少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 tw103 的帖子

你已錯失小一接囡囡番歸嘅好時機, 現在正正是反叛期,更加需要親人在日間睇住佢, 留意佢同乜人一齊, 因為朋背影響力很大, 兩夫妻平日經常加班,無時間陪伴佢, 你旨意工人? 佢唔會同你上心,分分鐘夾呃你, 正所謂學壞容易學好難, 到時你更加後悔莫及。
星期四返嚟?好似搬家咁,又要帶功課校服, 好容易帶漏嘢, 你咪玩佢啦

男爵府

tw103 發表於 22-12-5 21:07
多謝大家既意見。

我好想接個囡返黎,所以我噚日見囡囡心情幾好既時候 有講呢個話題:要幾時正式搬返黎 ...

嫲嫲處返學好近?屋企好遠?
定好多學校嘢響嫲嫲度
其實都係習慣,
要改習慣都要佢願意。

男爵府

多謝大家既意見。

我好想接個囡返黎,所以我噚日見囡囡心情幾好既時候 有講呢個話題:要幾時正式搬返黎 ...

你好,睇完曬你這post, 做媽媽的心情好明白!你不如計劃吓將你屋企裝修叫埋囡囡一齊佈置,如果可以讓她有一個自己空間,讓她決定傢俬…等她渴望在你處走動,等到暑假開始試吓全面回歸!不過你真係要好好計劃吓囡囡真的24/7/365在你身邊的安排,不要使她感受到俾寄住爺爺嫲嫲家差,爸媽整天在外工作,讓她12-3歲妹妹自己獨自放學回家做功課,初中生最易受朋輩影響做成反叛,希望你小心計劃!祝一切順利ok

子爵府

BK Milk勳章

多謝大家既意見。

老爺奶奶屋企有冇上網,WiFi?
慢慢cut左佢/唔好續。
你自己屋企就裝番上網/WiFi 。

搵中學,幫阿女選間近你自己屋企的。

男爵府

錯過咗就係錯過咗,子女最需要媽咪係身邊嘅時候你放手,到今日你想捉住佢哋,發現原來佢哋已經行得好遠,捉都捉唔住啦,其實我從來都唔贊成子女同父母分開住,感情一直都係從小培養,同父母長期分開生活嘅子女感情唔多唔少會有影響

現實啲講,你而家少啲鬧佢,俾多啲關心佢,同佢似朋友咁傾吓計,得閒出下銀蛋攻勢,睇吓可唔可以拉到個女返嚟,有啲嘢你同爺爺嫲嫲唔一樣,希望個心可以靠近返你多啲

別墅

作為小六媽媽嘅我好feel到你嘅心痛💔和無奈😮‍💨,也feel到你好愛個女,但真係錯過咗低小接返屋企嘅好時機,不過唔好灰心,佢哋呢個時侯係需要空間,你慢慢默默守護佢,支持佢,你對佢嘅愛佢會feel到,盡量搵多啲時間陪伴佢,放工返嚟真係太夜啦,所以我建議你搵份短時間啲就到亞女放學嘅工作,咁可以兼顧到陪佢成長,中學階段不容忽視,我個女都係就嚟升中,我都係堅持親自凑佢,等到依家啱呈完分先搵咗份幾個鐘par time邊做邊睇住佢,我將佢嘅成長放係第一先,因為成長只有一次

洋房

tw103 發表於 22-9-7 22:40
背景:
參吾多由BB到小學 囡囡交俾99湊 星期一至五係奶奶嗰度過夜。星期五晚至接佢返黎。我盡量放工上99家 ...

我自身都係一個唔係爸媽親手湊大既女,的確至親的感覺也不是親生爸媽,是湊大我的auntie。所以我有呢個經歷後,我生左女就自己親手湊。但我最想同樓主講的是,過去的安排已無法改變,童年的確少左相處,但永遠無太遲,樓主你有心想再次埋身同女女槄處,呢個就係好重要既重點.. (因我唔覺得我媽咪有呢顆心..)你比女女感受到你對佢既重視,學習做青春期女女既媽媽,建立番親密開心既關係,比佢知你真係明白愛錫佢,佢一定會慢慢覺得媽媽是獨特的係重視佢白。

洋房

lookupongod 發表於 23-6-14 11:21
我自身都係一個唔係爸媽親手湊大既女,的確至親的感覺也不是親生爸媽,是湊大我的auntie。所以我有呢個經 ...

我都認為佢今日不肯回來住,不代表遲d唔肯,只要佢感受到,動心,事情就唔同。動之以情,也發揮媽媽與嫲嫲之別,你可以啟發佢(而非指教佢),慢慢建立媽媽形象。加油

複式洋房

回覆 tw103 的帖子

其實你接個女番黎佢都唔會聽你講, 反而係99度可能會更好, 因為你都同佢傾過, 佢嘅意願都係唔想, 唔好將自己嘅諗法加諸係佢身上, 只會令你地嘅關係更疏離

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

有無可能搬近奶奶?
阿女自出世就交奶奶湊, 我和老公每日都上奶奶家同佢玩直至瞓著, 然後由沙田返將軍澳
星期五接佢返屋企
到差不多小一, 我地覺得阿女要跟返我地, 否則關係疏離,所以有兩個決定, 一係阿女返將軍澳讀書, 同我地住。另一選擇係我地搬去沙田, 阿女放學仍由奶奶湊, 我地放工吃飯後一齊回家。

最後, 我地揀左搬回沙田, 仲要同奶奶同一座樓, 日頭阿女由奶奶照顧, 晚上順理成章返屋企。
關係係需要建立, 有時更要付出代價, 希望你倆唔好因住的問題而影響關係

大宅

唔好話你小學唔係自己揍吖,就算係一直自己揍開,到升中呢個時期真係感覺好梳離,我直頭有失戀既感覺添。

複式洋房

俾著我都唔想周圍走咁累,始終返完一日學係好攰

大宅

背景:
參吾多由BB到小學 囡囡交俾99湊 星期一至五係奶奶嗰度過夜。星期五晚至接佢返黎。我盡量放工上99家 ...

你試下裝修佢心目中既房間。

大宅

tw103 發表於 22-9-7 22:43
我好後悔 好後悔。 如果有得畀我揀,我當初應該堅持請工人,小學開始接阿女返嚟住。 而家已經冇得返轉頭。 ...

後悔就無用既,其實你女都升中,進入青春期,你不如直接讓佢搬返黎同你住啦,你weedend接佢返黎住得個兩日其實親子關係又會好左幾多?我仔今年中三,佢真係會有自己生活圈子朋友,我都係爭取每晚食飯既時候同佢傾下計,聽佢講學校既野,然後就各有各架喇。同埋升左中學,學業同人際關係都係會好多問題要父母去指引,我自己就跟到足,我仔既朋友我都清楚晒,呢d係每日都要做既野,唔係一個星期見2-3日就可以了解晒。 同埋我同我仔會講潮流野,睇戲,睇演唱會,幫佢買衫護膚扮靚。。融入佢興趣

男爵府

回覆樓主:

你女跟奶奶住,奶奶可以教到佢學業,突然帶文具即刻出去買,畫畫先發現冇顏料,簽通告……等?我算早生仔,都覺得好煩
我仔應該同你女同年紀,以前成日去奶奶屋企,但佢係升中後越來越唔中意嫲嫲,因為佢講返以前嫲嫲“湊佢”係冇營養,純粹老人搵人陪,冇教佢咩,有咩都搵返媽咪做,佢而家學業好忙好多事適應,嫲嫲只識不停講又幫唔到佢解決

複式洋房

無計你c6咁鬼自私,又咩都唔理,好似個女佢冇份咁

子爵府

當年我媽都叫我放低阿仔在她家,放假才接回家,因為我要餵人奶,即是我和阿仔長期在娘家,老公自己一個人住。奶奶間中上去煮飯給他吃。變成家不成家,不能長期這樣,最後老公辭職接阿仔回家。

你可否晚上去奶奶家一同吃飯?或者約阿女出街食飯行下街?行街買衫扮靚看戲,女人容易有共同話題。放假一起飲下午茶聽下她講心事,就算不一齊住都可以增進感情。平日在手機都可以留言關心她。

大宅

想當年 我有左
奶奶都係話我地返工辛苦
星期一至五佢幫我地湊
叫我地星期六日先接小朋友返屋企
我即刻話:下!咁我生佢黎做咩呀!
幾辛苦 我都要一星期七日同小朋友同住
由細開始培養感情好重要
大個左之後 做咩都補償唔到
可能佢會嬲你掉低佢 令佢感受唔到家庭溫暖添呀!

子爵府

樓主,去到呢個年紀都差唔多

我個仔細個都勁痴我,而家12歲都唔鐘意我響屋企wfh, 因為父母會管教。

相對地,爺爺嫲嫲一定比較寬鬆。我都有請工人,成日wfh同佢一齊,去到呢個年紀都係會嫌棄父母

琥珀宮

背景:

咁你個女又講得啱喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊