自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

「港府今(8日)宣布訂立1130日的「死線」,疫苗的接種間距不再成為豁免理由。如果在當日11歲以下人士未接種夠兩針,或12歲以上人士未接種夠三針,而又未有染疫及沒有醫生簽發的豁免書,即不符合疫苗通行証的資格。」

「據專家的最新建議,無論接種那種疫苗,第二針與第三針都要相隔至少90日後才可接種,故在新措施下,如果在8月31日前未接種第二劑疫苗的人士,已無法趕在死線前打第三針。」

「12至17歲想接種三劑復必泰的青少年更是最受影響的一群。。。。意味著如果其要在11月30日前完成三針,最遲需要在5月7日接種首劑疫苗及7月2日已接種第二劑疫苗。」

疫苗通行證|不再豁免接種間距 8.31前未打兩針 須提早打第三針 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/812998?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

呢個政府越嚟越黐線

大宅

sodababy 發表於 22-9-9 00:35
呢個政府越嚟越黐線

都唔係第一日發生

la_source    發表於 22-9-9 09:54

水晶宮

嘩!真係諗住市民死係市民嘅事

男爵府

Adiezz 發表於 22-9-9 00:31
「港府今(8日)宣布訂立11月30日的「死線」,疫苗的接種間距不再成為豁免理由。如果在當日11歲以下人士未 ...

不知所謂

人民身體做白老鼠?咁迫法,,好懷疑。

珍珠宮

回覆樓主:

大補針 ?

我支持打針,但唔支持盲目地谷針

子爵府

接種時間表
attach1/tmp/phpQngnWL

水晶宮

回覆樓主:

如果明年初開打二價疫苗,確實要加快推高打滿3針初代疫苗人口,因為二價要打左3針先可以打。
香港人好幸福,出年可能多隻Moderna mRNA俾大家選擇。
Moderna年初已經話喺香港設總部,又積極同港府傾、又想和本地大學合作研究,睇中香港接種率高,確實係一個好好嘅研究場地。
attach0/tmp/phpEHXIEw
attach1/tmp/phpqSooBW

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

無什麼問題,政府比足時間係要打都一早打左,係唔打都應該會堅持唔打,總不能無了期拖下去,否則疫苗通行就是形同虛設。

子爵府

唔見有數據顯示打三針比兩針好好多,點解係都要人打三針
從頭細數命運由甚麼鑄成
心境每秒在註釋生命
密雲外還有清空
眼淚哪可遮掩眼睛
沒有光末路憑目光照明
火花擦碎後更加豐盛
天國近才會記得不死本領
你也痛醒請做証

子爵府

Elenalan 發表於 22-9-9 00:57
如果明年初開打二價疫苗,確實要加快推高打滿3針初代疫苗人口,因為二價要打左3針先可以打。
香港人好幸福 ...

「因為二價要打左3針先可以打」
所以要市民11.30前打齊3針,下年年初就可迎接新疫苗

子爵府

回覆樓主:

你呢個資料喺邊度得嚟㗎。 政府網頁唔係咁講㗎喎。 佢只係將第二針同第三針 原本有六個月嘅寬限期 而家改做五個月
https://www.info.gov.hk/gia/general/202209/08/P2022090800473.htm
attach0/tmp/phpfMJfgA

子爵府

新疫苗係咪應該到時真係有需要先打,而唔係而家要人打齊三針預備去迎接佢呢?真係有做白老鼠feel
從頭細數命運由甚麼鑄成
心境每秒在註釋生命
密雲外還有清空
眼淚哪可遮掩眼睛
沒有光末路憑目光照明
火花擦碎後更加豐盛
天國近才會記得不死本領
你也痛醒請做証

伯爵府

香港人好幸福 ...
呢隻疫苗⋯⋯係咪台灣有得打?

子爵府

ming1120 發表於 22-9-9 01:05
你呢個資料喺邊度得嚟㗎。 政府網頁唔係咁講㗎喎。 佢只係將第二針同第三針 原本有六個月嘅寬限期 而家改做 ...

新聞引述疫情記者會內容,應該唔會有錯,不過的確同呢個5個月寬限期有衝突

而政府接種時間表也有寫11月30日後要三針,不影響確診人士的6個月康復期
https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/vp_t1_CHI.pdf

水晶宮

uglytwins 發表於 22-9-9 01:16
呢隻疫苗⋯⋯係咪台灣有得打?

台灣打緊嘅Moderna仲係初代疫苗,呢隻Moderna二價啱啱先拎到FDA EUA緊急授權, 聞說Moderna和輝瑞嘅二價疫苗都係根據幾隻老鼠身上嘅試驗效果就順利拎到EUA喇~

防疫上台灣同香港有得一拼,所以應該好快都有得打。
attach0/tmp/phpkAWTE7

珍珠宮

香港人好幸福 ...

你係邊到睇到一定要打完3針先可以打二價?我睇美國疾控資料,從來冇講過話要打咗三針先可以打第二代疫苗喎 講緊18歲以上建議2針+1針二價加強劑。不過如果打完第3針要隔多2個月先可以打呢枝二價加強劑。

https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/clinical-considerations/interim-considerations-us.html#not-immunocompromised

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

有咩話打左幾多先比打2.0版
真係無言
自己睇路

禁止訪問

首頁
12345...12

尾頁

跳至