自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

水晶宮

MrBeast 發表於 22-9-9 07:58
以我理解之前係要完成兩針並不是三針

仲講「之前」? 早幾日新聞出左喇喎 (#22樓),然後許樹昌又預計二價明年1月到港,咁第3針後隔2個月可以打二價,剛剛好!

侯爵府

Kittymummy 發表於 22-9-9 08:04

呢隻牌子既一代台灣打緊,好多人都打完副作用生不如死 :t ...
香港勝在有選擇, 驚嘅可以打科興或者國藥.

我最想知嘅就係如果香港決定入呢一隻牌子, 會唔會買到兒童版

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

Elenalan 發表於 22-9-9 07:52
當然要有足夠間隔時間先打啦,打針係為左得到疫苗嘅保護,唔係為左追時間表。中小學生零針、未夠針都可以 ...

唔係,中學迫你未夠期都要打3針,因為佢要學生返全日,而家唔係追成績,係追打針,未打夠針嘅同學會比老師比同學講 放學搭車就會好多野聽到,欺凌都幾嚴重
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

水晶宮

19801980 發表於 22-9-9 07:46
第一代、第二代、第三代…..藥廠就袋袋平安。

香港人咁鍾意打針,藥廠見到香港呢片福地仲唔虎視眈眈。美國第三針接種率一直推唔高,得三成幾咋! 全球得香港有極高接種率而且仲繼續疫苗通行證,去邊度搵更好實驗場?
attach0/tmp/phpeopqG9

侯爵府

Elenalan 發表於 22-9-9 08:07
仲講「之前」? 早幾日新聞出左喇喎 (#22樓),然後許樹昌又預計二價明年1月到港,咁第3針後隔2個月可以打二 ...
我意思係打二價之前只需要完成兩針, thats my understanding.

如果夠鐘打第三針, 就唔好等二價, 而家打咗先, 到到年初再補多一針, 但都係果句, 條命自己嘅, 打唔打自己決定.

我朋友中有一位係最遲打新冠疫苗, 但近日竟然同我講佢打咗第四針, 因為佢發現身邊好多人中..

子爵府

垃圾正苦唔夠數,要清舊針

子爵府

垃圾

侯爵府

chanbigman 發表於 22-9-9 06:58
美國已改左口風, 建議人好似流感針咁一年一次, 係人想打自己去打
已經當作風土病

大宅

回覆樓主:

逼d人打哂3針,之後2代疫苗作第4針,又係緊急授權,唔明宜家有幾緊急呢?今次仲唔係白老鼠?

琥珀宮

豬仔嘜 發表於 22-9-9 00:42
嘩!真係諗住市民死係市民嘅事

如果打完針就死,咁成個香港都死晒啦,仲有咁多人?

子爵府

疫苗應該要好似流感針咁,俾人自主選擇接種,而唔係要用公眾自由去限制強逼接種!

girlbear    發表於 22-9-9 15:22

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

zxyggp 發表於 22-9-9 08:09
唔係,中學迫你未夠期都要打3針,因為佢要學生返全日,而家唔係追成績,係追打針,未打夠針嘅同學會比老師 ...

請問你呢段消息邊度得返黎?

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

aaaiqc 發表於 22-9-9 08:41
請問你呢段消息邊度得返黎?

屋邨啲家長講嫁,佢地中學成績跌左好多,為左推2針已經搞左好多野啦,開學好開心可以返全日,點知突然又要推3針
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

hellomiki 發表於 22-9-9 00:48
大補針 ?

我支持打針,但唔支持盲目地谷針

同感,越黎越反感,除左迫人不斷打針仲識啲乜

別墅

fibe0313 發表於 22-9-9 08:31
逼d人打哂3針,之後2代疫苗作第4針,又係緊急授權,唔明宜家有幾緊急呢?今次仲唔係白老鼠?
...

係囉,打完咪又係咁

男爵府

想問

一針 + 中招 + 第二針

仲要打第三針嗎

子爵府

nicelady2828 發表於 22-9-9 09:08
想問

一針 + 中招 + 第二針

https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/vp_t1_CHI.pdf

睇表就唔需要再打

子爵府

Elenalan 發表於 22-9-9 01:34
台灣打緊嘅Moderna仲係初代疫苗,呢隻Moderna二價啱啱先拎到FDA EUA緊急授權, 聞說Moderna和輝瑞嘅二價疫 ...

Pfizer 用咗8隻

伯爵府

回覆樓主:

即係未打三針,要等埋第三針先可以用到?雖然我小朋友已經打兩針兼且中埋招,但又覺得有小朋友未夠期點打第三針 係咪唔可以堂食同活動???

子爵府

babybabyu 發表於 22-9-9 09:49
即係未打三針,要等埋第三針先可以用到?雖然我小朋友已經打兩針兼且中埋招,但又覺得有小朋友未夠期點打第 ...

11月30日後要滿足接種要求先用到疫苗通行證,未夠期打針都不獲額免

5-11歲2針
12歲以上3針
確診過就有唔同情況既要求

首頁
12345...12

尾頁

跳至