自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說以前細個都每年拜年見面,但最近6年我哋年年都去長輩屋企拜年而呢個堂弟一家人已冇再出現。我前幾年結婚請都唔到,但小朋友出世佢哋都封咗大利是。但而家佢結婚就先請我呀哥,就話我因為有小朋友驚佢感染冇叫我,到臨結婚就再問我去唔去飲,咁搵我 “鄧腳” 梗係唔去,呀哥話佢喺好耐前講咗其實好想我同小朋友去,只係驚小朋友感染所以初時冇叫我哋。
我估有吉位所以擺酒前10日先嚟搵我,根本唔想去但廢事咁絕當比面佢坐主家席都要夾硬去……唉!

比著係你哋會唔會去飲呢?

結局:婚禮今日搞lunch,大草地行禮勁曬,我個囡做埋花囡,而家食緊,等緊走, 主家席得佢雙方父母,我婆婆同呀哥。算啦…廣結善緣,雖然百般唔想……都希望佢哋幸福快樂。

雨潤和適    發表於 22-9-12 20:59

大宅

唔會去。我結佢冇到,到你結我都唔會到。佢生咪封番利是比佢,完

大宅

普羅旺斯 發表於 22-9-12 03:26
唔會去。我結佢冇到,到你結我都唔會到。佢生咪封番利是比佢,完

其實真係好唔想去…… 唉!但係唔想太絕,封大利是比佢多上次佢哋比我小朋友少少就算,希望我哋關係都就咁完咗佢。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

都要睇下佢以前因為咩原因而無出席

大宅

回覆 雨潤和適 的帖子

因為佢哋冇物業,唔係買唔起但一直都冇買,每次拜年都比人問,佢哋會唔開心,呢點我理解。

20150618bb    發表於 22-9-12 15:42

子爵府

Hehehahayeah 發表於 22-9-12 03:40
回覆 雨潤和適 的帖子

因為佢哋冇物業,唔係買唔起但一直都冇買,每次拜年都比人問,佢哋會唔開心,呢點我 ...

咁嘅原因唔拜年,我都係第一次聽

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Hehehahayeah 發表於 22-9-12 03:40
回覆 雨潤和適 的帖子

因為佢哋冇物業,唔係買唔起但一直都冇買,每次拜年都比人問,佢哋會唔開心,呢點我 ...
咁起碼唔係因為你地
明白中間有好多令你不快既事件
但結婚擺酒就嗰一次,親戚一場咪當比面派對去下

大宅

雨潤和適 發表於 22-9-12 03:50
咁起碼唔係因為你地
明白中間有好多令你不快既事件
但結婚擺酒就嗰一次,親戚一場咪當比面派對去下: ...

閣下EQ真係好高。要向你學習。

男爵府

Hehehahayeah 發表於 22-9-12 03:54
閣下EQ真係好高。要向你學習。

我作為旁觀者無主觀情緒,講當然容易

如果成串事件令你感到有揮之不去既不快,就封返利是了事吧

精神健康亦非常重要

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實隨心啦! 當年你結婚佢無到唔須要介懷,呢個係佢嘅選擇 諗下如果你今次唔去,日後回憶起會後悔嗎?反正哥哥都去,有伴,幾個鐘者! 攝唔攝位根本不在考慮因素,出席係對新人一種祝福

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔想去咪唔好去囉,佢話驚你驚小朋友細會感染,咪答返佢係呀,有d 驚,所以唔去囉

子爵府

BK Milk勳章

Hehehahayeah 發表於 22-9-12 03:39
其實真係好唔想去…… 唉!但係唔想太絕,封大利是比佢多上次佢哋比我小朋友少少就算,希望我哋關係都就咁 ...

唔想去就唔好去。

照封利是,打電話親口講 “疫情期間有小朋友唔方便”, 等。

我覺得“親口講” 比 “send msg“ 有誠意

男爵府

回覆樓主:

堂兄弟姊妹係好親,有時吾係俾面佢而出席,係俾面叔叔伯伯。

goldpiglet    發表於 22-9-12 14:39

男爵府

回覆樓主:

唔想去就唔去

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我愛Corina 發表於 22-9-12 05:00
唔想去咪唔好去囉,佢話驚你驚小朋友細會感染,咪答返佢係呀,有d 驚,所以唔去囉
...

總有離別的時候

子爵府

一切隨心,而俾面世叔伯永遠不是我考慮因素。如大家關係疏離,平日又無乜聯繫溝通,就即是普通路人甲,自然有答案

伯爵府

回覆樓主:

如果去得唔開心咪唔去囉
禮就揾去嘅拎過去
繼續用返佢嘅原因,有小朋友唔嚟了
既然一開始都咁諗我
我用返呢個原因,係都預左

珍珠宮

去。人哋點係人哋嘅事,你做好自己免得落人口實。

男爵府

回覆樓主:

人地都俾左大利士你,點都去下啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

我愛Corina 發表於 22-9-12 05:00
...

首頁

尾頁

跳至