0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇啲少甜嘅奶粉推介?bb開始出牙,我見佢牙肉腫腫地,又好似有啲痰,奶粉有少少甜嘅話牙仔會唔會好快蛀咖?

洋房

回覆 Icyipp 的帖子

我兩個bb女都飲Enfinitas,呢隻似母乳,又無蔗糖,味道都算淡,你擔心的話考慮下試enfinitas啦

洋房

回覆 amychan199013 的帖子

你兩個囡囡都鍾意飲嗎?我之前母乳轉奶粉,bb唔多肯飲,試左隻甜甜地嘅奶粉佢先肯飲多啲。而家好似唔多掂,我真係有啲擔心

大宅

我小朋友飲美素金裝,無蔗糖,飲完奶之後仲會早晚刷牙,牙仔完全無蛀

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

要注意口腔清潔,飲完奶就要飲啖水,夜晚臨瞓要刷牙,牙醫話只要有牙齒就要開始刷牙,我個女一直飲開美素金裝,無蔗糖,唔算太甜,未見有蛀牙情況。

洋房

bb係鐘意飲甜野啲嘅,不過最好都係搵返隻淡味少少同似人奶啲嘅啦,如果太甜即使佢肯飲健康都唔多好咖

洋房

回覆 amychan199013 的帖子

我驚佢又唔肯飲喳,你咁講我都可以買嚟試下嘅....

別墅

我bb都係飲樓上媽媽呢隻,又唔太甜,我覺得最緊要都係早晚幫佢刷牙,保持口腔清潔

複式洋房

回覆樓主:

當BB開始出牙齒,不論飲邊一款奶粉/母乳也好。家長要開始建立清潔牙齒習慣。
開始使用濕綿去按摩及清潔到日後使用牙刷牙膏。

洋房

係囉,你試下先囉,Enfinitas配方似母乳,又有母乳入面可以幫到免疫功能嘅乳鐵蛋白,幫到小朋友自身免疫力 ,我果時轉奶都算順利。不過都係要保持喂完奶幫bb擦牙嘅習慣啦!

大宅

我bb飲美素,冇庶糖,bb牙齒好健康呀

別墅

我仔都係飲樓上媽媽講嗰隻奶粉~無添加蔗糖~平時阿仔飲完奶,我會幫佢用濕紙巾擦下啲牙仔。

別墅

虎到金來勳章

我BB飲美素金裝 貪佢唔甜同埋淡口味 BB唔會熱氣又唔惹痰 同埋出牙之後餐與餐之間都要多啲清潔牙齒 BB就唔會咁易蛀牙

大宅

2021勳章

真係怕太甜,可以試試illuXX,個味都比較淡,食左一段時間都唔覺惹痰,真係怕的話可以飲完奶用濕紙巾抹下牙仔

大宅

2021勳章

唔甜既奶粉可以揀aptamil白金版,我果時揀佢都係自己試過味先揀,同埋完全唔惹痰

別墅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
BB飲美素,冇蔗糖不過都要幫佢抹下啲牙仔。
你地有冇比BB食牙膠?今日去一田BB展見到d 動物牙膠,好似叫Borrn,都幾得意

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊