0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 2-3日先便便算正常定消化唔好呀?

別墅

bb幾大呀?飲人奶定奶粉

大宅

sinyyyu 發表於 22-9-13 08:26
bb幾大呀?飲人奶定奶粉

差唔多2個月,飲奶粉呀

大宅

nomorebubble 發表於 22-9-13 09:42
差唔多2個月,飲奶粉呀

人奶b 3日先便便好正常,因為好吸收,如果奶粉b成3日先有便便就耐咗啲,不過如果便便軟身,其實都唔大問題

大宅

chanhayley 發表於 22-9-13 11:29
人奶b 3日先便便好正常,因為好吸收,如果奶粉b成3日先有便便就耐咗啲,不過如果便便軟身,其實都唔大問題 ...

便便係一條條,比較深色,係咪有問題

大宅

nomorebubble 發表於 22-9-13 13:04
便便係一條條,比較深色,係咪有問題

兩個月既便便應該好軟,我b之前隔日谷屎好辛苦,聽朋友介紹試下轉奶粉,大概兩星期後就定時日日有便便,似乎幾幫到腸道消化

大宅

goldfishfish 發表於 22-9-13 14:17
兩個月既便便應該好軟,我b之前隔日谷屎好辛苦,聽朋友介紹試下轉奶粉,大概兩星期後就定時日日有便便,似 ...

你bb而家食邊隻?

大宅

nomorebubble 發表於 22-9-13 16:03
你bb而家食邊隻?

食緊美素金裝,感覺易消化,便便軟身好多,又無肚風

大宅

回覆樓主:

可以先試定時按摩肚仔,如果冇改善可以考慮轉奶粉,因為唔夾都會有機會影響消化同吸收

大宅

chanhayley 發表於 22-9-13 17:25
可以先試定時按摩肚仔,如果冇改善可以考慮轉奶粉,因為唔夾都會有機會影響消化同吸收
...

我每日都有幫bb按摩全身,我試下按摩肚仔密d先

大宅

回覆樓主:

按摩肚仔係有幫助架,打圈咁按,有時餐與餐之間可以飲少少水,我bb一至兩天都有軟身便便,消化同吸收都幾好

男爵府

goldfishfish 發表於 22-9-13 16:37
食緊美素金裝,感覺易消化,便便軟身好多,又無肚風

我bb都係飲呢隻牌子既金裝呀,有益生菌幫助腸道消化,BB都冇便秘問題,平日都可以幫bb按摩一下肚仔,都有幫助。

大宅

nomorebubble 發表於 22-9-13 00:14

2-3 日先去一次 , 有可能係奶粉問題 , 我個bb 之前食另一隻牌子奶粉 , 就係2-3 先去一次 , 仲要每次便便時谷到塊面紅哂 , 之後轉美素金裝後就冇哂呢d 問題 , 日日有便便 , 唔會谷到面紅 , 可以試下

別墅

回覆樓主:

我bb都係飲樓上媽媽果隻奶粉,奶粉有益生菌,就算唔係日日有便便都唔大問題,bb便便好暢通同軟身

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁bb去便便時有冇谷得好辛苦?如果便便軟身都唔太大問題既,記得餐與餐之間俾d水bb飲同多d按摩下肚仔

大宅

呢排先咁?還是一直咁?如果呢排先咁 應該係bb“攢肚”,可以加大奶量 按摩肚仔 喂多少少水試下有冇改善

大宅

2-3日先一次便便,係熱氣同消化不良,可能係奶粉唔岩你bb 。我仔係食美素金裝,日日都便便去架,可能你要轉奶粉試下

大宅

nomorebubble 發表於 22-9-13 00:14

2-3 日先去一次 , 有可能係奶粉問題 , 我個bb 之前食另一隻牌子奶粉 , 就係2-3 先去一次 , 仲要每次便便時谷到塊面紅哂 , 之後轉美素金裝後就冇哂呢d 問題 , 日日有便便 , 唔會谷到面紅 , 可以試下

大宅

呀B而家食緊illuxx 都係一日有一次便便呀,最緊要係正常便便,唔係肚屙屙水咁就ok

複式洋房

candy49 發表於 22-9-14 21:24
2-3 日先去一次 , 有可能係奶粉問題 , 我個bb 之前食另一隻牌子奶粉 , 就係2-3 先去一次 , 仲要每次便便時 ...

我仔仔由一出世就係飲呢隻奶粉,本來都係日日有便便,到左2個月變左3日先一次,今日去完健康院打針,姑娘話有屁同便便靚都無咩問題

首頁

尾頁

跳至