自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

adaho123456 發表於 22-9-12 21:33
我琴日行過上環舖,頭見到啲貓仔好得意,望多兩眼,隻貓仔走出門口,跟住入面個老闆娘即刻跑出嚟舖頭,抱走 ...

聽新聞近其又真多左人偷動物.

應該係話乜野都偷..

大宅

蒂芙尼 發表於 22-9-12 21:36
亦都可能係咸濕佬

咁大鑊....

子爵府

好像不少。你去 Discuxx 法律知識看看。好多人偷完被捉,去果樹問點可以唔留案底。
心盲最可怕。

大宅

lagortsa

大宅

首先我極少出街食 / 買外賣. 附近得一間超市都關埋, 所以迫住叫外賣.

搵到間都算平, 又多選擇, 又新鮮, 又几好味. 但至從 serve 我... 入盒同收銀係同一個人之後( 間食店同時有 7,8 個員工 ), 都冇再幫親.

於是比我搵到另一間做外賣. 有4個員工左右. 見斬雞就斬雞, 2 個入盒入袋, 一個企 cashier 位. 所以決定排对幫襯.

点知到我時, 係個收銀員serve我. 戴住对本來藍色既手套, 用到變灰色. 佢手拿外賣盒, 但D手指义哂入盒裡面. 到拿蓋, 個蓋又係用手指掂暈 ( 因為佢同隔離個阿姐傾緊計, 所以個蓋都渣左好耐.

食完肚瀉左一日... 冇下次.

樓主精神好大壓力

大宅

fwp 發表於 22-9-12 21:46
好像不少。你去 Discuxx 法律知識看看。好多人偷完被捉,去果樹問點可以唔留案底。 ...

識個 ae?n 留左案底, 交左罰款.
佢話可以繼續偷因為每次都只係要罰款 (佢偷貴價野所以條數夠 cover ). 案底对佢黎講一個同一千個冇分別.

大宅

VanVan0 發表於 22-9-12 21:52
lagortsa

都係.

你可以去做專科医生.

D医生護士社工覺得我 mental state 好 stable.我D生活事, 佢地比你知多一億陪.死5死.

大宅

被逼害妄想症喺病理學上係妄想症嘅其中一種,歸類為精神病。

病人長期有有系統、有組織嘅妄想,性格比較敏感、多疑。而大部份病人因為受咗各種妄想嘅影響,表現得易嬲、不安、敵視、多疑、仇恨,嚴重嘅甚至可能出現傷害他人等等行為。一般嚟講,病人成日都信自己俾人迫害、傷害,或者有人對佢不利,往往因為噉樣變得非常嘅謹慎同埋處處防備,一啲好細嘅輕視侮辱,病人可能就會放大嚟睇,變成妄想嘅核心,重成日將相關嘅納入自己妄想嘅世界入面,懷疑呢啲人要惡意虐待、對付佢或者專登撩事鬥非、嘰嘰突突,所以要用行動攞返公道。

同精神分裂症唔同,被逼害妄想症病人嘅妄想內容條理分明、合乎邏輯,會認定某個人或者某個集團要害佢,重講得出對方嘅「陰謀」同埋「策略」,唔似精神分裂者嘅諗法咁荒謬、唔合理。

大宅

lagortsa 發表於 22-9-12 21:39
咁大鑊....

好多咸濕佬架

大宅

VanVan0 發表於 22-9-12 22:05
被逼害妄想症喺病理學上係妄想症嘅其中一種,歸類為精神病。

病人長期有有系統、有組織嘅妄想,性格比較敏 ...

好detailed .

大宅

回覆 lagortsa 的帖子

如果你的妄想症更加嚴重,就更有可能需要治療。

大宅

蒂芙尼 發表於 22-9-12 22:06
好多咸濕佬架

呢個應該都唔少.

大宅

VanVan0 發表於 22-9-12 22:06
回覆 lagortsa 的帖子

如果你的妄想症更加嚴重,就更有可能需要治療。

你可以再去返咸風年 post.

應該唔會提有需要治療.

咁大個例子係度....

Psychiatry =Pseudoscience[/sm

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

SI(便衣保安)自己友通常唔會知

經理都未必知道係邊個,何況係職員?

我就好懷疑佢唔係SI

大公司唔會連保安部都無啩?

無訓練過就出來(泥)行

我唔信囉

當年系P記做理貨

同經理有二句

所以知好多嘢
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

大宅

sonic04 發表於 22-9-12 22:19

咁好細間 wellxxxx 冇食蕉 (不是便衣 )正唔正常?

大宅

sonic04 發表於 22-9-12 22:19

自己友當佢熟客... 入黎涼冷氣.

執貨果D通常只密密做.
唔會理有冇人偷野... 因為呢D已經由第二個部門處理.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

蒂芙尼 發表於 22-9-12 21:36
亦都可能係咸濕佬

咁猖狂

男爵府

回覆樓主:

吾会,佢地成日吾夠人,就算真係,都有CCTV,喺房睇哂,重有偷左野門口長响,無需要請一个人去捉人
我認為係變態佬,小心

大宅

tictaccandy 發表於 22-9-12 22:38
吾会,佢地成日吾夠人,就算真係,都有CCTV,喺房睇哂,重有偷左野門口長响,無需要請一个人去捉人
我認為係 ...

翡翠宮

減齡達人勳章

JoanC 發表於 22-9-12 17:18
超市有須要(emoji)住人有無偷嘢咩?有懷疑,係出口截停你查袋咪得囉!

佢就算跟你時,見住你放入袋,佢都 ...

超市應該係有便衣的,因為我見過個便衣喺惠康截停個孭住bb嘅媽咪,原來佢兩個購物袋都係偷嘅 不過就唔知佢喺邊度截停佢了,因為我係排緊隊時見到的(喺經理房附近)

男爵府

lagortsa 發表於 22-9-12 22:39

我以前都比變態佬跟過,少女嗰陣
而家變左大媽冇啦

首頁

尾頁

跳至