣要顧小朋友好多嘢;即使ftm都吾能夠搞掂所有嘢、有D地方係代替吾倒爸爸角 ...
所以我絕對更加敬重WKM

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

kwhkwh 發表於 22-9-7 00:31
所以我絕對更加敬重WKM

所以作為wkm点解就會自然地處理小朋友的事、而作為爸爸的就不行?
係責任感?投入感?还是什麼問題?

所以如果打算生小孩、未結婚前真的要看清楚对方这方面

侯爵府

幾多女士以為老公會點會點幫手,無傾過無睇佢係米有責任心就去嫁就去生呢?
中國傳統思想就係咁,當然理論歸理論,現實係現實。你果個唔係咁,一係你有能力方法改變佢,一係改變自己睇法,強化自己。

FeelSoCool    發表於 22-9-7 09:59

侯爵府

gilgilgilgil 發表於 22-9-7 06:36
所以作為wkm点解就會自然地處理小朋友的事、而作為爸爸的就不行?
係責任感?投入感?还是什麼問題?

傳統思想同現實衝突下,各自爭取自己最大利益

侯爵府

yantung2010 發表於 22-9-7 08:07
傳統思想同現實衝突下,各自爭取自己最大利益

所以有仔女、要教佢哋怎樣選擇伴侶

侯爵府

gilgilgilgil 發表於 22-9-7 08:10

唉,情是永遠著迷,戀愛的人都係盲的

侯爵府

gilgilgilgil 發表於 22-9-7 08:10

有責任心,但木獨老土,啲女唔鐘意;花花弗弗,識氹人,但做野唔認真果啲反而受歡迎。如果樣樣都唔掂都嫁,無野講

侯爵府

yantung2010 發表於 22-9-7 08:27
唉,情是永遠著迷,戀愛的人都係盲的

其實冇乜幾多個拍拖時會識得諗對方係咪適合做婚後嘅角色、尤其做父母嘅角色、更加唔識衡量對方係咪會做得好....

侯爵府

gilgilgilgil 發表於 22-9-7 09:15
其實冇乜幾多個拍拖時會識得諗對方係咪適合做婚後嘅角色、尤其做父母嘅角色、更加唔識衡量對方係咪會做得 ...

係,後生仔女只沉迷係拍拖既浪漫,仲要好快上埋床,男既好快生厭,女既好快沉迷,不能自拔。

侯爵府

yantung2010 發表於 22-9-7 09:23
係,後生仔女只沉迷係拍拖既浪漫,仲要好快上埋床,男既好快生厭,女既好快沉迷,不能自拔。
...

好多人拍拖同讀書一樣,只求目的,可以不擇手段,目的達到,手段自然丟埋一邊。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

yantung2010 發表於 22-9-7 09:23
...

拍拖同結婚根本係兩回事
有種人唔係你用幾多時間就可以睇得穿
佢有心要收埋自己真面目
幾多時間你都看不穿

首頁

尾頁

跳至