自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

堅守咗兩年半,帶口罩,勤洗手,唔群聚,打齊針。臨近中秋,又係大棚人(家庭)食飯做節的時候。我守咗咁耐,保障自己,保障屋企人,亦保障我份工要接觸的小朋友,而拒絕一D要長時間除口罩的飲食活動(飲茶/酒樓晚飯),我老公就有少少微言,就話,要中就點都會中,認為我已經變得神經質。來緊星期日,大棚人會去酒樓飲茶,我就真係唔想去...

la_source    發表於 22-9-9 10:40

珍珠宮

象牙宮

回覆樓主:

袁國勇都衰左啦…做人咁辛苦自己,辛苦人地為咩呢

珍珠宮

回覆樓主:

小心係點都有啲用,我有醫學疫苗轄免信,一針都無打,不過我一直好小心,甚少去人多地方。堂食都有,但唔多,主要跟老公同仔係街食。
當然每個人都有中嘅機會,但做得好啲係可以減低中招,我到目前係無中過。

男爵府

無話可說 發表於 22-9-9 10:23
袁國勇都衰左啦…做人咁辛苦自己,辛苦人地為咩呢

真理

侯爵府

回覆樓主:

我認同你老公睇法,已經死守3年。
係咪應該要逐漸回復正常生活?你每天活在緊張恐惧中辛唔辛苦?

hyto    發表於 22-9-9 14:07

男爵府

唔中新冠但緊張到神經衰弱影響正常社交能力, 日後要幾耐先可以復原?
新冠有人驚長後遺, 但長期防新冠嘅精神問題都係長後遺,
真係睇你點揀

珍珠宮

好媽媽勳章

Rita 發表於 22-9-9 10:09
堅守咗兩年半,帶口罩,勤洗手,唔群聚,打齊針。臨近中秋,又係大棚人(家庭)食飯做節的時候。我守咗咁耐 ...

我又覺得你無錯喎,每人都有自己取捨之嘛,啲人自己鍾意gathering, 就覺得人哋唔去gathering好慘,其實有人真係唔鍾意聚會㗎嘛,咁選擇唔聚會都唔一定係好辛苦。我哋一家就有出街嘅,不過只會自己一家人唔會成日同其他人聚會。

水晶宮

回覆樓主:

你老公啱,既然知這個病唔會自然消失,難道你要1世都咁生活嗎?要中的真係會中,全世界而家顯示的數據係,中左會好番,死亡不再是第一代的咁高,而且有疫苗有特效藥。

侯爵府

回覆樓主:

多謝你仲顧慮自己接觸多小朋友唔想傳染俾佢哋而自己小心,有好多人連自己小朋友都唔想諗,啱啱先睇到有人話如果中咗新冠唔使戴口罩,寧願小朋友中新冠
我都冇同人聚餐大半年,又唔覺得點嘅,一諗起如果兩個小朋友中咗新冠我又中埋又要照顧佢哋,做阿媽就一定最辛苦

男爵府

回覆樓主:

唉,天要揀中你,躺著也中槍 ,身邊有朋友守左咁耐,一去強檢完3,4日就中,講無關係好難說服自己

伯爵府

呢句說話好有親切感

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我覺得你岩呀,避開高風險既活動,其他一切如常並注意衛生。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

欣賞樓主因為工作要接觸小朋友而特別小心不是人人做到㗎,好明白你嘅難處~隨心而行吧

公爵府

講真,你守都無用,你老公子女唔守,咩一樣傳到比你。。我都怕中,但只可以講盡力而為

珍珠宮

Rita 發表於 22-9-9 10:09
堅守咗兩年半,帶口罩,勤洗手,唔群聚,打齊針。臨近中秋,又係大棚人(家庭)食飯做節的時候。我守咗咁耐 ...

而家有針,特效藥,快測,可以幫你盡量回復正常生活,同時家人小朋友都受到保障。

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

呢個時候一大棚人係驚d, 飲茶又要坐好耐, 比我想唔想去

子爵府

其實你老公講得啱!你有少少神經質!我照樣家庭聚會、出街食飯、(當然食飯用公筷)打齊針、staycation,但我會做足防疫措施,摸過啲乜嘢都會搓手!Touchwood 還未中!

侯爵府

回覆樓主:

你做嘅都係正常防疫,唔聚餐又唔覺得係神經質囉,中秋之後預咗確診上升,不過啲人唔理啫

放暑假之前,我仔學校嘅老師唔知一齊參加咩聚會, 一個weekend 20個+老師中招同變緊密接觸者,好彩冇惹到小朋友,但係搞到最尾個一星期上Zoom,家長就頭痕要突然間坐喺屋企陪zoom

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

身邊D防疫超人都中左, 真係除非去荒島住, 真係好難避.

首頁

尾頁

跳至